Şampiy10
Magazin
Gündem

Çin lüks tüketimde de dengeleri değiştirdi

.

ABONE OL
Vatan Haber

Çinli zenginler artık 'sıradanlaşmış' markaları kullanmak istemiyor. Lüks dünyada değişen trendlere buyurun...

Lisedeyken hali vakti yerinde bir arkadaşımız vardı. Ama üzerinde hiç markalı bir kıyafet görmezdik. Neden bunu tercih ettiği sorulduğunda lafı çok güzel oturturdu. Eğer o markaların kocaman logolarını taşıyıp da reklam panosu olacaksa, kendisinin değil markanın ona para vermesi gerektiğini savunurdu. Aslında düz mantıkla bakınca ne kadar da doğru. Ama hangimiz hayatımızda bunu uygulayabiliyoruz ki... Markalar serveti göstermenin en kolay yolu olmuş durumda. Milyonerler arttıkça lüks tüketim de artıyor. Öyle ki artık servetinden çok hangi markaları kullandığın, yani o serveti etrafına nasıl gösterdiğin önem taşımaya başlıyor.

Lüks pazarının 3'te biri Çinlilerden
Ekonomik krizler, kurtarma paketleri, kemer sıkmalar derken ABD ve Avrupa'da ekonomik gidişat iç açıcı değil. Tüketim, özellikle de pahalı ürünlerin tüketimi azalıyor. Ama yüzümüzü doğuya dönünce durum farklı. Lüks tüketim pazarını Çinlilerin cüzdanları kurtaracak gibi görünüyor. Öyle ki Küresel Lüks Tüketim Malları Raporu'na göre 276 milyar dolarlık lüks tüketim pazarındaki toplam harcamaların üçte birini Çinliler oluşturuyor. Ancak talepleri genelden biraz değişik. En tepedeki milyarderler "farklı" ürünler istiyor. İşte onların bu talepleri anlamak için analiz yapılmış ve bunun da kitabı yazılmış. Bakın günümüzün yeni zenginleri lüks pazarında neler talep ediyor?
Lüks markaların piramidini yaptılar
Ekonomik krizler, kurtarma paketleri, kemer sıkmalar derken ABD ve Avrupa'da ekonomik gidişat iç açıcı değil. Tüketim, özellikle de pahalı ürünlerin tüketimi azalıyor. Ama yüzümüzü doğuya dönünce durum farklı. Lüks tüketim pazarını Çinlilerin cüzdanları kurtaracak gibi görünüyor. Öyle ki Küresel Lüks Tüketim Malları Raporu'na göre 276 milyar dolarlık lüks tüketim pazarındaki toplam harcamaların üçte birini Çinliler oluşturuyor. Ancak talepleri genelden biraz değişik. En tepedeki milyarderler "farklı" ürünler istiyor. İşte onların bu talepleri anlamak için analiz yapılmış ve bunun da kitabı yazılmış.
Sadece fiyat değil markaların itibarı da önemli
O piramidin oluşumunda çok ilginç bir analiz var. Erişilebilirlikten bahsediliyor. Mesela Louis Vuitton çanta için "sekreterlerin markası" yorumunu yapan çok zengin Çinli bir kadının yorumuna yer veriliyor. İsmi verilmeyen milyarder bu kadın Pekin'de gittiğiniz her restoranda bu çantalardan görebildiğini söylüyor. Artık daha özel olduğu için Chanel ya da Bottega Veneta tercih ettiğinden bahsediyor. Analize göre Gucci de benzer bir itibar sorunu yaşıyor. Ah bu yorumları yapanlar bir de gelip bizim pazarları görseler ne derler acaba.
Aldığı şeye yatırım ürünü olarak bakıyorlar
Analize göre Çin'deki aşırı zenginler bir süredir az bilinen markalara doğru kayıyor. Artık müşteriler bir ürünü almadan önce daha ince eleyip sık dokuyor. Aşırı gösterişli ürünler, kocaman logolar 'out'. Sadece göze güzel görünen değil, kaliteli ürünler 'in'. Çünkü yeni zengin kesim aldığı şeye yatırım ürünü olarak bakıyor.

Yazarın Diğer Yazıları

  1. Aldırdığınız yağdan kök hücre üretiyorlar
  2. Başarı için saç modeliniz de önemli
  3. Dünyanın en uçuk festivali Burning Man
  4. 10 soruda Trump krizi
  5. Elon Musk’ın gizli dünyasına yolculuk
  6. Snapchat filtrelerine benzemek için estetik yaptırıyoruz
  7. İnternetten sevgili değil kariyer arıyoruz
  8. Meğer ağlamak gerçekten de güzelmiş
  9. Moda köye indi
  10. Devir küresel göçebelik devri

© Copyright 2024

Gazete Vatan Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş.