Snapchat filtrelerine benzemek için estetik yaptırıyoruz
.
Fotoğraf çektirdikten sonra farklı uygulamalarda belimizi inceltmek, gözaltı morluklarını kapatmak yetmedi. Artık kalıcı çözümlerin peşindeyiz.
Sosyal medyada başına çiçekli taç koyup, gözlerini büyütmeye, kirpiklerini uzatmaya doyamamış bir nesiliz. Filtre çıkalı yıllar olsa da hala her gün paylaşım yapanlarla dolu ortalık. Gözümüz o kadar alıştı ki, yeni normalimiz de bu oldu haliyle. Kendini fotoğraflarda “güzel” görmeye alışanlar da o filtreleri gerçek hayata uygulayabilmek için estetik doktorlarının kapısında
sıra oldu.
Her şey selfilerde iyi çıkmak için
Eskiden estetik operasyonlarında ilk sırada burun ya da meme ameliyatları olurdu. Ama bir süredir bu durum değişti. Plastik cerrahlar kendilerine gelen hastaların Snapchat ya da Instagram’daki fotoğraflarını gösterip o hallerine benzemek istediklerini söylüyor. Talep o kadar çok ki, daha uzun kirpikler için ipek kirpik uygulaması yapan yerlere her geçen gün bir yenisi ekleniyor. Estetik operasyonlarla cildi filtrelerdeki gibi daha pürüzsüz, yüzü daha kemikli yapmak isteniyor. Dudak dolgusu, çene implantları hatta kulak memesi küçültme operasyonları artışta. Amerikan Yüz Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Akademisi’ne (AAFPRS) göre geçen yıl yüz bölgesinden estetik operasyon olmak isteyenlerin yüzde 55’inin gerekçesi selfielerde daha güzel görünmekti. Bu bir önceki yıla göre yüzde 13 artış demek. Durum bu yıl daha da tehlikeli boyutlarda. Öyle ki raporlara göre artık evlenme teklifi aldığında yüzüğünün fotoğrafını paylaşıp ellerindeki lekeleri ve kırışıklıkları beğenmediği için plastik cerrahların yolunu tutanlar bile var.
Botoks yaptırma yaşı 20’ye indi
Selfie çağında artık yüz ve vücudumuz ile çok daha iç içeyiz. Bu yüzden nasıl göründüğümüzü çok daha fazla dert ediyoruz. Her gün onlarca fotoğraf çektirince normalde fark etmediğimiz kusurlarımız bile daha çok göze batar hale geliyor. Bizim ergenlik dönemimizde en büyük derdimiz yüzümüzde çıkan sivilceler ya da annemizin göz kalemi ya da ruj sürmemize izin vermemesiyken yeni nesilde bu alışkanlıklar çok daha hızlı değişiyor. Daha küçük yaşlarda makyaj yapılıyor, saçlar boyatılıyor hatta yüze ve vücuda estetik müdahaleler başlıyor. Öyle ki, son araştırmalar eskiden 40-45 yaş sonrasında yaygın olan Botoks uygulamasının gençler arasında da hızla popülerleştiğini gösteriyor. Malum yeni nesil olarak güneşten yeterince korunmadığımız ya da tüm uyarılara rağmen sık solaryuma girdiğimiz için cildimiz daha hızlı yaşlanıyor. Cildin pürüzsüz olması gerektiğine inandığımız için de çareyi Botoks gibi ufak değişikliklerde arıyoruz. Son rakamlar Botoks yaptırma yaşının artık 20’lere kadar indiğini gösteriyor. Hem erken yaşlarda oluşan çizgilere müdahale ediliyor hem de ileride oluşabilecek daha derin kırışıklıkların önüne geçilmeye çalışılıyor.
Filtreler algılarımızı bozuyor
Durum aslında hayli vahim. Boston Üniversitesi’nin yaptığı detaylı araştırma Amerikan tıp dergisi JAMA Facial Plastic Surgery’de yayımlanmış. Buna göre bu filtreli fotoğraflar insanların güzellik algısını değiştirip kendilerine olan güvenlerini zedeliyor. Adı bile konulmuş: Snapchat algı bozukluğu. Photoshop eskiden sadece moda dergilerinde işin ehli insanların erişebileceği bir programken, bu filtreler artık her anımızda, her fotoğrafımızda hatta her videomuzda var. Filtreler ve uygulamalarla vücudumuza yaptığımız ufak tefek dokunuşlar o kadar normalleşiyor ki gerçek ve fantezi arasındaki çizgiyi bulanıklaştırıyor. Uzmanlara göre bu durum çok tehlikeli. Çünkü bu, insanları “Daha güzel olacağım” saplantısıyla operasyon üzerine operasyon geçirmeye itebilecek bir olgu. Tabii bu da tedavisi için terapi hatta belki de ilaç kullanımını gerektirebilecek bir hastalığa neden olabilir.