CHP’nin ilkeleri ve adayları

Haberin Devamı

CHP’nin yerel seçim için yayınladığı seçim bildirgesini kaç kişi okumuştur, bilinmez. Ama üşenmeyip okuyacak olanlar veya hızlıca göz atanlar bol miktarda aynı kelimelerle karşılaşacak.

“Sosyal demokrat belediyecilik” ifadesi kullanılıyor, “ilkelilik” de kullanılıyor, “çağdaş yerel yönetim anlayışı” da kullanılıyor. Bunların etrafında kimsenin itiraz etmeyeceği ifade ve önermeler yer alıyor.

Burada önce dönüp metni hazırlayanlardan “örnek” isteyen olabilir. Kuşkusuz vardır. Hatta CHP’li olmayan birçok yerel yönetimde de örnek olarak gösterilebilecek durumlar vardır.

“Sosyal demokrat” ve “çağdaş” sıfatları üzerinden gidildiğinde, bu ilkelere baş koymuş bir siyasi partinin yerel yönetici adaylarının bu çizgiye göre belirlenmiş olmasını beklemek de önce o partiye oy vermeyi düşünenlerin hakkıdır.

Parti yönetimi inanıyor mu?

Şöyle bir itiraz gelecek, “neden bizim adaylarımız bu kadar mercek altında diğerlerininki değil?”

Cevap: Sosyal demokrat ve çağdaş kavramlarının sizin tekelinizde olduğunu düşündüğünüz için...

CHP’nin aday belirleme çalışmalarının son durumuna baktığımız zaman, görüntünün tümüne damga vuran bazı tespitler ortaya çıkıyor.

Ankara’da “eski MHP’li” değil, MHP’li bir aday gösterilmiştir. Ege’de iki il ve birçok ilçede yine “eski” olmayan MHP’liler adaydır. “Eski MHP’li” demek için, bir süre önce fikrî değişim görülmesi, yeni parti ve ilkeleriyle uyum görülmesi filan gerekir. Bu adaylar bir fikriyatın “eski” mensubu değildir, kendi kimlikleriyle gelmişlerdir.

Malatya’nın bir ilçesinde, hakkında çok şikâyet bulunan, “eski jitemci” bir emekli subayın CHP adaylığının devam ettiği biliniyor.

İstanbul’a gelince, Mustafa Sarıgül olayına kim hangi ilkeden bakarsa baksın aynı şeyi görecektir. Bu durum üzerine Fatih’e Erbakan soyadı, Şişli’ye İnönü soyadı, Beyoğlu’na Kotil soyadının da “ilkesel” açıklamasını yapmaya kimse kalkışmasın.

Sosyal demokrat belediyecilik gibi bir iddiaya parti yönetiminin kendisinin de inanmadığının kanıtları fena hâlde ortadadır. “Seçim kazanmak veya oy yükletmek için herkesle iş yaparım“ın adı üstündeki gibidir, “değişik kesimlere açılmak” değildir.

DİĞER YENİ YAZILAR