Masada beş erkeğiz. Pür dikkat onu dinliyoruz. Karşımda oturuyor. Siyah köşeli gözlüklerinin yanlarından düşen buklelerin arasından, gözlerimin içine bakıp, “hiç bilmeyen birine” anlattığının farkında olarak tane tane konuşuyor. Vintage yüzüklerle bezeli eli, bir orkestra şefinin batonu gibi havada ahenkle gezinip, virtüöz edasıyla kah sözlerini tasdik ediyor, kah masayı yönetiyor. Diğer eli ise, tadına biraz bakabildiği salata tabağının yanına iliştirdiği iPad’inde, Fazıl Say’ın piyanodaki parmakları gibi geziniyor. “İşte” diyor, her seferinde gözleri parlıyor, samanlıkta hazinesini bulmuş saf bir çocuk heyecanıyla... “Size anlattığım veriler, 7/24 takip ediyorum.” Ve döndürüp tabletini bana, az önce anlattıklarını grafiklerle teyid ediyor.
Ayşem Ertopuz ‘u, Türkiye’nin öncü iş kadınları arasında sayabiliriz. ODTÜ Endüstri Mühendisliği’nin ardından önce Arçelik’te, sonra Arthur Andersen’da pişen Ertopuz, 2001’de ABD’nin en önemli teknoloji ağı şirketi Cisco’ya transfer oldu. Beş yıl Belçika’da görev yaptı. Cisco’nun strateji, planlama, operasyon, küresel müşteri yönetimi gibi hemen her departmanında çalıştı. 2006’da bu kez Cisco’nun New York merkezli Küresel Satış Stratejisi Grubu bünyesine geçti. Dijital stratejilerin yeni iş modellerinde kullanılmasında uzmanlaşarak Cisco’nun İş Zekası Grubu’nun yöneticiliğini üstlendi. Ve 2016’da Turkcell’in başarılı Genel Müdürü Kaan Terzioğlu’nun “uzak görüşlü” davetiyle Türkiye’ye transfer oldu. Şu an Turkcell’in Dijital Servisler ve Çözümlerden Sorumlu Genel Müdür Yardımcılığını yürütüyor.
Mağlum telefonlar süper bilgisayarlara dönüştü. Konuşmaktan çok; mesajlaşmak, müzik dinlemek, video/TV izlemek, bankacılık vs. için kullanılır oldu. Dergileri gazeteleri cep’ten okuyoruz, fotoğraflarımızı burada depoluyoruz. Neredeyse her işi cep’le yapıyoruz.
İşte Ayşem Hanımlı Turkcell ekibi tam da bu noktada devreye giriyor. Hayatımıza cep operatörü olarak giren Turkcell’in dijital dönüşümü 2.5 yıldır sürüyor. Nedir yaptıkları? Cep telefonlarında kullandığımız, çoğuna bir dünya para verip, kişisel verilerimizi bonkörce saçtığımız aplikasyon ve hizmetlerin daha iyilerini Turkcell Dijital Servisi çatısı altında üretip, tüketiciyle buluşturuyorlar. Bunda da başarılı olmuşlar. Öyle ki Ertopuz’un ifadesiyle “Bugün ürün ve servislerimizle küresel çapta kullanılan bir dijital operatör haline gelmiş bulunuyoruz...”
Hayatımızı kolaylaştıran dijital uygulamalardan bazıları şöyle:
BİP: Sesli ve görüntülü görüşme uygulaması. Caps oluşturma, kaybolan mesaj, karşı tarafta uygulama olmamasına rağmen arama ve haberleşme ve 6 kişiyle aynı anda görüntülü görüşme özelliği var.
FİZY: Türkiye’nin 81 ilinde de en çok dinlenen müzik platformu. Yerli-yabancı milyonlarca şarkıyı yüksek ses kalitesinde dinleme seçeneğinin yanı sıra binlerce video ve onlarca radyo kanalı sunuyor.
UPCALL: Yeni nesil arama ve rehber uygulaması UpCall, ‘Bilinmeyen Numara’ dönemini geride bırakıyor. Telefon rehberinde kayıtlı olmasa bile arayanın kim olduğu telefon çalarken görünüyor. Rehberde kayıtlı olmayan numaralar aranabiliyor, en yakın nöbetçi eczane gibi ihtiyaçlara lokasyon bilgisiyle birlikte ulaşılabiliyor.
DERGİLİK: Türkiye’nin ilk ve tek dijital yayın platformu Dergilik, 350’den fazla dergi ile yerel ve ulusal 30’a yakın gazeteyi tek bir platform üzerinden okuma imkanı sunuyor.
LIFEBOX: Türkiye’nin en çok tercih edilen depolama servisi lifebox, fotoğraf, video ve görsellerin yanı sıra, telefon rehberinin de güvenle saklanmasını sağlıyor.
TV+: Turkcell’in telefon, tablet, TV ve bilgisayardan izlenebilen televizyon platformu TV+, 150’ye yakın kanal ve yüzlerce filme erişim imkanı sunuyor.
YAANİ: Türkiye’nin ilk ve tek yerli ve milli arama motoru. Türkçeyi çok iyi anlamasıyla öne çıkıyor.
DİJİTAL AKADEMİ: Eğitim platformu Turkcell Dijital Akademi, 3 binden fazla eğitim içeriğini sunarak eğitimde fırsat eşitliğine katkı sağlıyor.
HIZLI GİRİŞ: Turkcell’in hızlı giriş teknolojisi ne kullanıcılar şifre unutma derdi olmadan sadece telefon numaralarını girerek üye olabiliyor. Hızlı Giriş, güvenli e-ticaretin kapısını açıyor. Ayşem Ertopuz e-ticaret kullanıcılarının karşısındaki en önemli bariyerin üyelik, şifre hatırlama ve ödeme olduğuna dikkat çekerek “Hızlı Giriş ile tüm bu dertlerden kurtarıyoruz. Üstelik ödemeler Türkiye’nin en kapsayıcı ödeme platformu Paycell ile kredi kartı numarası girmeden yapılabiliyor” diyor.
Cep telefonunun kullanıldığı dakikaları artırmak için işlenmiş datayı geliştirmeye odaklandıklarını belirten başarılı iş kadını Ertopuz; “BİP, TV+, fizy, lifbox, Dergilik ve UpCall gibi ürünlerimizle günün üçte birinde kullanıcılarımızla temas halindeyiz” diyerek sözlerini tamamlıyor.