Yeni hükümet üyeleri, düşürülen Rus savaş uçağının gürültüsü arasında açıklandı.
Dikkatler daha çok uçak krizine dönükken, yeni bakanlarla ilgili ciddi bir ses de çıkmadı. Davutoğlu’nun yeni kabinesinde “sürpriz” denebilecek bir isim yok, 7 Haziran öncesi hükümetin ana çatısı da büyük ölçüde korunmuş durumda.
Açıklamadan önce iki isimle ilgili tartışmalar oldu. 2002’den beri ekonominin dümeninde bulunan Ali Babacan 13 yıl sonra hükümet dışında kaldı.
Tartışılan ikinci isim Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın damadı, yeni milletvekili Berat Albayrak’tı. Albayrak da Enerji Bakanı olarak yeni hükümette yer aldı.
Babacan ile ilgili tartışmanın altındaki ana konu, Türkiye’yi 2001 krizinden çıkaran, dış krizlerden çok az etkilenmeyi sağlayan ekonomi politikalarının değişip değişmeyeceği.
Ana politikalarda bir değişiklik olmayacağının işareti olarak, önceki Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in bir kademe yükselerek, ekonomiden sorumlu başbakan yardımcısı olması gösterilebilir.
Ekonomi yönetiminde birkaç yıldır süregelen faiz tartışmasının devam olarak Babacan’dan farklı bir yaklaşımın öne çıkıp çıkmayacağı da şimdiden bilinebilir bir konu değil. İç ve dış ekonomi dünyası esas olarak bu meseleyi yakından izleyecektir.
Berat Albayrak’ın Enerji Bakanı olmasıyla ilgili, tahmin edilebilecek demagojiler yapılacaktır. Bunlar da üç beş gün sürer biter, sonrasında “icraat” kalır.
Yeni hükümette, başbakan yardımcılarının sayısı bir adet artarken, eski Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik’in ismi de kulislerde konuşulmuştu, ancak tahminlerin aksine Çelik de hükümet dışı kaldı.
Şu andaki temel sorunumuzla ilgili olarak hangi başbakan yardımcısının görevlendirileceği henüz belli değil. Ama 2013-2015 masasının aynı şekilde kurulmayacağı ifade edildiğine göre, barış süreciyle ilgili sorumluluğun yeni bir isme verilmesi mümkündür. Ama Başbakan Davutoğlu, Akdoğan’ın çözüm sürecini Dolmabahçe mutabakatına kadar getiren heyette önemli rol oynamış olmasını da dikkate alabilir.