Giriştiği büyük operasyonlarla dünyayı şaşırtmayı seven Çin’in akıllı telefon üreticisi TCL, gelişmekte olan piyasalardan pay almak için kolları sıvadı. Alcatel, Türkiye’de vites büyütüyor.
Çin’in en büyük teknoloji firmalarından TCL, yurtdışında herkesi şaşırtan birleşme ve satın almalarıyla ünlü... Ürettiği klima, çamaşır makinesi, buzdolabı ve küçük ev aletleriyle pazarın liderlerinden olan TCL, ilk kez 2004’te, dünyanın ilk 500 firması arasındaki Fransız elektronik devi Thomson’u 230 milyon euro’ya satın almasıyla adından söz ettirmiş, bir anda manşetlere taşınmıştı. TCL için, “Piton yılanı, fili yuttu” yorumları yapılıyordu. Çünkü Thomson’ın televizyon üretimi o yıllarda TCL’nin çok çok üzerindeydi. Şu ansa TCL, televizyon üretiminde dünya 3’üncüsü.
Efsane Alcatel’i Çinliler satın aldı
Ancak daha imzalar kurumadan, 6 ay sonra, aynı Çinliler, bu kez de Fransızlar’ın efsane telefon şirketi Alcatel’in mobil bölümü Onetouche’ı bünyesine katarak bir kez daha olay oldular. Sonrasında Alcatel’in Paris’teki tüm AR-GE Bölümü‘nü aynen muhafaza edip, Fransızlar’ın oluşturduğu yaratıcı beyin takımını olduğu gibi Şangay’a taşıyarak globalde zirveyi hedeflediklerini çok net belli ettiler. O yüzden, çeşitli ülkelere yayılmış 21 üretim tesisi ve 75 bin çalışanı bulanan TCL’nin, yılda 130 milyon telefon üretim kapasiteli Çin’deki fabrikasını ziyaret edeceğimi öğrendiğimde yeni sürprizlere kendimi hazırladım.
TCL, satışlarının yüzde 86’sını Çin dışındaki ülkelere yapıyor.
Türkiye artan genç nüfusuyla parlıyor
Samsung, Apple, Huawei, ZTE gibi devlerin ardından akıllı cep telefonu satışlarında dünya 5’incisi olduklarını söyleyen Alain Lejeune, Çin pazarında TCL, Çin dışındaki pazarlarda ise Alcatel Onetouch markasıyla “çoklu kanal” stratejisi izlediklerini kaydediyor. Artık neredeyse doyma noktasına ulaşan Çin’den gözünü önce Rusya’ya; şimdi ise Hindistan, Brezilya gibi gelişmekte olan piyasalara çeviren TCL, satışların yüzde 86’sını Çin dışındaki ülkelere yapıyor. Türkiye ise artan genç nüfusuyla, onlar için mükemmel bir fırsat. Çünkü TCL-Alcatel telefonlarının yüzde 77’si zaten 35 yaş altındaki gençler tarafından kullanıyor.
Lejeune çıtayı yükseğe koymaktan çekinmiyor ve “TCL-Alcatel olarak gelişmekte olan ülke pazarlarında birinciliği hedeflediğini” belirtiyor. Bu yıl özellikle Türkiye’de Alcatel Onetouch serisi ile vites büyüttüklerini ifade ederken “Rus pazarına girdik, kısa sürede 1 numara olduk. Neden Türkiye’de de olmayalım?” diyerek rakiplerine meydan okuyor.
Şenzen (Shenzhen) kentindeki TCL merkez binasındayız. Karşımda Fransız bir CEO oturuyor. Alçak ses tonuyla, tane tane konuşuyor, samimi, bilgili, güven veren bir tarzı var. Kendisi yıllık 16 milyar doları aşan cirosuyla dünyanın 25’inci elektronik eşya üretici firması TCL’nin, Global Mobil Cihazlar Bölümü‘nün başı... TCL’nin Başkan Yardımcısı Alain Lejeune’den bahsediyorum.
Operatörlerin önemli tedarikçisi
Vodafone, Orange, Telefonica, T-Mobile, AT&T gibi dünyanın önde gelen mobil operatörlerinin kendi markaları ile piyasaya sunduğu akıllı telefonlarda TCL imzasını görmek mümkün. Yaklaşık 150 ülkede TCL’in ürettiği akıllı telefonlar, farklı markalarca satışa sunuluyor. Örneğin TCL’in Vodafone için ürettiği cihazlar arasında ülkemizde Vodafone Smart serisi de yer alıyor. Akıllı telefonların global satışlarına bakıldığında TCL, Rusya’da pazar lideri, Güney Amerika’da ikinci, Avrupa’da ise dördündü sırada.
Idol 3, şirketin prestij markası
Alcatel Onetouch Türkiye Ülke Müdürü Neşe Ünsal ise son 5 yıldır Türkiye pazarında faaliyet gösterdiklerini belirterek “Vodafone markasıyla birçok telefon ve tabletin üretimini gerçekleştirdiklerinin” altını çiziyor. Ünsal “Tabii bu üretimleri TCL markasıyla yaptığımız için Alcatel Onetouch ismi çok fazla duyulmadı. Tüm kanallarda satışa çıkan Idol 3 modelimiz bu yüzden çok önemli” diye de ekliyor. Gelir seviyesi artan orta sınıfı hedef kitle olarak belirleyen TCL-Alcatel, akıllı saatler ve tabletleri ile de oldukça iddialı.
Huizhou kentinde yeni kurulan ve yıllık 130 milyon mobil cihaz üretme kapasitesine sahip 3 katlı TCL fabrikasında, 7 bin 500 kişi çalışıyor.