Savaşa ne kadar yakınız?

Güney sınırımızda son durum şu: YPG Türkiye tarafına ateş açıyor, Türkiye “misliyle” karşılık veriyor.

Amerika, Rusya ve Fransa daha önce Türkiye’nin PYD-YPG hatlarına ateş açmaması için çağrı yaptı. Ankara’nın cevabı, güvenliğimiz için her şeyin yapılacağı şeklinde oldu.

PYD-YPG ise Türkiye tarafına ateş açtığını kabul etmiyor.

Son birkaç günün haberlerine ve tarafların beyanatlarına bakıldığı zaman savaşın kıyısında dolaştığımızı söylemek yanlış olmaz.

Ankara’nın çizgisi, PYD-YPG’nin sınırımızda etkinlik sağlamasını engellemektir. Buna karşılık bölgede hem Rusya, hem Amerika bu güçlerle işbirliği yapmaktadır.

Çok tekrar ettiğimiz bu iki kısaltmanın açılımlarını da hatırlayalım. PYD Kürtçe Demokratik Birlik Partisi’nin kısaltılmışı. YPG de yine Kürtçe Halk Savunma Birlikleri isminin baş harfleri.

Türkiye şu ana kadar bir miktar IŞİD ile, şimdi de PYD-YPG ile sıcak çatışma yaşamıştır.

PYD-YPG’nin Türkiye tarafına ateş açmasının bir tek amacı olabilir. Bu da, bir vesileyle Türkiye ile Rusya’yı askeri olarak karşı karşıya getirmek.

Haberin Devamı

Kabus senaryosu da burada başlıyor. PYD’ye atılan top mermilerinin Rus hatlarına isabet ettiğini iddia ederek Türk mevzilerine ateş açacak olan Rusya savaşı başlatmış olur.

Böyle bir durumda Türkiye de kaçınılmaz olarak karşılık verecek ve boyutu ne olursa olsun bir Türk-Rus savaşı hali ortaya çıkacaktır.

Türkiye ile Rusya, Sovyetler Birliği döneminde, Soğuk Savaş koşulları içinde bile komşuluk ilişkilerinde belli bir yakınlığı sağladılar.

Bugün, Rus uçağının düşürülmesiyle başlayan gerilimin, sıcak çatışmaya kadar gelmesinin açıklaması da kolay değildir.

Ama durum o ki, bir kabus senaryosuna adım adım yaklaşıldığı duygusu her geçen gün artmaktadır.

Bu gidişi açıklarken Suriye’deki Esad yönetimi ile ilişkilerin bozulması süreci de Suriye Kürtleriyle ilişkiler de IŞİD meselesi de bir arada ele alınacaktır.

Bu kabus senaryosunun gerçeğe dönüşmesi halinde neler yaşarabileceğini düşünmek, bunun Türkiye’nin içine yansıma şekillerini şöyle bir gözden geçirmek bile kabus kelimesini çok hafif kılıyor.

Haberin Devamı
DİĞER YENİ YAZILAR