Bir yılbaşının daha kapımızı çalması gün meselesi. Hayatımızı ve umutlarımızı bu yıl değişimine bağlanmışcasına bugün için heyecan duymadığını kimse yadsıyamaz. Bu heyecan çerçevesinde bu günü özel kılmak için türlü adetler ortaya çıkmış. Bunların da çoğu yılbaşı sofrası etrafındadır. Gerekli gereksiz süslemeleri bir tarafa bırakırsak yılbaşı gecesinin özel içkisi de kuşkusuz özel günler içkisi olan şampanyadan başkası olamaz! Bizde şampanya dendi mi akla gelen; köpüklü, kapağı açılınca patlama sesi çıkaran bir içkidir. Sadece bir patlama sesi yeterliyse içtiğimizin niteliği önemli değil. Ama rafine bir damak şampanya deyince özel bir lezzet arar... Şampanyaya muadil tutulan İtalyanlar’ın köpüklü şarabı Prosecco da bir kutlama içkisi olabilir ama üretimi farklı olan Prosecco bana göre şampanyanın yerini tutamaz. Onun sofradaki ağırlığına ulaşamaz...Üretimi zaman isteyen şampanyanın öncelikle şişeler dolusu üretilemiyeceğini hatırlatalım. Şampanya için en az bir sene bekleme süresine şarttır ki; üstün kalitelerde bu süre üç seneye kadar uzar. Bunun dışında sadece Fransa’nın Champagne bölgesinde ve bu bölgede yetiştirilen üzüm çeşitlerinden şampanya üretme zorunluluğu var. Ayrıca “methode champenoise” denilen özel bir metotla üretilir ki bu da şampanyaya emsalsiz bir lezzet verir.
Üzümün kabukları ile renkleniyor
Champenoise metoduna göre Champagna bölgesinin siyah üzümleri olan Pinot Noir ve Pinot Meunier ya da beyaz Chardonnay üzümlerinden üretilen şarap ilk fermentasyonundan sonra şişelenir ve şeker artı maya takviyesi ile her şişe kendi ekseni etrafında her gün döndürülerek içinde karbonik bir gaz oluşması yani köpüklenmesi sağlanır. Bu yöntem her ne kadar keşiş Dom Perignon’a atfedilirse de yöntemin asıl mucitlerinin İngilizlerin olduğu daha doğru bir bilgi olabilir.... 17’inci yüzyıl sonlarında üretim alanı olan bu manastırdaki diğer keşişlerin yüzlerine, gözlerine patlayan şişelerden dolayı kendisine bu yöntemi bırakması için Dom Perignon’a yalvar yakar olmuşlar ise de ısrarı ile o zamanımıza kadar gelen bir içki çeşidine imza atmış. Prosecco İtalya’nın Friuli Venezia ve Veneto bölgesinde yetişen beyaz Glera üzümünden üretilir içtiğimiz pembe prosecco fermentasyon esnasında Cabarnet üzümünün kabukları ile renklendiriliyor.
Mütevazı olmak istemeyenlere pembe
Köpüklü şaraplar arasından İspanyolların “cava”sından da söz etmeden olmaz. Cava üreticileri de ikinci fermentasyonu da şampanya gibi şişede gerçekleştiriliyor ama” yine de şampanyanın tescilli üzümlerinden üretim yapamadıkları için Champagne adının kullanamıyorlar. Cava Katolunya’da, özellikle de Penedes vadisindeki bağlarda yetişen Xarel, Parellada ve Macabeu üzümlerinden elde ediliyor. Şampanya pembesinin göze olduğu kadar içiminin verdiği zevk de ne emsallerinde ne benzerlerinde var. Pembe şampanya beyaz şarabın yüzde 15 oranında kırmızı şarapla harmanlanarak ya da gibi siyah üzümün kabukları ile birlikte üretiliyor. Kabuklar renk kadar taze bir lezzet ve aromatik bileşiklerin şampanyaya geçmesini sağlıyor. Nitekim iyi bir şişe pembe şarabın 200 Euro’dan aşağı olmaması da bunun bir kanıtı. Mütevazı olmak istemiyorsanız bence pembe şarap mükemmel bir yılbaşı içkisi! Nice mutlu yıllara...
Barcelona 7 Puertos balık restoranından Cava’lı bir tarif
Malzemeler:
- 12 Jumbo Karides
- 1 orta bardak Cava (ya da şampanya)
- Zeytinyağ, tuz, karabiber
Hazırlanışı: İri seçilmiş jumbo karidesleri kabuklu olarak uzunlamasına ikiye kesin. Kesilmiş kısımları yukarı ya gelemek üzere bir kaba dizin. Üzerlerini fırça ile zeytinyağı sürün, tuz karabiber serpip 12 dakika sıcak fırına sürün. Bu süre sonunda hepsinin üzerine şampanyayı gezdirip tekrar bir iki dakika fırına verin. İçkinin ısınır ısınmaz derhal servis edin.
Her kutlamanın ve yılbaşının da içkisi ŞAMPANYA!
Haberin Devamı