Milano, banyonun geleceğini tasarlayan VitrA’yı konuşuyor. VitrA’nın dünyaca ünlü tasarımcıların eserleri ile hazırladığı “Bath Time Good Time” sergisi yabancı otoritelerden tam not aldı.
Eczacıbaşı Yapı Ürünleri Grubu markası VitrA, banyolar için tasarladığı gelecek senaryolarını, tasarımın başkenti Milano’da Bath Time Good Time adlı sergi ile Milano Tasarım Haftası’nda izleyiciyle buluştu. Milano sokakları dünyanın her yerinden gelen tasarımcıların heyecanlı koşuşturmalarına tanıklık etti. Vitra’nın Bath Time Good Time sergisi adeta müze gibi ziyaret ediliyor. “Bath Time Good Time” sergisiyle banyonun geleceğini tasarlayan VitrA, dünya markalarına ilham kaynağı oldu. Brera Tasarım Bölgesi’ndeki bir sanat galerisinde düzenlenen sergide, İstanbul’daki atölye çalışmalarından hareketle; ürün, alan, alışkanlık ve ritüellerin mercek altına alındığı araştırmalar temel alındı. VitrA’nın inovatif yaklaşımıyla uyumlu, minimal sergi alanı, kavramsal tasarımın araştırma sonuçları, mekânın odak noktası olarak sunuldu.
“Bath Time Good Time” sergisinde sekiz farklı proje yer alıyor
Tasarımcı Sertan Özbudun, tasarladığı küvet ile banyoda sevdiklerimizle güzel vakit geçirilecek bir mekân yaratmış.Banyoda iyi zamanlar geçirin
Hızlı akan zamanda tek başımıza kaldığımız yegane yer banyolar. Bu fikirden yola çıkan VitrA’nın, farklı kültürlerden tasarımcıları bir araya getirerek uluslararası, çoğulcu ve ortak tasarım anlayışını ortaya çıkaran çalışmalarıyla oluşturduğu “Bath Time Good Time” sergisi, “zaman” kavramından hareketle; rahatlama, güzellik, meditasyon, denge, hareket, an, mahremiyet ve bakım konulu sekiz projeyi izleyicilerle buluştu. Türkiye’deki tasarım kültürünün öncülüğünü simgeleyen VitrA’nın Tasarım Direktörü Erdem Akan, serginin küratörlüğünü üstlendi. Serginin ortak değerleri, birikimleri, hayalleri ve tutkuları birleştiren tasarımcıları; Sezgin Aksu, Jozeph Forakis, Diego Grandi, Setsu & Shinobu Ito, Sertan Özbudun, Terri Pecora and Mario Trimarchi ve VitrA Tasarım Ekibi’nden oluşuyor.
Güzellik, meditasyon ve tasarım bir arada...
Eczacıbaşı Yapı Ürünleri Grubu Tasarım Direktörü Erdem Akan, sergiyi, 'zaman' kavramından hareketle mahremiyet, güzellik, rahatlama, meditasyon, bakım alanları ve ürünleri tasarlamayı ele aldığını söylüyor.
Terri Pecora'nın Intimacy adlı eseri.
Ezber bozan tasarımlar
Setsu & Shinobu Ito
Zen felsefesi öne çıktı
Japon tasarımcılar Setsu ve Shinobu Ito, tuvaletlerin neden hep demode desenli ve köşeye itilmiş küçük odalarda bulunduğunu sorguluyor. "Peki ya tuvalet mekânın merkezinde yer alırlarsa ne olur?" sanatcılar bunun cevabını şöyle veriyor, "180 derece dönebilen ekran sayesinde, “iyi zaman” mekânına, huzuru ve kendimizi bulacağımız yere seyahat edebiliyoruz. Tam ortaya yerleştirilmiş tuvaletin kapağında yer alan yastık ve yumuşak duvarlar, mekânın bizi kucaklamasına imkân tanıyor. “Zen” yüzey sükunet ve farkındalık yaratırken, “ağaç” doğada bulunma hissi oluşturuyor."
Türk tasarımcı Sezgin Aksu’nun Relax adlı eseri Milano’da ilgi gören çalışmalardan biri. Aksu, “Yatıp, sizi çevreleyen mekânı inceleyebileceğiniz minik tepecikler, yürürken ayağınızın altında hissedeceğiniz çakıltaşları ve gün içinde farklı ışık yansımalarını keşfedeceğiniz bir orman” diye anlatıyor.
Eczacıbaşı Yapı Grubu Başkanı Atalay Gümrah, Milano Tasarım Haftası’nda yerli ve yabancı tasarımcılarla tek tek ilgilendi, dünya basınına geleceğin tasarımlarını anlattı.
Jozeph Forakis
Modern zamanların Türk hamamı
Tasarımcı Jozeph Forakis'in Koza adlı projesi, özel mekânlarda kişisel kullanım için tasaranmış bir Türk Hamamı. Adeta bir meditasyon, kendine dönme, yeniden doğma alanı. Klasik hamamın yoğunluğu ve ışık süzülüşü, kalın katmanlı camın kullanımıyla şeffaf bir mekân haline dönüştürülmüş.
Mario Trimarchi
Beşiktaş Çarşısı’ndan etkilendi
“Freehand” kuşağının temsilcisi mimar ve tasarımcı Mario Trimarchi, çizimin etrafımızı anlamamız için çok önemli olduğuna inanıyor. Proje, banyoda geçirdiğimiz zamana bakış açımızı değiştirmek amacıyla, mekânda yaptığımız işlemler üzerine bir araştırmayı içeriyor.