1604’te Mısır’dan gelen gemilerinin zamanında gelmemesi nedeniyle meydana gelen pirinç sıkıntısını giderebilmek için Filibe’den ilave pirinç istenmiş. Henüz döndüğüm Mısır’a gitmek için yola çıktığımda en çok Mısır’da yiyeceğim pilavları merak etmekteydim. Ne yazık ki pilavların pirinci hiç de umduğum gibi çıkmadı ama diğer yemekler umduğumun çok üzerinde lezzette idiler. Öylesine ki Mısır’da bence en doğru yapılan şey yemek...
Yemek adları Türkçe
Akdeniz mutfağının bir parçası olan Mısır Mutfağı Türk damak tadına en yakın olan mutfaklardan biri çıktı. (Akdeniz’in Afrika ve İslamik kesimi kastediyorum...) Sadece bu değil yemek çeşitlerinin birçoğu Türk mutfağında olanlar. Ancak daha şaşırtıcı olan yemek kitaplarına dahi bunların Türkçe adlarıyla geçmiş olmaları. Aslında birçok kültüre hediye ettiğimiz yemekler yeni vatanlarında Türkçe adlarıyla anılırlar ama hiç bu kadar çok ve tıpatıp şekilde bir ülkenin mutfak kültürüne yerleşmiş olanına rastlamamıştım... Bir Mısır yemek kitabında bakın neler var... (Yazıldıkları şekilde.) Hamsi Buglaması, Midye Tavası Biralı, Balık Çorbası, İçli Tava (Bu bizde Hamsili Pilav olarak geçer), Elmalı Soğanlı Balık, İlis Domatesli (Domlatesli Kılıçbalığı, Uskumru Dolması, Çerkez Tavuğu, Hünkar Beğendi, Hamsi Kayganası, İmam Bayıldı, Baklawa... Tatlılardan Makroud Tunus’un milli tatlısı, ama daha neler var bu kitap da Afrika, Avrupa ve Asya Yemek kültürünü buluşturan. Ve bunlar Mısır mutfağında buluşup hemhal olmuşlar. Mısır mutfağında ilginç olan Türk mutfağından Hamsili Pilav gibi bölgesel çeşitlerin de olması.
Aswan’da gittiğim pazar ise özellikle baharatlarıyla ünlü imiş. Aldığım cevaplardan burada bildiğimiz bilmediğimiz birçok baharatın sağlık nedeniyle kullanılması. Yemeklerinde öne çıkan baharatlar ise bizdeki gibi kimyon, kişnişin kurusu ve tarçın. Türk mutfağındaki benzerinden çok yaratıcı bulduğum çeşit ise yoğurtlu patlıcan kızartması oldu. Küçük küçük kızartılan patlıcanlar sarımsaklı yoğurt ve kimyonla (tohum kimyon) ile karıştırılmıştı. Böylece bu basit ancak çok lezzetli ve sevdiğim bir çeşit, bir lezzet boyutu daha kazanıp zenginleşmişti... Bunu bir kenara yazdım...
Biz de olmayıp da Mısır’da olan diğer bir yiyecek ise hurma ama tazesi. Hurmanın tazesi bir başka lezzetli. Bunun dışında oradan taşıdığım baharat ise tamarind yani demirhindi oldu. Hindistan’da asırlardır yetiştirilen demirhindinin satılabilmesi için fasulye zarflarını andıran meyvesi ile etinin harmanlanıp kurutulması gerekiyor. Mısır’da bunları top halinde. Bu toplar suda ıslatılır ve çıkan ekşi suyu ekşilik elementi olarak yemeklerde kullanılır ya da şeker katılarak şerbeti yapılır (Bunun şerbetini İstanbul, Zeyrekhane’de içebilirsiniz.) Demirhindi bu gezi de tanıştığım bir Gürcü bayandan öğrendiğime göre Gürcistan mutfağının da has lezzet elemanlarındanmış.
Zarif ve lezzetli Mısır yemekleri
Mısır Türk mutfak tarihinde pirincin geldiği yer olarak bilinir. Sarayda pişirilen pilav mutlaka Mısır pirinci olmalıydı.
Haberin Devamı