‘Yeni nesil’ dolgu çılgınlığı: Kendi kanlarını yüzlerine enjekte ediyorlar!

Son yıllarda, güzellik meraklıları, gençleşme ve daha genç bir cilt görünümü sağlamak amacıyla kendi kanlarını yüzlerine enjekte etmeye başladılar. Bu yöntem, PRF (trombositten zengin fibrin) enjeksiyonları olarak biliniyor. Ancak, uzmanlar bu tedaviye karşı çeşitli uyarılarda bulunuyor. İşte detaylar…


PRF, hastanın kendi kanını kullanarak cilt gençleştirici bir karışım oluşturmak için santrifüje (sıvıları yüksek hızda döndürmek için kullanılan bir laboratuvar cihaz) tabi tutuluyor. PRF ve onun kuzeni PRP (trombositten zengin plazma) benzer şekilde çalışıyor. Ancak PRF’nin üretim sürecinde kan daha düşük hızda döndürülüyor. Bu yöntemle, bazı beyaz kan hücreleri ve fibrinler trombosit tabakasında kalıyor.

Dermatolog Dr. Ava Shamban, cilt bakımı ve moda konularında popüler bir dergi olan Allure’a yaptığı açıklamada, PRF enjeksiyonlarının, hastaların dolguya alternatifler aramasının bir sonucu olarak, diğer estetik prosedürlerden daha doğal olduğunu söyledi.

CİLDİ İYİLEŞTİRDİĞİ VE KIRIŞIKLIKLARI AZALTTIĞI ÖNE SÜRÜLÜYOR

PRF'nin, cilt iyileşmesini hızlandırma, göz altı morluklarını ve kırışıklıkları azaltma hatta saç dökülmesini tedavi etme potansiyeline sahip olduğu öne sürülüyor. New York’ta yüz plastik cerrahı olarak çalışan ve iki kurul tarafından sertifikalandırılmış cerrah Dr. Michael Somenek, güzellik ve yaşam tarzı konularında içerik sunan bir çevrimiçi platform olan Byrdie'ye yaptığı açıklamada, PRF enjeksiyonlarını “trombositten zengin plazma (PRP) tedavilerinin yeni nesli” olarak tanımladı.

Haberin Devamı

Somenek, PRF'nin ‘antikoagülan’ (kanın pıhtılaşmasını önlemek veya yavaşlatmak için kullanılan bir tür ilaç) bulunmaması sayesinde yaşlanma, saç dökülmesi veya cilt iyileşmesi belirtilerini gidermek için cilde enjekte edilebilen trombositler, kök hücreler, büyüme faktörleri ve fibrin açısından zengin, süngerimsi, jel benzeri bir ürün oluşturduğunu belirtti.

500 İLA 2 BİN DOLAR ARASINDA DEĞİŞİYOR

Byrdie'ye göre, tek bir PRF seansının maliyeti 500 ila 2 bin dolar arasında değişiyor ve genellikle birden fazla tedavi gerektiriyor. Özellikle göz altı bölgesinde yüz dolgusu olarak kullanılıyor. Ancak, bazı doktorlar bu yöntemin etkinliği konusunda şüpheci.

Dr. Doris Day, Allure’a yaptığı açıklamada, PRF'nin dolgu maddesi olarak satıldığını ancak dolgu maddesi gibi işe yaradığını düşünmediğini belirtti. Ayrıca Day, PRF enjeksiyonlarının çok iyi yayınlanmış verilerle desteklenmediğini ve kliniklerinde bu tedaviyi sunmadığını da söyledi.

Literatürde insanların bu tedaviden çok fazla fayda görmediğini ve bazı hastaların sonuçlardan memnun olmadığını da belirten Dr. Day, “Özellikle, geçen yıl yayınlanan küçük bir çalışma PRF'nin akne izlerini tedavi etmede, cildin dokusunu ve elastikiyetini artırmada umut verici sonuçlar bulduğunu öne sürdü. Ancak ben insanları bundan vazgeçiriyorum çünkü tedavinin etkisiz olduğunu düşünüyorum” dedi.

‘ASLA DOLGU YERİNE GEÇMEZ’

Haberin Devamı


Carmel Valley Yüz Plastik Cerrahisi ve Estetik Merkezi’ni kuran, kurul onaylı yüz plastik cerrahı olan Dr. Amir Karam da PRF'nin göz altındaki hacmi artırmakta etkili olmadığını ve bu enjeksiyonları ‘güvenilmez’ olarak nitelendirdi.  Göz altı bölgesine yapılan enjeksiyonlarda morarma ve travma miktarının fazla olduğunu belirten Karam, “Böyle bir işleme gerek yok. Bu işlem muhtemelen bir miktar işe yarayabilir ama asla dolgu yerine geçmez” dedi.

DAHA FAZLA ARAŞTIRMAYA İHTİYAÇ DUYULUYOR

Dr. Ava Shamban, Gıda ve İlaç Dairesi’nin olası kan kontaminasyonu ve buna bağlı sağlık riskleri konusunda endişelerini dile getirdiğini ve daha önce kök hücre içeren tıbbi tedavilere karşı uyarılarda bulunduğunu da belirtti.

Ancak, PRF'nin bu kategoriye girip girmediği henüz belli değil. Shamban, bazı doktorların bu yenilikçi tedaviye karşı uyarılarına rağmen, daha fazla kişinin ‘dolgu yorgunluğu’ nedeniyle PRF enjeksiyonlarına yöneldiğini ve bu ürünün geleneksel hyaluronik asit dolgularının eşdeğeri olmadığını vurguladı. Sonuç olarak, PRF enjeksiyonları daha doğal bir gençleştirme seçeneği olarak görülse de, etkinliği ve güvenliği hakkında daha fazla araştırmaya ihtiyaç duyuluyor.

Haberin Devamı
DİĞER YENİ YAZILAR