Suriye sorunu uluslararası bir krize dönüştü ve Batı’nın Suriye politikası net olarak ikiye ayrıldı.
ABD ve Rusya şu anda aynı hatta birleşmiş görünüyor. Bu hattın ilk hedefi, Suriye’nin kimyasal silahlardan arındırılmasıdır ve Esad da buna evet demiştir.
Suriye’nin kimyasal silahlardan arındırılması, bu ülkedeki mevcut yönetimi doğrudan zayıflatacak bir gelişme değildir. Sadece “insani” tepkileri gidermeye, azaltmaya yönelik bir adımdır.
Birleşmiş Milletler’deki diplomatik faaliyetler de, bu örgütün ABD ve Rusya hattında davranacağını gösteriyor.
Uluslararası camiada, Suriye’ye, mevcut yönetimi değiştirme yönünde kesin sonuç alacak bir müdahalenin taraftarı olarak Türkiye ile birlikte Fransa bulunuyor.
Yalnız ve kararlı
Tarihi ilişkiler dışında Fransa Suriye’ye, örneğin Lübnan‘dan daha uzaktır ve baba Esad döneminde bazı gerilimler yaşanmıştır. Fransa bir tür “rövanş” olarak Esad’a karşı en sert tedbirlerin uygulanmasını istiyor olabilir.
Türkiye komşudur, büyük komşudur, yoğun insani ilişkileri de vardır, ticari ilişkileri de vardır, tarihi ilişkileri de sorunda kendini taraf hisseden bütün ülkelerinkinden fazladır.
Ankara, Suriye konusunda durduğu noktayı değiştirmiş değil. Rusya’daki G-20 toplantısında, tahmin ve beklentilerin aksine dünyanın kuvvetli liderleri Türkiye ile Suriye konulu bir görüşme yapmaktan, eski deyimle “imtina” etmişlerdir.
Şu andaki durum, Ankara açısından bir “yalnızlık” olarak da ifade edilebilir.
Ankara yenildi mi?
Suriye’deki değişim rüzgârında, ufuktaki ana seçenek radikal İslam’ın bu ülkede de güçlü bir ağırlık sağlaması olarak görüldüğü sürece Batı’nın “hızlı değişim” hattında yer almayacağı, şu anın gerçeğidir.
Ankara, demokrasi ve insan hakları hattında durmaya devam edeceğini tekrar tekrar belirtiyor.
Batı’nın radikal İslam endişesi, iki tavrın temel ayrılık alanı olmaya devam edecektir.
Batı, Washington-Moskova hattı, Suriye’de “sonuç alıcı müdahale“ opsiyonunu iyice geriye atmıştır, sadece “sınırlı müdahale“ henüz elde tutuluyor.
Bu gelişmeleri Ankara açısından “yenilgi” gibi görmek için de erkendir. Suriye krizi daha çok su kaldıracaktır.
Müdahale olmayacak
Haberin Devamı