Uzlaşma olmayacak

Haberin Devamı

Bütün iyi niyetli beklenti ve temenniler boşa çıktı, geniş bir uzlaşmayla medeni bir anayasa yapma ihtimali sıfır noktasına geldi.

Son dönemdeki faaliyetler ve suçlamalarla dolu beyanlar, siyasi yapının halkın önüne medeni bir anayasa çıkarma kabiliyetine sahip olmadığını gösterdi.

MHP, demokratik bir anayasa girişimine ortak olmak niyetinde değil, sonuna kadar karşı çıkacak.

CHP’nin neye karşı, neye taraftar olduğu belli değil, çelişik beyanlardan bir “parti görüşü” çıkarmak mümkün olamıyor.

BDP ise, başlangıçtaki “demokratik anayasa” tanımına yakın görüşler getirerek, AKP sözcülerinin çizdiği çerçeveye yakın duruyor.

CHP’nin rolü

Bu manzaradan “geniş uzlaşma” kavramının çıkabilmesi için AKP-CHP-BDP üçlüsünün anlaşması gerekir ki, CHP’nin bu hatta girmesi, en azından parti olarak girmesi büyük ihtimal değil.

AKP-BDP anlaşması, aslında toplumun yüzde 60’ını temsil edeceği için “dar uzlaşma” denilerek azımsanamaz ama bu temsille en iyimser beklentiler de gerçekleşmiş olmaz.

CHP’nin bir kısmının Meclis’te ve referandum sandığında “demokratik anayasa”dan yana tavır alması “toplum ikiye bölündü” korkutmasının etkisini büyük ölçüde azaltacak, çatışmayı demokrasi ekseninde tutacaktır.

‘Ulusalcı CHP’ ile milliyetçi muhafazakâr MHP koalisyonu şu anda olduğu gibi “demokrasi korkusu” hattında mevzilendikçe çatışma-gerilim hattı da tek boyutta kalacaktır.

İki ihtimal...

AKP’nin, yerel seçime kadarki 11 aylık süreyi anayasaya ayırma eğiliminde olduğu, ortalıkta çeşitli tarihler telaffuz edilirken buna uygun bir takvim oluşturma çabasına girildiği anlaşılıyor.

Bu durumda, yerel seçim öncesinde veya yerel seçimle cumhurbaşkanı seçimi arasında anayasa referandumu öngörüldüğü düşünülmelidir.

Yerel seçim öncesinde de, yerel meseleler değil anayasa konuşulacak, yerel seçim bile en tepe siyasetin onay alanlarından biri olacaktır.

Diğer ihtimal ise anayasanın cumhurbaşkanı seçimi sonrasına ertelenmesidir.

Bu ihtimal, yerel seçimin de cumhurbaşkanı seçiminin de “favorisi” olan AKP’nin güç tazelemiş olarak anayasa işine girmesi anlamına gelir.

DİĞER YENİ YAZILAR