Şampiy10
Magazin
Gündem

Devir küresel göçebelik devri

.

ABONE OL
Vatan Haber

Günümüzde bir yere sabitlenmeden gezip, başka başka ülkelerde çalışıp dünya insanı, yani bir nevi küresel göçebe olmak moda.

Kimi siyasetten bunaldı, kimi koşullardan… Sebep ne olursa olsun dünyanın dört bir yanında insanlar doğdukları ülkeyi terk edip, hayattaki şanslarını dünyanın bambaşka köşelerinde arıyorlar. Mesela İngiltere geçen ay yasalarda kolaylık sağladı. Kanada’da sadece Quebec eyaleti bu yıl yurt dışından 30 bin yeni kalifiye elaman alınacağını duyurdu. Avustralya’dan Japonya’ya örnekler hayli fazla. Hal böyle olunca, hayatımız da hayallerimiz de bir anda değişiverdi.

Londra merkezli pazar araştırma şirketi Finaccord her yıl rakamları araştırıyor. Sonuçlar çarpıcı. Buna göre çalışmak için bir başka ülkede bulunanların sayısı geçen yıl 66.2 milyonu buldu. Bu rakam İtalya ve İngiltere gibi ülkelerin nüfusundan bile yüksek. Üstelik her yıl yüzde 5.8’lik hızla artıyor. Bu gidişle 2021’de 87.5 milyonu bulacak.

Araştırma 30 ülkeyi detaylı analiz etmiş ve ilginç bir nokta daha bulmuş. İnsanlar en çok Hindistan, Çin ve Kanada’dan başka ülkelere gidiyormuş. En çok gidilen ülkeler ise Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri. ABD onların ardından 3’üncü sırada yer alıyor. Bu rakamların böyle hızlı artmasının en önemli nedeni genç neslin alışkanlıkları. Yeni nesil özgür olmak ya da en azından öyle hissedebilmek için başka ülkelere gidiyor. Kendi ülkelerinde kalanlar bile bir firmaya bağlanıp çalışmak yerine freelance olmayı tercih ediyor. Bu da yine onlara mobil olma, kimseye hesap vermeden canları o anda nerede olmak isterse orada olma imkanı sağlıyor. Öyle ki şu anda ABD nüfusunun yüzde 36’sı yani 57 milyon kişi freelance olarak çalışıyor.

Yeni iş tanımlarının ve olanaklarının da bu rakamlardaki artışa etkisi büyük. Örneğin seyahat bloggerlığı son yılların en havalı mesleklerinden. Sevdikleri şeyi yapıp sponsorlar sayesinde birçoğumuzdan daha çok para kazanıyorlar. Yazılımcı, blogger, gazeteci ya da satış temsilciliği yapanlar grup halinde 1 yıl boyunca 12 şehri gezip kendi belirledikleri saatlerde ofislerde çalışıyor.

Bali sahilinde ofis kurmak mümkün

Tabii bu olanakların artmasında teknolojinin payı büyük. Artık birçok kişi diğer çalışanlarla yüz yüze gelmeden kablosuz internet olan her yerden çalışabilecek imkana sahip. Toplantılar görüntülü konuşmalarla yapılıyor, işler e-postalarla hallediliyor. Artırılmış gerçeklik insanların fiziksel olarak orada bulunmasa da işlerini halletmelerine yardımcı oluyor. Yani 9-5 çalışmadan tek kaçış yöntemi artık home-office değil. Bali’deki bir sahilde internetten işlerinizi halledebilecekken kim neden ofise tıkılıp kalmak istesin ki?

Yazarın Diğer Yazıları

  1. Aldırdığınız yağdan kök hücre üretiyorlar
  2. Başarı için saç modeliniz de önemli
  3. Dünyanın en uçuk festivali Burning Man
  4. 10 soruda Trump krizi
  5. Elon Musk’ın gizli dünyasına yolculuk
  6. Snapchat filtrelerine benzemek için estetik yaptırıyoruz
  7. İnternetten sevgili değil kariyer arıyoruz
  8. Meğer ağlamak gerçekten de güzelmiş
  9. Moda köye indi
  10. Devir küresel göçebelik devri

© Copyright 2024

Gazete Vatan Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş.