Mayıs ayında Napoli’de olmak şansmış. Anıt ve müzeler bu ay içinde bir kez gece yarısından sonra da açık ve bedava. Bu fırsatı kaçırdım ama Wine and City ile VITIGNOITALIA günlerini yaşadım. Şarap ve Kent kapsamında üç gün giyim kuşam mağazaları müşterilerine şarap ikram ettiler. Birçokları şarap ve kadehleri mekanlarının önüne koymuşlardı. İtalyan şaraplarının degustasyonu ise Yumurta Kalesi’nde (Castell d’Ovo) üç gün boyunca sürdü. Bu kadar çeşitli şarabı bir arada gördüğümü hatırlamıyorum.
Öncelikle tadımın yapıldığı Castell d’Ovo başlıbaşına görülmeye değer bir tarihi kale... Girişte 20 Euro’ya karışılık tadım bardakları ile emzik gibi boyuna asılan birer kese verdiler. Sempozyum ve şirketlerin stantlarındaki sommelier’leri ile ciddi bir tadım havası hakimdi. Bu olayın adı her ne kadar İtalyamız’ın şarapları ise de organizasyona katılanlar daha çok Puglia, Sicilya ve Campania gibi Güney İtalya bölgelerinden gelmişlerdi. Napoli’de şarap olsun, yemek olsun zaten herkes Campania denilen bölge lezzetleri diyor başka bir şey demiyorlar.
Napoli halkı için Şarabın tek rengi var, kırmızı
Öncelikle şaraplarının büyük bir kısmı başka bölgelerde yetiştirilmeyen özgün üzüm varyeteleri ile yapılıyor. Greco en çok adı geçen bir varyete. Yunan orijinli olduğu tahmin edilen bu üzümün beyazı da var siyahı da... Ancak şarap olarak DOCG etiketini kullanmaya hak kazanmış olan Greco di Tufo beyaz şarabı ile ünlenmiş. Güney İtalya şarapları arasında Kuzey İtalya ya da Chianti bölgesinde olduğu gibi bu etiketi taşıyan fazla şarap olmadığı için üretici firma Bambinuto, başarılı.
Campania bölgesinin en ünlü kırmızı üzümü Piedirosso. Aslında Napoli halkı için şarabın tek bir rengi var, kırmızı. Balıkla beyaz içme gibi bir dertleri yok. Bunun bir nedeni de balık ve deniz mahsüllerinin bolca zeytinyağlı ve domatesli pişirdikleri için yoğun bir lezzete sahip olmaları. Kırmızı şarap bu lezzetteki yemeklere iyi gidiyor. Özellikle her lokantada yenilebilen moscardini denilen yavru ahtopot yemeği. Keza domates soslu makarna yemekleri de... Güney İtalya da kırmızı şarap denilince akla gelen diğer bir üzüm varyetesi ise Primitivo. Primitivo, koyu rengi, baharat içeren bukesi ile şarapçılıkta yaygın olarak kullanılan zindanfel üzümünün atası kabul ediliyor.
Yağsız soute d’vongole yediğim en lezzetli yemekti
Beyaz şarap için Napoli’de ideal yemek çeşidi ise soute d’vongole. Bu deniz mahsulünü yaparken çok yağ kullanmazsanız gayet hafif ve lezzetli olabilir. Sadece beyaz kum midyesi, zeytinyağı ve su ile pişiriliyor. Üzerine bolca, çok ince kıyılmış maydanoz serpiştiriliyor. Suyunun içine tost edilmiş ekmek parçaları da koyuyorlar. Üç kez yediğim bu çeşidin en iyisi Santa Lucia körfezi kıyısındaki Antonio’da idi. Nerdeyse hiç yağ konulmamıştı.
Bir diğer ünlü Güney İtalya beyaz şarabı üzümü falanghina. Ancak ben tattıklarım arasında en çok rose şaraplardan keyif aldım. Gövdeli ve zengin bukeli buldum. Güney İtalya’da rose şarabının üzümü, negroamaro. Bu üzüm çeşidinin de diğerleri gibi orijini Yunan. Güneşli Güney, İtalya bağcılığı için şanslı bir bölge. Bağcılığın gereği olan rüzgar alan yamaçları bol. Şarap kültürünün içinde yetiştikleri birçok kişinin evinde şarap üretmesiyle de aşikar. Ben en lezzetlisini avukat Rosa Vecchione ile Dott. Vito Blandolino’nun evlerinde içtim. İtalyan dostlar ile evlerine ansızın yaptığımız küçük ziyaretin, bir kadeh kırmızı şarap, zeytin ve ananas dilimleri ile noktalanması unutulmaz bir anı oldu. Bu müstesna ev sahipliğini taçlandıran şarabın müstesna tadı için şarabın adını öğrenmek istediğimde, ev şarabı cevabını aldım. Ne diyelim... Şans, bir güldü mü hep güler derler.
Güney İtalya’da şaraplar lezzetli ama rose başka
Haberin Devamı