Paketin eksiği

Haberin Devamı

Dördüncü Yargı Paketi adı verilen düzenlemelerin ilk hâlinde iki sorunun giderilmesi amaçlanıyordu. Paket önce Bakanlar Kurulu’ndan geri geldi, sonra beklenen düzenlemeler eklenmeden Meclis’e verildi.

Bu düzenlemelerden biri, daha çok Ergenekon ve benzeri davalar dolayısıyla gündeme getirilen “uzun tutukluluk” sorununa ilişkindi. Türkiye’de yargının çalışma şeklini ve tutuklamalarla ilgili alışkanlıklarını, halkın bir kısmı Ergenekon davaları ve asker kişilerin tutuklanmaları üzerine öğrendi. Bugüne kadar halkın “bu kısmı” sade vatandaşların mağduriyetiyle pek ilgili olmadığı gibi, siyasi davalardaki mağduriyetlerle hiç ilgili değildi. Bu davalar sayesinde öğrendiler.

Terör-şiddet tanımı

Son yargı paketinden ikinci beklenti, “terör-şiddet” tanımının açık şekilde yapılmasıydı.

Bu sorun, 80’lerde terörle mücadele kanununun hazırlanması sürecinin başından beri vardır. Kanundaki tanımın genişliği dolayısıyla hâlen sadece gazetecilik çalışmasından ibaret durumlardan basit siyasi faaliyetlere kadar, mevcut “terör” maddeleri uygulanabiliyor.

Pankart açanlar, slogan atanlar herhangi bir terör örgütüyle bağlantısı açıkça kanıtlanmasa dahi “kanaat” üzerine “terörist” ithamıyla yargılanabiliyor, uzun süre hapiste kalabiliyor.

Bu iki sorunun, diğer bağlantılı konuların ötesinde, medeni bir hukuk düzeninde çoktan düzeltilmiş olması gereken sorunlar olduğunu Adalet Bakanı da defalarca belirtti. Ancak beklenen düzeltme, Bakan Ergin’in yürüttüğü reform çalışmalarının dördüncüsünün de dışında kaldı.

CHP’den katkı beklenir

Bu adımların atılmamasının ardında, hâlâ bir kesimin yapılanları “taviz” gibi görmesinin yattığı biliniyor. Medeni bir hukuk-yargı reformu iki siyasi-adli olayın çerçevesinde algılandığı için “tereddüt”ler devam ediyor.

Dördüncü Yargı paketi Meclis’te; demek ki iki sorunun düzelmesi için önemli bir imkân henüz mevcut. Komisyonda ve genel kurulda eklemeler, çıkarmalar, düzeltmeler yapılabilir ki bunlarla ilgili olarak Adalet Bakanlığı’nın zaten çalışmaları vardır. Kuşkusuz CHP’den de bu medeni yargı düzenlemelerine açık katkıda bulunması beklenecektir.

DİĞER YENİ YAZILAR