Testosteronu doğal artırmanın 7 yolu
.
Cinsel istek üzerinde etkisi olan testesteron, erkeksi vücut yapısının oluşmasında büyük rol oynuyor.
Testosteron hormonunun cinsel istek üzerinde önemli bir etkisi var. Daha anne karnında etki göstermeye başlayan bu hormon erkek özelliklerinin oluşmasına katkıda bulunuyor. Cinsel organların gelişimi, ergenlikte kas kütlesi, ses kalınlaşması, vücut kıllarında artış gibi erkeksi vücut yapısının oluşmasında rol oynuyor. Erişkin dönemde ise testosteron libido, fanteziler, gece ereksiyonları, cinsel aktivite, orgazm ve boşalma sıklığı üzerinde etki gösteriyor.
Bu önemli hormon maalesef yaşla birlikte her yıl giderek azalarak orta yaşlarda artık eksikliğini belli etmeye başlıyor. Bu şikayetler arasında cinsel isteksizlik, sertleşme sorunu, göbeklenme, güç kaybı gibi cinsel ve genel yan etkiler var. Son yıllarda ise testosteronun çok daha erken yaşlardan itibaren düştüğüne tanıklık ediyoruz. Özellikle yaşam tarzının bu noktada önemli bir etkisi var. Dolayısıyla hem cinsel şikayet yaşayan hem de testosteronu arttırmaya çalışan erkeklerde artış var.
Testosteronu arttırmanın en kolay yolu eksiklik durumuda testosteron takviyelerini kullanmak. Dikkatle yapılması gereken bu tedavi hem takip hem özen gerektiriyor. Aksi takdirde bir tedavi değil doping şekline dönüşebiliyor. Eksiklik ise basit bir kan testiyle anlaşılabiliyor. Sertleşme ve boşalma işlevi de desteklendiğinde testosteronun yarattığı libido kaybı gibi şikayetler oldukça rahatlatılıyor. Bunun yanında testostronu doğal yollardan arttırmak için yapabilecekleriniz de var:
1. Yeterli Uyuyun: Uykusuzluk vücudun normal çalışması ve testosteron üretimi için gerekli olan hormon ve kimyasalları bozuyor. Bir çalışmada sadece bir hafta kısıtlanmış uyku uyuyan erkeklerde testosteron seviyelerinin %15 azaldığı gösterildi. Bu yüzden özellikle uyku apnesi gibi bir probleminize varsa özellikle dikkat edin. Her gece 7-8 saat uyku uyuyun.
2. Sağlıklı Bir Kiloya İnin: Vücuttaki yağ fazlalığı dolayısıyla salgılanan kimyasallar testosteron üretimini azaltıyor. Özellikle göbeklenmesi olan, karın içi yağ fazlalığı yaşayan erkekler dikkat.
3. Düzenli Seks Yapın: Cinsel aktivite testosteron seviyelerini olumlu etkiliyor. Burada periyodik bir beraberliği hedeflemek önemli. Özellikle 3 haftadan az bir sıklıkta testosteron seviyeleri düşmeye başlıyor.
4. Hareket Edin: Günde minumum 10 bin adım hedefi cinsel sağlık için de geçerli. Düzenli egzersiz yapan erkekler hem stres kimyasallarından kurtuluyor hem de hormon sistemlerini olumlu etkiliyor.
5. Psikolojiye Dikkat: Testosteron üretimi duygusal beyinle iş birliği içinde gerçekleştiriliyor. Bu yüzden hayat tatmini az, stresini yönetemeyen, huzursuz, endişeli, mutsuz, depresif erkeklerde testosteron daha az üretilip andropozu erken başlatabiliyor.
6. .İlaçları Değerlendirin: Vitamin D, magnezyum, çinko seviyeleri testosteron üretimi için önemli. Eksiklik durumlarının tespit edilip desteklenmesi seviyesini olumlu etkiliyor. Bunun dışında bazı ilaçların kolesterol ilaçlarınızın testosteron üzerine olan etkilerini hekiminizle değerlendirmeniz faydalı olacaktır.
7. Sağlık Sorunlarını Gözden Geçirin: Testosteron üretimi bazı hastalıklarda; testisleri etkileyen enfeksiyonlarda (kabakulak geçmişine dikkat!) ve inmemiş testis probleminde, böbrek-karaciğer sorunlarında, tiroit problemlerinde, beyinde testosteron üretimini etkileyen bölümlerin hastalıklarında azalabilir. Bu nedenle bir uzmanla testosteron seviyelerinizi değerlendirin.