Hollywood dizilere kaydı

Haberin Devamı

İki ünlü aktör Woody Harrelson ve Matthew McConaughey’in , Gerçek Dedektif (True Detective - imdb notu: 9.4) adlı polisiye dizisinin sezon finalini seyrederken artık iyice emin oldum ki, Hollywood’un baba isimleri dizileri daha çok önemsiyor. Zaten imdb sıralamasına bakıldığında da, bu açık ve net. Hollywood’un gişe hasılatlı yapıtlarının “beğeni reytingleri” 7-8’ler civarında seyrederken, Game of Thrones, 24, House of Cards, Breaking Bad, Mad Men, Homeland, Broadwalk Empire, Downtown Abbey, gibi ünlü oyuncuların rol aldığı dizilerin beğenileri 9.5 ile açık ara önde gidiyor.

Peki değişen ne? Şöyle ki; 50 yıl öncesinde sinemalar yetişkinlere, televizyonlar çocuklara hitap ederken; şimdi roller tamamen değişti. Artık sinemalar çocuklara-gençlere, televizyonlar yetişkinlere kaldı. Geçen Oscar törenlerinde bir yazarın film endüstrisini alaycı bir şekilde eleştiren makalesini hatırlar gibiyim: “Bu yıl da Akademi Ödülleri’nin büyük kısmı Amerikalı olmayan oyunculara gidecek, biz en iyisi bir de Amerikan Filmleri Kategorisi yaratalım...”

Şaka bir yana 1960’ları 70’leri hatırlayanlar çok iyi bilirler ki, o yıllarda piyasaya bir yıl içinde çıkan gişe hasılatlı filmler arasında, kahramanlık destanlarından tutun da, kovboy filmlerine; korku ve komediden, müzikal ve dramalara, edebi kitap uyarlamalarına kadar geniş bir yelpazeye hitap eden yapıtlar olurdu. Şu an, yıl içinde gişe hasılatı yapan yapıtlarda ağırlık aksiyon; 3D formatı ve aynı kaslı aktör ve seksi aktrisler çevresinde dönüyor. Filmlerin çoğu Alacakaranlık (Twilight), Spiderman, Ironman gibi genç işi ya da üç boyutlu aksiyon ve bilim-kurgu türevleri.

Gerçek film izleyicisi bu nedenle çoktandır sinemaya küskün. Birçok çalışan ebeveyn, çocukları yatırdıktan sonra, günün yorgunluğunu atmak için kaliteli yabancı dizileri tercih ediyor. Bu diziler genelde hem prime time’ın gürültü şamatasından uzak saatlerde yayınlanıyor, hem de insanı sıkmayacak derecede akıcı oluyor. (Süresi kısa ve reklam kuşağı nerdeyse yok.)

Teknolojik imkanların artmasının (TV ekranlarının sinema ekranı gibi büyümesi, uydu alıcılar, paralı kanallar, kaydet-izle seçenekleri vs.), etkisi de bunda büyük... Hal böyle olunca, Hollywood’un dev aktörlerini dizilerde izler olduk. Kendi adıma ben bundan çok memnunum. Ayrıca yıl içinde piyasaya çıkan gişe filmlerinde ancak kıytırık yan rollerde o da güç bela yer bulan ya da unutulan birçok deneyimli oyuncu da dizi/sitcomlar sayesinde yeniden hayat buluyor. Bize de izlemesi düşüyor.

DİĞER YENİ YAZILAR