Mercimek çorbasını doğru bir tarifle lüks restoranlarda sunulan Fransız çorbası seviyesine çıkarabiliriz. Bugünlerde son turfanda olan bal kabağı ise, masanızı süsleyecek tatlı bir alternatif olabilir.
Sağlıklı ve lezzetli bulduğum için kırmızı mercimek çorbasını sıklıkla yaparım. Oysa eskiden ailecek bu çorbayı lokantalarda içerdik, özellikle de yol üzeri yemek yerlerinde. Tekirdağ’da içtiğim mercimek çorbasına hayran kalmış ve ustasından lezzetinin ipuçlarını almıştım. Evde yaplan Türk mutfağının klasik olanı değil yöresel olanıymış meğerse… Birçok kişiden de, evde yaptıkları çorbanın çarşı çorbasını tutmadığını duyunca tarifimdeki değişikliği paylaşmak farz oldu.
Fransız çorbasından hiçbir eksiği yok
Her zamankinin aksine bu kez soğan kullanmadım. Patates ve kereviz kökü saplarını lezzeti için yeterli gördüm. Bu üç malzemeyi soğuk su ilave ettikten sonra mercimekler ezilinceye kadar pişirdim. Aslında herhangi bir Fransız çorbasından ne lezzet ne de zerafet olarak eksik kalmayacak bu çorbayı “haut cuisine” seviyesine taşımak için bu gerekli. Bunun için bir miktar tereyağını eritip un ekleyerek bir meyane yapılır. Meyane birçok sosun temelidir ve Türk mutfağında çok olmasa da kullanılır. Mercimek çorbasının meyanesi için unlu tereyağını fazla kızdırmamak gerek. Unla birlikte güzel bir koku alması yeterli. Un tereyağı ile iyice hallolduğunda köpürür ki bu da pişme süresinin tamamlandığının göstergesidir. Bu aşamadaki meyane pişmiş mercimeğe katılır ve el mikseri ile pürüzsüz hale getirildiğinde çorba hazırdır. Kıvamı için gerekirse bir miktar et ya da tavuk suyu eklenmelidir.
Son turfanda gevrek kabak tatlısını sofranıza konuk edin
Bizde turfanda ve son turfanda terimleri sebze ve meyveler için eskiden çok kullanılırdı. Turfanda zamanından önce çıkan yiyecekleri belirler. Son turfanda ise mevsimi geçmekte olan yiyecekler için kullanılır. Bugünlerde bal kabağı için son turfanda vakti geldi. Bahçemde yetiştirdiğim son kabağı son turfanda olarak değerlendirmek fikri yaz süresinde elimin altında bir tatlı bulunacağı için cazipti. Gevrek kabuklu reçel ya da kabak tatlısı en az bir sene civarında dayanır. Tarifi de basit: Benim ölçüm 4 kilo kabak için 5 kilo şeker ve 6 buçuk litre su. 10-15 karanfil ve üç limonun suyu. Kabaklar 4 litre su, 4 çorba kaşığı toz kireç ile karıştırılarak kabaklar içine bırakılır ve 4-5 saat bekletilir. Arada bir karıştırıp kireci dağıtmak gerekir. Bu süre sonunda 4-5 kez yıkanır. Şerbete atmadan önceki son işlem, sıcak suda kabakları ancak bir dakika kapatıp süzmektir. Her biri 2-3 yerinden delinen kabaklar pişmekte olan şerbete atılır. Zeytinyağından ince kıvam bulduğunda atılmalıdır. Limon suyu eklenir. Orta ateşte şerbet sızma zeytinyağı kıvamına gelince altı kapatılır. Güzel bir koku için, karanfil ile birlikte taze defne yaprağı da kattım saklama kavanozuna.