İnternetten sevgili değil kariyer arıyoruz
.
Yoksa siz hala Tinder’ı sevgili bulmak için kullananlardan mısınız? Üzgünüm ama devir değişti. Artık online tanışma siteleri ilişki değil, kariyer için revaçta.
Online tanışma uygulamaları her geçen gün daha da yayılıyor. Sadece Match, Tinder, OkCupid ve happn gibi 4 büyük uygulamayı düzenli kullananların sayısı 145 milyon. Ortalama bir kullanıcı Tinder’da profilleri bir sağa bir sola kaydırırken günde ortalama 35 dakika geçiriyor. Bu birçoğumuzun günlük spora ya da kitap okumaya ayırdığı zamandan daha fazla. Pazar 1,8 milyar dolar yani 8,8 milyar lirayı geçmiş durumda. Bu konuda Türkiye’nin payı da az değil. Ajans Press’in araştırmalardan derlediği bilgiler dikkat çekici. Buna göre İstanbul’da yaşayan 18-50 yaş grubundaki her 10 kişiden 6’sında mobil tanışma uygulaması var. Öyle ki bu oranla Türkiye, İngiltere ve Fransa gibi ülkeleri geride bırakıyor. ABD’de bile bu oran yüzde 40’larda kalıyor. İş bu kadar yaygınlaşınca, haliyle olayın rengi de değişiyor.
Yeni bir iş için kaydırıyorlar
Bir süredir yeni nesil bu uygulamaları kariyerleri için de kullanmaya başlamış durumda. Zira çoğumuz işte başarılı olmak için ‘network’ün yani çevremizin geniş olmasının ne kadar önemli olduğunun farkındayız. Gençler ilk buluşmada elektrik alamazlarsa olayı kendine lehine çevirmenin derdinde. Madem aşk olmadı bari iş kazansın deyip kariyerlerinden bahsetmeye başlıyorlar. Bu uygulamaların kullanıcıları arasında bu tavra normal bakanların sayısı da her geçen gün artıyor.
Her yeni kişi yepyeni iş olanakları demek
Örneğin fotoğrafçılık yapan bir kişinin durumunu ele alalım. Tinder’da tanıştığı her kişiye kartını verdiğini düşünün. Birkaç buluşma sonrası medeni bir şekilde yollar ayrılsa da iş bağlantıları sürebiliyor. Her randevuda iş de bol bol konuşulduğu için o kişiler bir arkadaşlarına lazım olduğunda sizi önerebiliyor. ABD’li bir fotoğrafçı Marketwatch’a verdiği röportajda son 4 yılda bu şekilde en az 10 iş aldığını, her birinden ortalama 5 bin dolar yani 24 bin lira kazandığını söylüyor. Fakat son günlerde buluşma değil doğrudan sadece fotoğraf çekimi için kendisine mesaj atanlar olduğunu bile ifade ediyor.
İnsan kaynakları bile eleman arıyor
Anlayacağınız o ki birçok kişi bunu profesyonelliğe de dökmüş durumda. Bir süredir firmalara yeni eleman arayan ‘headhunter’lar ve insan kaynakları çalışanları da bu uygulamaları kullanıyor. “Falanca firmada sizin özelliklerinize uygun bir pozisyon var, ilgilenir misiniz” mesajı artık LinkedIn’den değil tanışma sitelerinden geliyor. Çünkü bu uygulamalarda sizinle ilgili çok daha özel ve detaylı bilgiler yer alıyor. Birkaç mesajlaşma ile sizin imla kurallarına ne kadar uyduğunuzu, dil hakimiyetinizin nasıl olduğunu görme şansı bile oluyor. Bu da, günde 8 saati beraber geçireceği için sizi daha iyi tanımak isteyen işveren için bulunmaz nimet oluyor.
Profillerinize profesyonel ayar verin
Bu uygulamalar da yükselen trendin farkında. Eski Tinder çalışanlarının LinkedIn’e rakip Ripple’ı, Bumble’ın profesyonel bağlantılar kurmak için Bubble Bizz’i kurması tesadüf değil. Son birkaç yılda yeni insanlarla tanışmak için online uygulamalar hayli normalleşti. Hazır olun profesyonel hayat için de aynısı yolda. Bu uygulamalardaki profillerinizi de buna şimdiden uygun hale getirseniz iyi edersiniz.