Şampiy10
Magazin
Gündem

Penisin de “hisleri” var!

Sertleşme sorunu yaşayan hastalarımın önemli bir bölümü penis hislerinde azalma yaşıyor. Penis damar ve sinirlerinin sağlıklı olması sertleşme fonksiyonunun gerçekleşmesindeki ana faktörler arasında. Özellikle his kaybı oluştuğunda cinsellikte alınan zevk ve sertleşme kalitesi düşüyor.

Neden olur?

Penis erkek vücudunun en hassas yerlerinden biri ve pek çok sinir ucu içeriyor. Eğer dokunuşlara, uyarılara rağmen peniste yeterli uyarılma olmuyorsa o zaman bir his kaybı söz konusu olabiliyor. Penis bölgesine olan travmalar, aşırı uzun saatler boyunca oturmak, çok dar kıyafetler, penis bölgesinde alerji yaratan kimyasal temizlik ürünlerinin kullanımı gibi pek çok faktör penis hislerine zarar verebiliyor. Düşük testosteron seviyeleri de hem cinsel istek azlığı hem de penis hissiyatında düşüşe yol açıyor. Özellikle diyabet, bazı bağışıklık sistemi hastalıklar, Multiple Skleroz gibi sorunlarda sinir ileti sorunları çok sık görülüyor. 40 yaş üzerinde sıklaşan ve penis eğriliği yaratan Peyronie hastalığında da bazen penis hissizliği oluşabiliyor.

Alarm işaretleri

-“Cinsel isteğim olmasına rağmen hiç sertleşmiyorum”

- “Sertleşsem de istediğim kalitede olmuyor”

- “Sertliği elde ediyorum ama sürdüremiyorum”

- “Birliktelik esnasında tam zevk almıyorum ve sertliği kaybediyorum”

diyorsanız penis damarlarınızı ve sinirlerinizi kontrol ettirmenin zamanı gelmiş demektir.

Hisler ölçülebiliyor

Günümüzde penis hislerini klinik ortamda ölçebiliyoruz. Aynı penis damarlarının doppler ultrasonla incelenmesi gibi penis sinirleri de özel klinik cihazlar yardımıyla incelenebiliyor. Bu testlerin sonucunda peniste sertleşmeyi ve boşalmayı sağlayan damar ve sinirlerin sağlıklı olup olmadığını anlamamız mümkün oluyor. Bunu şu yüzden belirtiyorum: Eğer penis dokunuzda ciddi bir sorun varsa eş-dost

tavsiyesi ile kullanacağınız tedaviler sizde işe yaramayacak demektir.

Bol yürüyüş yapmak büyük fark yaratır

Penis hislerinize iyi bakmak istiyorsanız özellikle penis bölgesinde sıkışma olmamasına dikkat edin. Örneğin sürekli masa başı bir işte çalışıyorsanız sık sık molalar almalı, ayağa kalkmalı, esnemeye özen gösterin. Bisiklet kullanıyorsanız rahat ve geniş bir sele tercih edebilirsiniz. Bol yürüyüş yapmak da penis damar ve sinirlerini rahatlatıyor. Tabii ciddi durumlarda örneğin diyabete bağlı bir sinir hasarında veya Peyronie hastalığına bağlı ileri derece eğriliklerde soruna yönelik ilaç ve girişimsel tedaviler yapılması gerekebiliyor. Yine testosteron seviyelerinin ölçülmesi ve eksiklik durumunda testosteron yerine koyma tedavilerinin yapılması hislerin önemli ölçüde arttırıyor. Kısacası penisin de hisleri var! Siz siz olun kaliteli bir sertleşme ve iyi bir boşalma süresi için penisinizin hislerine duyarsız kalmayın!

Yazının devamı...

Erkekleri seksten soğutan 10 neden

Cinsel isteksizliği sadece bir libido sorunu olarak görmeyin. Cinsel istek olmadığında sertleşme kalitesi düşüyor, boşalma süresi değişiyor. Cinsel isteksizlik ve diğer cinsel sorunları yaşayan erkek cinsellikten kaçmaya başlıyor. Eğer siz de eskisine oranla daha az seks düşündüğünüzü, partnerinizi daha az arzuladığınızı, seks gücünüzün düştüğünü fark ediyorsanız erkekleri seksten soğutan on nedeni dikkatle okuyun.

1- Cinsel sorunlar: Sertleşme sorunu, erken boşalma, geç boşalma gibi cinsel sorunlar cinsel keyfi ve isteği düşürebilir. Cinsel soğukluk gelişebilir. Bu cinsel sorunları yaşama endişesi ile eşinizden uzaklaşabilirsiniz. Bu durumda altta yatan cinsel sorunların tedavi edilmesi, cinsel özgüveninizi ve libidonuzu yükseltecektir.

2- Stres, endişe, yorgunluk: Yorgunluk stres,uykusuzluk, ani hayat değişimleri libidoyu düşürebilir. Partnerinizle konuşarak stresinizin kaynağını belirlemeye çalışın. Örneğin tatil dönüşü iş stresine geri dönmek zor gelebilir. Motivasyon kaybı, sıkıntı, kaygılar yatak odasına yansıyabilir. Ancak 2 ayı aşkın sorunlarda ise mutlaka uzmana başvurun.

3- Sağlık sorunları-ilaçlar: Kronik sağlık sorunları, ağrı yaratan hastalıklar, kalp problemleri, diyabet, bel ağrısı, gaz şikayeti ve daha pek çok sağlık şikayeti isteği düşürebilir. Bazı ilaçlar -örneğin bazı antidepresanlar, hormon ilaçları, ülser ilaçları, kalp ilaçları-da cinsel isteksizlik yaratabilir. Bu durumda ilacınızı kendi kendinize bırakmayın. Hekiminize danışın. İlacınızın tipi/dozu/kullanım şekli değiştirilebilir. Cinsel yan etkisi az olan başka bir ilaca geçilebilir.

4- Testosteron düşüklüğü: Cinsel isteksizliğin yanında, kilo artışı, sinirlilik, vücut tüylerinde azalma, meme dokusunda artış gibi başka belirtiler yaşıyor musunuz? Bu belirtiler ve kas gücünde azalma, kemik erimesi, testis-meni hacminde düşüş, sertleşme sorunu gibi şikayetler birlikte testosteron eksikliğine işaret edebilir. Hekiminiz bir kan testi ile tanıyı kesinleştirip gerekiyorsa hormon yerine koyma tedavilerini tavsiye edecektir.

5- Depresyon: Konsantrasyon güçlüğü, karar vermede zorlanma, uyku problemleri, motivasyon kaybı, düşük mod gibi şikayetleriniz de varsa cinsel isteksizliğinizin altında depresyon olabilir. Bu nedenle libido kaybı ile ilgili biyolojik faktörler incelenirken, hekiminiz psikolojik yönden de bir inceleme isteyebilir. Eğer sorun depresyon ise, cinsel isteği düşürmeyecek ilaçların seçimiyle her iki problemi de aşabilirsiniz.

6- İlişki sorunları: İlişki çatışmaları ve evlilik problemleri, erotik hislerin azalması gibi konular cinsel soğukluk yaratabilir. Çift olarak sizi yakınlaştıracak ve cinselliğinizi ateşleyecek önerilerden yararlanabilirsiniz.

7- Yoğun alkol: Yoğun alkol tüketimi hem libidoyu azaltır, hem de penis sinirlerini harap eder. Penis hislerinizin ölçümü yapıldıktan sonra gerekli tedaviyi almalısınız.

8Aşırı kilo: Kilo fazlalığı ve bel çevresi yağları vücutta kadınlık hormonu sentezini arttırıp testosteronu düşürür. Bu durumda hormon profilinize bakılması uygun olacaktır. Hormon yerine koyma tedavileri ve kilo yönetimi hakkında danışabilirsiniz.

9Hareketsizlik: Günlük adım sayısı, oturulan süre, hareket miktarı, hareket şiddeti testosteron hormonunu etkiler. Aşırı hareketsiz kişilerde isteksizlik daha sık görülür. Günlük bir aktivite alışkanlığı, yürüyüşler, hafif ağırlık ve denge çalışmalarından yararlanmak doğru.

1050 yaşı aşmak: 30’lu yaşlardan itibaren düşen seks hormonları 50’li yaşlarda isteksizlik, sertleşme problemi ve pek çok cinsel sorunla ortaya çıkabilir. Siz de hormon tedavilerinden fayda görebilirsiniz.

Ne zaman endişe etmelisiniz?

Unutmayın, cinsel ilişkiyi arzulama sıklığı kişiden kişiye çiftten çifte değişir. Ancak seks hayatında 2-3 haftalık aralar olması, cinselliğin belli bir düzende/periyodiklikte yaşanmaması alarm belirtileridir. Bu durumda hekime başvurmanın vakti gelmiştir.

Cinsel isteksizlik bir uyarı işaretidir

Cinsel isteksizlik mutlaka araştırılması ve tedavi edilmesi gereken bir sorun. Libido sorunlarının altında pek çok sağlık sorunu, psikolojik problem, ilişki sıkıntısı yatabiliyor. Cinsel isteksizlik testosteron düşüklüğüne bağlı olduğunda ise beş yıl içinde diyabet ve kalp krizi için de önemli bir risk teşkil ediyor. Dolayısıyla ısrarcı şekilde devam eden cinsel isteksizliği bir uyarı işareti olarak değerlendirin.

Yazının devamı...

Tatilde performans haplarına dikkat!

Tatil hepimize iyi geliyor. Ancak hastalarımın yaşadığı bazı endişeler de bu dönem arttı. Tatil haftasının başlamasıyla pek çok erkek ciddi bir performans baskısı yaşamaya başladı. Sertleşme sorunu yaşama korkusu veya daha yüksek bir performans yaşama kaygısıyla birçok erkek sertleşme haplarına yöneliyor. Erkekler sertleşme hapları ile daha kuvvetli ve uzun bir sertleşme yaşamayı, bir gecede birden fazla sertleşme sağlamayı arzu ediyor. Özellikle “haftasonu hapları” olarak bilinen uzun etkili sertleşme ilaçları kulaktan dolma bilgilerle kullanılıyor, dost sohbetlerinde arkadaşlara öneriliyor.

Bu ilaçlar nasıl çalışır?

Sertleşme hapları penis damarlarını genişleten nitrik oksit adlı bir maddeyi arttırıyor. Böylece penis kanla doluyor, sertleşme oluşuyor ve devam ediyor. Bu maksatla kullanılan değişik ilaçlar var. Bunların kimisi kısa süreli, kimisi uzun süreli. Kimisi yarım saatte çalışıyor, kimisinin aktive olması 4-5 saat sürüyor. Yan etkiler açısından benziyorlar ancak bazı farkları bulunuyor. Sonuçta tip olarak farklı da olsalar kullanım açısından dikkatle seçilmeleri gerekiyor. Örneğin bu ilaçları nitrat türü kalp ilacı alan erkekler kullanamıyor. Aşırı yüksek-düşük tansiyonda, yeni geçirilmiş kalp veya beyin sorunlarında, bazı göz problemlerinde bu ilaçların kullanılması yanlış.

İşe yaramama ihtimali var

Biz bu ilaçları hastalarımız için nasıl seçiyoruz? Öncelikle sertleşme sorununa yol açan damarsal, sinirsel, anatomik, hormonsal sorunları araştırıyoruz. Bunun sonucunda eğer haplara başvuracaksak hastaya özel ilaç tipi, dozu ve kullanım şeklini belirliyoruz. Siz kendi kendinize ilaç kullandığınızda bu hapların işe yaramama ihtimali var. Mesela hormonsal bir düşüklük, testosteron eksikliği yaşıyorsanız bu haplar işe yaramayabilir. Aşırı performans endişesinde bu ilaçlar çalışmayabilir. Veya belki de size uygun olan kısa etkili bir haptır. Ya da yan etkileri azaltmak için bazı önerileri takip etmeniz gerekiyordur.

Performans dopingi değiller

Bu ilaçların fark ettiğim yaygın bir kullanım şekli de cinsel isteği arttırmak için. Oysa sertleşme ilaçlarının cinsel istek üzerine hiçbir etkisi yok. Bu ilaçların etki edebilmesi için erkeğin cinsel istek duyması ve cinsel olarak uyarılmış olması gerekiyor. Sertleşme ilaçları afrodizyak değil. Dolayısıyla erkeklerin bu hapları bir performans dopingi olarak görmesi yanlış. Hatta bazı durumlarda ilaç olmadan yeterli sertleşme elde edemeyeceğine dair bir inanış oluşuyor ve sertleşme ilaçlarına psikolojik bağımlılık gelişiyor.

Bu nedenle sertleşme probleminde bir uzmana başvurmak ve gerçekten gerekli ise bu ilaçları kullanmak gerekiyor. Sertleşme sorununun altında yatan nedenler anlaşıldığında pek çok bilimsel tedavi seçeneği bulunuyor. Haplar bu çözümlerden yalnızca biri. Eğer sertleşme sorunu yaşıyorsanız, sertleşme kalitenizden memnun değilseniz, ve kaygı duyuyorsanız size özel bir tedavi almalısınız.

Yazının devamı...

50 cinsel yaşam önerisi

Mutlu bir cinsel yaşam herkesin arzusu. Ancak, yaşadığınız cinselliğin sizi tatmin etmesi için öncelikle duygularınızın doyurulması gerektiğini unutmayın. Bunların yanı sıra bu hafta size 50 öneride cinsel yaşamınızı nasıl renklendirip mutlu olabileceğinizin ipuçlarını vereceğim...

1. En iyi afrodizyağın mutlu bir ilişki olduğunu hatırlayın.

2. Cinselliğin yatak odasından önce başladığını unutmayın, gün içinde mesajlar-sohbet-iltifatların gücünü küçümsemeyin.

3. Eşiniz için kişisel bakımınıza, hijyeninize özen gösterin.

4. Cinsel sorunları hemen strese bağlamayın, organik nedenleri araştırın.

5. Testosteron seviyelerinizi 40 yaşın üzerinde düzenli kontrol ettirin.

6. Tek seferlik başarısızlıkta hemen panik olmayın. 1-2 aydır ısrarcı devam eden cinsel sorunlarda hekime başvurun.

7. Sigarayı bırakın. Alkolü ılımlı tüketin.

8. Kendiliğinden gelişen cinsel hisler olduğunda bu hisleri ertelemeden cinselliği doya doya yaşayın.

9. Ortak mutluluğunuz için eşinizin tatminine önem verin. Erken boşalmanız varsa yardım alın. Medikal tedaviler, biofeedback ve cinsel terapi desteğiyle boşalma süresini uzatın.

10. Haftada bir “Altın Gece”ler düzenleyin, yeni bir pozisyon, farklı bir uyarı deneyin.

11..Partnerinizi hem duygusal hem de cinsel uyarı yönünden motive edin.

12..Yatak odasında ve yatak odası dışında birlikte eğlenin, kahkaha atın!

13..Cinsellikte nelerden hoşlandığınızı, sizin için ideal sıklığı, cinsel davranışları eşinizle konuşun.

14..Sertleşme ilaçlarını ancak doktor kontrolünde kullanın. Size uyan ilaç tipini, dozunu, kullanım şeklini öğrenin.

15..Prostat kontrollerinizi aksatmayın, PSA değerleri ve muayenenizi 40 yaş üzerinde düzenli yaptırın.

16..Çok stresli, göbekli, hareketsiz bir erkekseniz genç yaşlarda bile olsanız hormonlarınızı, penis damar ve sinirlerinizi kontrol ettirin.

17..Stresi yatak odasından kovmak için yavaş seksi deneyin, önsevişmeyi ve birlikteliği yavaş hareketlerle yoğun yaşayın.

18..Sanal seksin gerçek bir ilişkinin karşılıklı uyum, aynı ortamı paylaşma, tensel beraberlik gibi niteliklere sahip olmadığını hatırlayın.

19..Kendinizi pornografik içeriklerdeki performanslarla kıyaslamayın.

20..Penis boyu ve hacminde yetersizlik olduğunu düşünüyorsanız mutlaka bir uzmana muayene olun, kendi kendinize hiçbir ilaç, losyon veya başka tedavi uygulamayın.

21. Cinselliğin bir raf ömrü olduğunu söyleyen şehir efsanelerine kulak asmayın. Çok ileri yaşlara kadar seksüel yönden aktif kalmak mümkün.

22.Cinsel bölge kaslarının gelişmesi için Kegel egzersizlerini günlük olarak uygulayın. Ancak doğru kasları çalıştırdığınızdan emin olun. Daha da iyisi klinik ortamda biofeedback çalışmalarıyla destekleyin.

23.Sekste periyodik beraberlikleri hedefleyin. Süre olarak 3 haftayı aşmayın. Haftada 1-2 gün iyi bir hedef.

24.Andropozda testosteron, cinsel güç, prostat, metabolizma ve duygusal yönden destek gerekir. Hormon takviyeleri yanında iyi bir cinsel anti-aging programı uygulayın.

25.En az ayda bir kez elle penis ve testislerinizi kendi kendinize muayene edin. Herhangi bir kitle, lezyon gibi durumlarda hekime danışın.

26. İyi bir performans için fazla kilolarınızı verin. Fazla yağlar vücuttaki hormon sistemini bozar ve göbeklenme penisi olduğundan küçük gösterir.

27.Kullandığınız ilaçların cinsel yan etkilerini okuyun. Yeni kullandığınız bir ilaç sonrası cinsel performans sorunu yaşarsanız kendi kendinize ilacı bırakmayın, durumu doktorunuza iletin.

28. Her gün 30-35 dakika düzenli egzersiz yaparak peniste sertleşmeyi sağlayan küçük damarları canlandırın.

29. Kaliteli uyuyun, kronik uyku sorunlarında yardım alın.

30. Depresyon, endişe bozuklukları gibi psikolojik sorunlarda yardım alın.

31. Daha az kafaya takın, daha çok ana odaklanın.

32. İnternette satılan içeriği, üretim şekli, yeri belirsiz cinsel bitkisel takviyelerden uzak durun.

33.Yaşınız kaç olursa olsun korunmasız cinsel ilişkilerden kaçının.

34. Omega-3, çinko, magnezyum zengini orgazmik bir diyet uygulayın.

35. Sadece cinsellik sırasında değil başka zamanlarda da eşinizle öpüşme, sarılma gibi fiziksel paylaşımlarda bulunun.

36. Çift olarak oksijen maskesini önce kendinize takın. Beklenmeyen süprizler, romantik bir gece ile ilişkinizi taze tutun.

37. Sertleşme sorunundan korunmak için diyabet-yüksek tansiyon-aşırı kolesterol-kalp hastalığı gibi risklerinizi iyi yönetin.

38. Penis şok dalga tedavisi gibi sertleşme fonksiyonunu iyileştiren yeni tedavi yöntemlerini araştırın.

39. İdrar yolu şikayetlerinde cinsel sorun yaşamamak için mutlaka prostat ve idrar yollarını inceletin.

40. Sertliği sağlayıp sağlayamayacağınıza dair yoğun endişe yaşıyorsanız performans anksiyetesi problemiyle karşı karşıyasınız demektir.

41. Cinsel isteksizliğinizi hemen strese bağlamayın.

42. İleri derece sertleşme sorunu yaşıyorsanız penis protezleri (mutluluk çubuğu) konusunda hekiminize danışın.

43. Peniste eğrilik problemi başladıysa Peyronie hastalığına karşı muayene olun.

44.Cinsel sorunlarınızı “sen” ya da “ben” olarak değil “biz” olarak ele alın.

45. 40 yaş civarında cinsel check up ile testosteron seviyeleri, penis damar, sinirleri, cinsel bölge kasları, prostat fonksiyonunuzu kontrol ettirin.

46. Seks öncesi hazırlığa vakit verin. Yeterli bir hazırlık süresi, ön sevişme hem erkek hem de kadın için uyarıcıdır.

47. Günlük hayatın temposundan hıza alıştıysanız da sekste dokunuşları, uyarıları yavaşlatarak cinsel isteği ve zevki aktive edin.

48. Kadın ve erkekteki anatomik farkları öğrenin ve her iki tarafı da tatmin edecek bir rutin yaratın.

49. Skor değil kalite önemlidir unutmayın.

50. Duyularınızı tetikleyecek ve rahatsız edilmeyeceğiniz bir ortam yaratmaya özen gösterin.

Yazının devamı...

Testosteronu doğal artırmanın 7 yolu

Cinsel istek üzerinde etkisi olan testesteron, erkeksi vücut yapısının oluşmasında büyük rol oynuyor.

Testosteron hormonunun cinsel istek üzerinde önemli bir etkisi var. Daha anne karnında etki göstermeye başlayan bu hormon erkek özelliklerinin oluşmasına katkıda bulunuyor. Cinsel organların gelişimi, ergenlikte kas kütlesi, ses kalınlaşması, vücut kıllarında artış gibi erkeksi vücut yapısının oluşmasında rol oynuyor. Erişkin dönemde ise testosteron libido, fanteziler, gece ereksiyonları, cinsel aktivite, orgazm ve boşalma sıklığı üzerinde etki gösteriyor.

Bu önemli hormon maalesef yaşla birlikte her yıl giderek azalarak orta yaşlarda artık eksikliğini belli etmeye başlıyor. Bu şikayetler arasında cinsel isteksizlik, sertleşme sorunu, göbeklenme, güç kaybı gibi cinsel ve genel yan etkiler var. Son yıllarda ise testosteronun çok daha erken yaşlardan itibaren düştüğüne tanıklık ediyoruz. Özellikle yaşam tarzının bu noktada önemli bir etkisi var. Dolayısıyla hem cinsel şikayet yaşayan hem de testosteronu arttırmaya çalışan erkeklerde artış var.

Testosteronu arttırmanın en kolay yolu eksiklik durumuda testosteron takviyelerini kullanmak. Dikkatle yapılması gereken bu tedavi hem takip hem özen gerektiriyor. Aksi takdirde bir tedavi değil doping şekline dönüşebiliyor. Eksiklik ise basit bir kan testiyle anlaşılabiliyor. Sertleşme ve boşalma işlevi de desteklendiğinde testosteronun yarattığı libido kaybı gibi şikayetler oldukça rahatlatılıyor. Bunun yanında testostronu doğal yollardan arttırmak için yapabilecekleriniz de var:

1. Yeterli Uyuyun: Uykusuzluk vücudun normal çalışması ve testosteron üretimi için gerekli olan hormon ve kimyasalları bozuyor. Bir çalışmada sadece bir hafta kısıtlanmış uyku uyuyan erkeklerde testosteron seviyelerinin %15 azaldığı gösterildi. Bu yüzden özellikle uyku apnesi gibi bir probleminize varsa özellikle dikkat edin. Her gece 7-8 saat uyku uyuyun.

2. Sağlıklı Bir Kiloya İnin: Vücuttaki yağ fazlalığı dolayısıyla salgılanan kimyasallar testosteron üretimini azaltıyor. Özellikle göbeklenmesi olan, karın içi yağ fazlalığı yaşayan erkekler dikkat.

3. Düzenli Seks Yapın: Cinsel aktivite testosteron seviyelerini olumlu etkiliyor. Burada periyodik bir beraberliği hedeflemek önemli. Özellikle 3 haftadan az bir sıklıkta testosteron seviyeleri düşmeye başlıyor.

4. Hareket Edin: Günde minumum 10 bin adım hedefi cinsel sağlık için de geçerli. Düzenli egzersiz yapan erkekler hem stres kimyasallarından kurtuluyor hem de hormon sistemlerini olumlu etkiliyor.

5. Psikolojiye Dikkat: Testosteron üretimi duygusal beyinle iş birliği içinde gerçekleştiriliyor. Bu yüzden hayat tatmini az, stresini yönetemeyen, huzursuz, endişeli, mutsuz, depresif erkeklerde testosteron daha az üretilip andropozu erken başlatabiliyor.

6. .İlaçları Değerlendirin: Vitamin D, magnezyum, çinko seviyeleri testosteron üretimi için önemli. Eksiklik durumlarının tespit edilip desteklenmesi seviyesini olumlu etkiliyor. Bunun dışında bazı ilaçların kolesterol ilaçlarınızın testosteron üzerine olan etkilerini hekiminizle değerlendirmeniz faydalı olacaktır.

7. Sağlık Sorunlarını Gözden Geçirin: Testosteron üretimi bazı hastalıklarda; testisleri etkileyen enfeksiyonlarda (kabakulak geçmişine dikkat!) ve inmemiş testis probleminde, böbrek-karaciğer sorunlarında, tiroit problemlerinde, beyinde testosteron üretimini etkileyen bölümlerin hastalıklarında azalabilir. Bu nedenle bir uzmanla testosteron seviyelerinizi değerlendirin.

Yazının devamı...

Sağlıklı cinsellik için hedef günde 10 bin adım!

Düzenli egzersizin kalp damar sisteminden kemiklere, bellekten ruhsal duruma kadar sağlığa sayısız yarar sağladığı herkes tarafından biliniyor. Ancak cinsel performansta etkisi nedir?

Düzenli egzersizin artı puanları

Egzersizle kalp damar sağlığınıza kazandıracağınız her artı puan cinsel performansınız için de geçerli. Bunun nedeni damar sağlığının cinsel performans için oldukça önemli bir yere sahip olması. Bu durum özellikle sertleşme kabiliyetinde fark ediliyor. Eğer damarlarınız kolesterol yüksekliği, şeker fazlalığı ve hipertansiyonla zarar görmüşse, penise giden kan akımı azalıyor ve sertleşme sorunu riskiniz artıyor. Düzenli egzersiz yaparak kalbinizi korumanız aynı zamanda cinsel performansınızı artırmanız anlamına da geliyor. Egzersiz kan dolaşımını hızlandırıyor, kandaki yoğunlaşmayı, pıhtı riskini ve çarpıntıyı azaltıyor. HDL iyi kolesterol seviyelerini yükseltiyor, yüksek tansiyon ve inme gibi sağlık sorunlarına daha az yakalanmanızı sağlıyor. Ayrıca vücudun insüline karşı duyarlılığını artırarak kan şekeri seviyelerini düşürüyor, Tip 2 diyabet riskini azaltıyor. Bel çevrenizi ince tutmanıza yardımcı oluyor ve böylece testosteron seviyelerinizi sağlıklı sınırlarda tutabiliyorsunuz. Ayrıca düzenli bir egzersiz programı fiziksel olarak kendinize daha fazla güvenmenize, vücudunuzdan memnun olmanıza ve partnerinizin yanında kendinizi daha iyi hissetmenize yardımcı oluyor. Sonuçta, düzenli egzersiz genç ve dinamik bir kalp damar sistemi ile yüksek performanslı bir cinsel yaşama sahip olmanızı sağlıyor.

Sadece mekik yetmez!

İyi bir fizik performans ve ince bir bel çevresi için mekik çekmekten daha fazlası gerekiyor. Özellikle aerobik aktivitelerine yönelmelisiniz. Sağlıklı bir cinsellik için hedefiniz günde 10 bin adım olmalıdır. Bu da ortalama 60 -90 dakikalık bir yürüyüşe denktir. Güç ve esneme egzersizleri de -bunları bir egzersiz uzmanı kontrolünde de yapabilirsiniz- egzersiz programınızı tamamlıyor. Sağlık sorunlarınız varsa doktorunuza danışarak size uygun diğer egzersiz tiplerini de öğrenebilirsiniz. Burada amacınız, ev iş yaşamı arasında minimal hareketle sınırlı kalmamak, hareketi ve egzersizi yaşamınızın her evresine yaymak. Böylece iyi bir cinsel performans için gereken damar, hormon, sinir sistemi desteğine kavuşmuş olursunuz.

Testosteron- spor ilişkisi

Testosteron spor performansı ile yakından ilişkili bir hormon. Adım sayınız, günlük aktivite şiddetiniz, kaç dakika oturduğunuz, kaç dakika yürüdüğünüz testosteron seviyeleri üzerinde etkili. Ayrıca sporla fazla kilolarınızdan kurtulduğunuzda da testosteron seviyelerinde doğal bir artış oluyor. Yağ dokusu testosteronu östrojene çeviren aromataz enzimini yüksek seviyede içeriyor. Dolayısıyla vücut yağını azalttığınızda veya kilonuzun yüzde 10’unu verdiğinizde testosteron seviyesi artıyor. Bir de madalyonun diğer yüzü var. Testosteron düştüğünde spor performansı da azalabiliyor. Vücut yağında artış, göbeklenme ve kas yapamama şikayeti gelişiyor. Bu durumda kan testiyle total ve serbest testosteron ve seks hormon bağlayıcı globulin gibi tetkikleri yaptırabilirsiniz. Bir eksiklik söz konusu ise hekiminiz testosteron yerine koyma tedavilerinden yararlanabilir. Bir eksiklik giderildiği için bu tedavi doping değildir. Unutmayın! Hormon yerine koyma tedavisiyle hormonların ikmali her erkek için özel olarak düzenlenmeli ve düzenli takip muayeneleriyle kontrol edilmelidir. Sadece bilgili ve deneyimli bir doktor sizin ihtiyaçlarınızı değerlendirebilir ve size zarar vermeyecek doğru doza karar verebilir. Kendi kendinize hormon tedavisi yapmayın ve kontrollerinizi aksatmayın. Hormon tedavisi sürerken, spora devam etmeniz tedaviye yardımcı ve destek olacaktır.

Yazının devamı...

© Copyright 2024

Gazete Vatan Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş.