Şampiy10
Magazin
Gündem

Modern çağın antidepresanı: Mindfulness

.

ABONE OL
Vatan Haber

Kimi tatile gidemedi, kimi tatilden döndü ve ‘hayata’ adapte olamıyor. O zaman yeni bir meditasyon yöntemiyle tanışalım.

Mindfulness kelimesinin tam Türkçe bir karşılığı yok. Farkındalık diye çevriliyor. Aslında tam çevirisi dikkatli olmak. Yani o anda bilincinizin kontrolünde olmak. Belirli bir anda iç ve dış dünyanızda neler olup bitiyor ona odaklanıp, kafanızı meşgul eden düşüncelerden uzaklaşmayı hedefliyor. Nasıl olacak bu iş demeyin. Yıllardır yapılan araştırmalara göre beyin bunu gerçekten de zamanla öğrenebiliyor. Ancak bol bol egzersiz yapmanız gerekiyor.

Düşünceleri kovup, o âna odaklanın

Aslında temeli Budist öğretilere dayanıyor. Batıyı bu yöntemle tanıştıran ise ABD’li Profesör Jon Kabat-Zinn. Amaç kimseyi, özellikle de kendinizi yargılamadan sadece âna odaklanmak. Beynimiz çoğu zaman bambaşka şeylerle dolu oluyor. Pişmanlıklar, bir ay önceki bir kavgada verebileceğimiz en ideal cevap, kredi kartı borcumuzun ay sonunda ne kadar geleceği bunlara sadece birkaç örnek. Hâlbuki bunları düşünürken o ânda etrafımızda olan biteni kaçırıyoruz. ‘Mindfulness’ta amaç bizi âna döndürmek. Duvarların rengine, masanın üzerinde ne olduğuna, yanımızdakinin saç modeline yoğunlaşmak. Başka da bir şey düşünmemek... Mesela nasıl nefes alıp verdiğinize, karnınızın nasıl şişip indiğine de odaklanabilirsiniz, yürüyüşe çıktığınızda ağaçlara, yapraklara, uçan kuşlara, duruşunuza, kollarınızın, bacaklarınızın nasıl hareket ettiğine de... Önemli olan beyninize başka düşüncelerin gelmesini engelleyebilmeniz. İlk başta birkaç dakika bile bunu yapabilseniz yeter. Emin olun zamanla bunda başarılı olduğunuz süre de artacak.

2 ayda beynin yapısını değiştiriyor

Günlük davranışlarımız beyinde değişiklik yaratabiliyor. Yaşımız kaç olursa olsun yeni bir dil öğrenebiliyorsak, aynı mekanizmaları kullanarak beynimize mutlu olmayı da öğretebiliriz. Harvard Üniversitesi’nden Sara Lazar bu konuyla ilgili bir araştırma yapmış. Daha önce hiç meditasyon yapmamış kişilere 8 hafta mindfulness çalıştırdıktan sonra beyinlerinde değişim olduğunu ortaya koymuş. Araştırmada, bir tehdit karşısında beynin karşı koy ya da savaş tepkisini harekete geçiren, kaygı ve stresin temel kaynağı ‘amigdala’ bölgesinin küçüldüğü gözlemlenmiş. Yani dış etkenler aynı kalsa da, insanların bu çalışmaları yaparak stresi daha normal karşıladıkları bilimle de kanıtlanmış.

Aplikasyonlarla alışabilirsiniz

Mindfulness için hem çok sayıda kitap hem de eğitim var. İnternetten kısa bir aramayla hepsi hakkında bilgi alabilirsiniz. En kolay yöntemlerden biri de yükleyebileceğiniz telefon uygulamaları. Piyasadaki bini aşkın uygulamanın en popüleri şüphesiz Headspace. Kullanıcı sayısı 15 milyonu geçiyor. Bu uygulama sayesinde her gün sadece 10-15 dakikanızı ayırarak kendinizi âna odaklamaya alışabilirsiniz.

Evde deneyebileceğiniz yöntemler

Kendi kendinize yapabileceğiniz ufak egzersizler de var. Gözlerinizi kapatıp ayak parmaklarınızdan başlayıp saç tellerinize kadar her parçanızı tek tek düşünüp rahatlattığınızı hayal edebilirsiniz. Çiçeklerle ilgilenmek, onların güzelliklerini takdir etmek en yararlı yöntemlerin başında geliyor. Kendinizi gün boyu oyalamak için bir yöntem daha… Sabah kalkarken o gün için bir soru sorun. “Şu sorunun cevabını istiyorum” ya da “Şu konuda karar vermem gerekiyor” gibi… Ardından da gün boyu etrafınıza o gözle bakın. Gazetede okuduğunuz habere kadar her şeye daha fazla dikkat ettiğinizi fark edeceksiniz.

Yazarın Diğer Yazıları

  1. Aldırdığınız yağdan kök hücre üretiyorlar
  2. Başarı için saç modeliniz de önemli
  3. Dünyanın en uçuk festivali Burning Man
  4. 10 soruda Trump krizi
  5. Elon Musk’ın gizli dünyasına yolculuk
  6. Snapchat filtrelerine benzemek için estetik yaptırıyoruz
  7. İnternetten sevgili değil kariyer arıyoruz
  8. Meğer ağlamak gerçekten de güzelmiş
  9. Moda köye indi
  10. Devir küresel göçebelik devri

© Copyright 2024

Gazete Vatan Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş.