İngiliz Financial Times (FT) gazetesinin Yazıişleri Müdürü, aynı zamanda gazetenin internet sitesi Genel Yayın Yönetmeni Robert Shrimsley birkaç hafta önce Türkiye’deydi. Katıldığı konferansta Apple’ın son ürünü iPad için “Game Changer” (Oyunun kurallarını değiştiren alet) yorumunu yaptı. Ne kadar haklı olduğunu insan eline iPad’i aldığında anlıyor. ABD’de iki hafta sıra bekledikten sonra iPad’i nihayet satın alabildim. Bu aleti muhteşem kılan dokunmatik büyük ekranı veya hiç bitmiyormuş hissi veren pilinden (10 saat) çok daha öte bir şey. Binbir çeşit (4 bini aşkın) aplikasyonuyla elinizdeki tablet; bir oyun konsoluna, bloknota, bir dergiye ya da bir yemek kitabına dönüşebiliyor. iPad’e ne denilebileceğini bilmiyorum ama bilgisayar demek bence hakaret olur. Çünkü iPad, alışkanlıklarımızı değiştirecek nitelikte. En basitinden laptop taşıma ya da tatile kitap götürme alışkanlığımızı, ya da müzik çalar (mp3) bulundurma alışkanlığımızı... Çünkü artık kitap, dergi, gazete okumak, maillere bakıp cevap vermek, fotoğraflarınızı ve müzik çalarınızı taşımak için mükemmel bir cihaz var. iPad hafif ve şık olmasının dışında her açıdan user friendly (kullanıcı dostu). Şimdi konumuza dönelim. Çevremde birçok kişide iPad görmeye başladım. Ve herkes birbirine soruyor “Hangi aplikasyonları indireyim?” diye... Zevkler ve renkler tartışılmaz ancak yeni alanlara faydalı olacağını düşündüğüm birkaç aplikasyon önermek istiyorum.
***
iBooks bence iPad’in en önemli silahı. Amazon’un Kindle’ından çok daha zekice tasarlanmış. Satın aldığınız ya da bedavaya indirdiğiniz kitapları rafları olan sanal bir kütüphanede saklıyorsunuz. Üzerini tıkladığınızda kütüphane dönerek size “Son Çıkanları” açıveriyor. Çocuk kitapları kesinlikle indirmeye değer. Renkli illüstrasyonlu kitaplarda resimler, üzerlerine dokunulduğunda hareket ediyor, ses çıkarıyor ya da çocuklar için basit birer bulmacalara dönüşüyor. Henüz elime geçeli 1 hafta olmasına rağmen oğlum Fergan, yatarken “Baba bana iPad’den masal oku” demeye başladı. Little Mermaid (Küçük Denizkızı), Alice in Wonderland (Alice Harikalar Diyarında) ve Magic BeanStalk (Sihirli Fasulye Sırığı), Toy Story 3 Read-Along romanlarını mutlaka indirin. 0-3 yaş için ayrıca Flashcards in Kids ve Zoo Match diye iki aplikasyonu da şiddetle tavsiye ediyorum. Eğlenerek öğrenmek (İngilizce, Fransızca ya da İspanyolca) diye ben buna derim işte.
Biz “Büyük Çocuklara” gelince... Çizgi roman hastasıysanız Marvel Comics aplikasyonu bulunmaz nimet. Örümcek Adam’dan Iron Man’e, Kaptan Amerika’dan Hulk’a onlarca çizgi romanı 2 dolara satın alabiliyorsunuz. Bedava indirilenleri de var ama sayıca çok fazla değil.
Yemek pişirmeye meraklı kadınlar içinse Epi (Epicurious) olmazsa olmaz, üstelik bedava... Bu aplikasyon iPad’i harika bir yemek kitabına dönüştürüyor. Resimler muhteşem ve iştah açıcı. A’dan Z’ye yüzlerce tarif var. Yemek kitabı, haftasonları, brunchlar, kokteyller ve davetler üzerine de size seçenekler sunuyor. iPad’i alıp mutfağa taşıyın, okuyup yapın o kadar. Yalnız yemek tarifleri fazla Amerikan mutfağına göre haberiniz olsun.
***
Tüm gazeteler internet sitelerini iPad’in ekranına göre yeniden tasarlamaya başladı. Haksız da değiller. AP ve New York Times Editors’ Choice (Editörlerin seçtikleri) bence en iyileri. Haber düşkünüyseniz video, fotoğraf, yorum hepsi HD kalitesiyle bu iki aplikasyonda var.
***
iPad’in klavyesinin kullanımı kolay. Ama Türkçe harfler için de ayrıca bir aplikasyon indiriyorsunuz. Adı Turkish Keyboard, 0.99 dolar. (Ama öğrendiğim kadarıyla Türkiye’de iPad resmen satışa çıkınca Türkçe klavye içinde olacak, parayla almanıza gerek kalmayacak.) Yazı yazmak içinse Pages programını öncelikle indirin. Bu sayede yazı yazabilir, içine resim ve grafikler de koyabilirsiniz. Penultimate aplikasyonu da iPad’in bir bloknota dönüşmesini sağlıyor. Not almak ya da kaba taslak çizim yapmak çok kolaylaşıyor. Basket koçu olsam saha kenarından takıma taktiği, taktik-tahtasından değil, iPad’den üzerinden verebilirdim.
Tam bu noktada Evernote aplikasyonunundan da bahsetmek istiyorum. Bedava bir keşif. Eğer yoğun tempodan dolayı unutkanlıklar yaşıyorsanız tam size göre. Evernote sayesinde notlarınız, fotoğraflarınız, sesli mesajlarınız aynı anda iPad, iPhone, Mac, PC’nize de işleniyor. Her yerde karşınıza çıkıyor.
Pocket First Aid&CPR herkesin iPad’inde olması gereken bir ilk yardım kılavuzu. Olası her durum karşısında neler yapılması gerektiği videolarıyla var. Listeye bak, problemi tıkla, yapacakların adım adım karşına geliyor. Çocuk bile anlayabilir.
***
Ve tabii ki oyunlar... Angry Birds’e 10 tam puan veririm. Kısaca sapanla kuş vurma diyebiliriz. Bir de Flight Control HD... Doğru uçağı doğru piste indirme... Her ikisi de rahatlatıcı etkiye sahip. Magic Piano mutlaka olmalı. Siz de bir Beethoven’sınız artık... İngilizce kelime haznenizi ise Scrabble ve Word Zapper’da sınayabilirsiniz. Uzun soluklu kaliteli oyun arıyorsanız CastleCraft’ı, dedektif gibi cinayet çözecekseniz Cluedo’yu satın almalısınız.
***
Son bir önerim de medya sektöründekilere... Dünyaca ünlü teknoloji dergisi Wired’ın, iPad için tasarladığı Wired Magazine aplikasyonunu indirip bir göz atın. Yayıncılığın geleceğinin nereye gittiği konusunda fikir verecektir. Dokunduğunuz her satırın, her resmin, her reklamın interaktif bir mecraya dönüştüğü yayınlar geliyor artık. Oyunun kuralları değişiyor.
iPad için en iyi aplikasyonlar
Tüm gazeteler internet sitelerini iPad’in ekranına göre yeniden tasarlamaya başladı
Haberin Devamı