28 Şubat davası, ülke yönetimine hukuki yetkiler aşılarak yapılmış müdahaleler için açılmış davalarının sonuncusu. 28 Şubat, son müdahale değil, son dava.
Genelkurmay İkinci Başkanı Çevik Bir, operasyonun görünen yüzüydü, ama bütün süreç “emir komuta zinciri” içinde, oldukça ayrıntılı bir plan çerçevesinde yürümüştü.
Müdahaleye “postmodern darbe” adı takıldı, çünkü hiçbir yer işgal edilmedi, siyasiler tutuklanmadı, parlamento kapatılmadı, ama meşru hükümet indirildi.
Operasyonun can damarı büyük “irtica korkutması”ydı, bunda da başarılı olundu.
Operasyonun içinde yer alan fişlemeler, işten atmalar gibi icraatlar davanın ana gövdesini oluşturuyor.
Çiller konuşursa...
28 Şubat dönemi aynı zamanda, Susurluk kazasıyla ortaya çıkan karanlık olayların, faili meçhul cinayetlerin zirve yaptığı dönemdir.
Bu dönemin Başbakanı Tansu Çiller, Cumhurbaşkanı da Süleyman Demirel’dir. O günleri yakından izleyenlerin çok iyi hatırlayacakları gibi Çiller, “ortama uyum” sağlamıştı, Demirel de siyasi stratejisini “açık bir darbe olmaması” üzerine kurmuştu.
Demirel’in Cumhurbaşkanı olarak suçlanması mümkün değildir, ama bu davanın da Türkiye’nin selameti için de Tansu Çiller konuşmalıdır. Çiller, davanın mağduru olarak başvurmuştur, demek ki birçok şeyi açıklamaya hazırdır.
Kanun değişmeli
28 Şubat davası sanıkları, savunmalarını dava konusu uygulamaları “Milli Güvenlik Kurulu’nun 28 Şubat 1997 tarihli kararları uyarınca” yaptıklarına ve bunların “ülkeyi koruma, kollama görevine dâhil” çalışmalar olduğuna dayandıracaktır.
O icraatların “yasal görev alanına” girip girmediğine mahkeme karar verecek. Ancak Milli Güvenlik Kurulu, kurul kararlarının gizli olduğu gerekçesiyle bunları mahkemeye vermeyi reddetmiştir. O kararların yargı sürecinde değerlendirilebilmesi için kanunun değişmesi gerekir.
28 Şubat davasının, Ergenekon ve Balyoz davalarından sonra askeri müdahale davalarının sonuncusu olması kuşkusuz herkesin temennisidir.
Çok uzun bir dönemin, köklü bir geleneğin sona ermesi kolay değil, ama toplum da siyaset de bu iradeyi gösterdi. Göstermeye devam ederse, gerçekten de sonuncu dava olur.
Son olacak ve bitecek
Haberin Devamı