On maddelik ‘tartışma’ teklifi

Barış sürecinde, geçen ay, kamuoyunu da heyecanlandıran bir aşamaya gelindiğinin çok taraflı işaretleri ortaya çıkmıştı.

Nevruz’u beklemeden, Abdullah Öcalan’ın silah bırakma çağrısı ve talimatını açıklaması, Hükümet tarafının da eş zamanlı bir açıklamayla bunu teyit etmesine çok yaklaşılmıştı.

Sonra kamuoyunda da hayal kırıklığı yaratan bir duraklama ortaya çıktı. Bir de ‘Hükümetin ev ödev’ lafı edilince, hükümetten buna cevap geldi, sonra herkes durdu.

Bu duraklamanın sorumlusu olarak Hükümet’i gösterenler de var, ama HDP yönetimini ve Kandil’i, “Aslında çözüm istemiyorlar” görüşüne kadar uzanan ağırlıkta suçlayanlar da var.

Bu duraklamada suçlu aramak yerine, duraklamadan çıkmanın yolunu aramaya çalışanların sesleri de yine suçlamaların arkasında kaybolur gibi oldu.

Bir süredir sözü edilen ‘on maddelik yol haritası’nın içeriğiyle ilgili rivayet de muhtelifken Selahattin Demirtaş bu on maddeyi açıkladı.

Bu on maddenin, bir yol haritasından çok bir sonraki aşamanın siyasi gündemini özetleyen bir ‘tartışma teklifi’ olduğu böylece öğrenildi.

Haberin Devamı

Bu on maddede fazla heyecanlı bir içerik olmadığı için, basının ilgisi fazla olmadı. Demirtaş’ın açıkladığı on maddelik tartışma konuları şöyle:

- Demokratik siyasetin içeriği

- Demokratik çözümün ulusal ve yerel boyutları

- Özgür vatandaşlığın yasal ve demokratik güvenceleri

- Demokratik siyasetin devlet ve toplumla ilişkisi

- Çözüm sürecinin sosyo-ekonomik boyutları

- Çözüm sürecinin yol açacağı yeni güvenlik yapısı

- Kadın, kültür ve ekolojik sorunların yasal güvenceleri

- Kimlik tanımı, kavramına ilişkin eşit mekanizmaların geliştirilmesi

- Demokratik cumhuriyet, ortak vatan, milletin demokratik ölçülerde tanımlanması

- Yeni anayasa.

Aslında son madde bütün bu tartışma alanlarının, konularının bir şekilde ve somut olarak ortaya çıkmalarını sağlayacak maddedir.

Öcalan’ın on maddesi, yeni anayasa ortaya çıkarken zaten ele alınması, somut demokratik ilkelere aktarılması gereken satır başlarıdır.

Buna bir ‘ev ödevi’ tanımının verilmesine de tepki göstermenin manası yoktur, çünkü, Ak Parti, resmi belgelere de yazarak kendisine bu ev ödevini kendisi vermiştir.

Haberin Devamı

Peki İmralı, HDP ve Kandil ne bekliyor? “Mektubu aldım, bunun zaten bana ev ödevi olarak verilmesine gerek yok çünkü yeni anayasayla girilecek demokratik süreçte bunların hepsi vardır” denilmesini bekliyor.

DİĞER YENİ YAZILAR