Aklın mı, midenin mi yoksa sağlığın mı yolu bir demeliyiz... İnsanoğlu ne yapıp edip kendisine sağlık bahşeden yiyecekleri bulmuş. Her doğanın aslında insanoğluna sunduğu sağlıklı yiyecekleri vardır. Japonların soyası, yosunları, Çinlilerin pirinç merakları, Hintlilerin baharatları ve Akdenizliler’in bakliyatı. Bölgelere göre bu temel besinler ve sayamadığımız diğerleri bu halkların sağlıklı beslenmelerini sağlamış. Kendi coğrafyamıza has böyle özgün ve sağlıklı yiyeceklere soframızda yer verirsek bunların hakkını vermiş oluruz. Üstelik bunlar mevsimsel olduklarından ayrıca doğal beslenmemiz için de önemli. Toprağın verdiğini almak bence bilgelik. Zamanında almak ise bilgelik ötesi. Vermediğini almak, üstelik de lezzetsiz olması ise bilgiçlik. Tercih sizin...
Daha kış gelmeden kışı karşılayan kestane de işte böyle bir yiyecek. Avrupa’dan Alpler’e, Asya’nın bir ucundan Aydın iline hatta Kastamonu’na kadar değişik doğa şartlarında ve geniş bir coğrafyada yetişen bu alçakgönüllü meyveyi aslında biz şeker ya da çerez olarak tüketir ötesine geçmeyiz... Oysa buğdayı ikame eden nişastasıyla kestane, İtalya’nın birçok bölgesinde pişirilerek elde edilen kestane hamuru, unla karıştırılarak özgün bir makarna hamuru haline getirilir ve tatlı değil tuzlu olarak yenir. Kestaneden en çok istifade eden diğer bir topluluk ise Fransızlar. Her iki ülkede yemek sahasında iddialı olduklarına göre bir bildikleri var.
Dünyanın en büyük mutfaklarından biri olan Türk mutfağında ise bilinmeyen ne kestane yemekleri var. Mesela etli kestane gayet lezzetli olur. Kuzu eti kestanenin tatlımsı tadı ile çok uyumludur. Ayrıca Osmanlı’nın yemekleri arasında kestaneli bulgur pek methedilir. Aşureye kestane bambaşka bir tad verir. Önemli nokta bütün tuzlu ve kestane şekeri gibi tatlı çeşitler için kullanılacak kestanenin, kebap edilmeden pişirilmesidir. Kestanelerin kebap edilmeden soyulmalarındaki püf nokta ise ortalarına X şeklinde birer çizik atılarak, 180 derecelik fırında tutulmaları. Böylelikle kolaylıkla soyabilirsiniz. Bu arada Kastamonu’nun güzel kıyı ilçesi İnebolu, küçük kuzu kestanesiyle övünürken, Bursa ve Aydın illeri ise iri kestanelerine laf etirmezler. Ödemiş’in Bozdağı’nın kestanesi ise çevresinde lezzetiyle meşhurdur.
Kestanenin besin değerleri
Kestanenin lezzeti ve tok tutmasının dışındaki hasletleri de bol bol bu ürünü kullanmamıza neden olabilir. Yenebilir nitelikteki taze kestane başta nişasta ve çeşitli şekerler olmak üzere iyi kalitede sindirilebilen protein, düşük oranda yağ ve çeşitli mineraller içerir. 100 gram yenilebilir kestane ortalama olarak 160 kcal enerji sağlar. Kestane, doyurucu özelliğine paralel 100 gr taze kestanenin yenebilir kısmı; 34 karbonhidrat, 9,6 şeker, 3,2 protein, 1,8 yağ, 9 sodyum, 395 potasyum besin öğesi içerir. Ancak kestane haşlandığı zaman nem oranı yükselmekte ve toplam enerji değeri yüzde 25 oranında azalarak 120 kcal’e düşebilir. Kebab edildiğinde ise nem oranı yüzde 20 dolaylarında azalırken, şeker miktarı yüzde 25 oranında artmakta ve enerji değeri 200 kcal’i bulmaktadır. Sıklıkla pişirdiğim kestaneli bulgur pilavını tavsiye ederken yeni bir tarife kestaneli bir çeşidi daha soframıza buyur edelim istiyorum. Yöntemi ve malzemeleri itibariyle Türk mutfağının iyi bir temsilcisi ayrıca...
Kestaneli tatlı sigara böreği (12 adet)
Malzemeler:
* 1 yufka (Gelişi güzel ancak küçük üçgen parçalara kesilmiş)
* 1 kg kestane (Üzerlerine çapraz çentik atın ve 180 derecelik fırında
7 dakika ısıttıktan sonra kızarmadan çıkarın ve soğuyunca soyun)
* 12 çorba kaşığı dolmalık fıstık (Tavada kavrulmuş)
* 1 orta bardak pekmez
* Toz tarçın (Dilerseniz)
* Krema ya da süt (Gerekirse)
Hazırlanışı
Bir tencerede soyulmuş kestaneleri 2 bardak su ile orta ateşte iyice pişirin. Püreleşmesi için gerekirse azar azar sıcak su ekleyin. Püre haline getirin. Sert olursa eğer iki çorba kaşığı süt ya da krema ekleyin ve kavrulmuş fıstıkları içine yedirin. Kesilmiş yufkanın geniş tarafına bolca bu karışımdan ve uzunlamasına döşeyin. Kenarlarını sıkıca kapatın (Yağa kestane püresinin akmaması için) ancak gevşek olursa yufkaları sarın. Gevşek sarmak böreklerin çıtır kızarmalarını sağlar. Derin ya da derince sıcak yağda, güzelce kızartın. Kızartma işlemi için 2-3 dakika yeterlidir. Bir emici kağıda çıkarıp, yağını aldıktan sonra servis tabağına yerleştirin ve üzerine bolca pekmez gezdirin. Ayrıca fıstık ve toz tarçın serpiştirebilirsiniz.
Kışın kestane pişirmeyenin aklı kısadır!..
Kestane, Türk mutfağının iyi bir temsilcisi...
Haberin Devamı