Merhum Vehbi Koç’un fikir babası ve kurucularından olduğu Türk Eğitim Vakfı’nın (TEV) Başkanı Turgut Bozkurt, Yönetim Kurulu Başkan Vekili Adnan İğnebekçili ve TEV’in Güsel Ablası olarak bilinen Güsel Bilal’le biraraya geldik. TEV bu yıl kuruluşunun 45’inci yılında. Turgut Bozkurt ve Adnan İğnebekçili de eski birer TEV bursiyeri. TEV’in gündeminde burslar dışında kız öğrenci yurtları, üstün başarı bursları ve yaşam evi projeleri vardı. Yurdışında destekledikleri öğrenci sayısının her geçen gün arttığını da öğrendik. TEV bağışçılarının TEV içinde ayrı bir fon gibi yönetildiklerini de dinledik. Tüm bu konulara geçmeden önce Turgut Bozkurt özelinde bir noktanın altını çizmek istiyorum. Dediğim gibi Turgut Bey de Adnan Bey de eski birer TEV bursiyeri.
Turgut Bozkurt, 2006’dan beri vakfı yönetiyor. 1972 yılında ODTÜ İşletme Fakültesi’ni şeref derecesiyle bitirmiş. TEV’in yurtdışı yüksek lisans bursunu almış. 1975 yılında San Diego Üniversitesi’nden yine şeref derecesiyle mezun olmuş. Başarılı bir kariyeri olmuş ve bir gün bile TEV bursiyeri olduğunu unutmamış. Şimdi Vehbi Koç’un nasihatini yerine getiriyor: Başarılı olun, vakfa hizmet verin.
183 bin öğrenciyi okuttular
Burs verilen öğrencilerle tek tek ilgilenen Güsel Bilal, “Başarılı öğrencileri okullar belirliyor, biz o seçilen öğrencilerle yapılan değerlendirmeler sonucunda burs veriyoruz’ diyerek, ‘Alo benim bir tanıdığım var, ailesi güç durumda çocuk da başarılı...” diye başlayan talepleri baştan elediklerini vurguluyor. Turgut Bozkurt, 45 yıllık yükselen çizginin sırrının ‘şeffaf yönetim’ olduğunu anlatıyor. Vakfın en büyük gelirini bağışçılarından sağlıyor. Bağışlanan gayrimenkullerden elde edilen kira gelirleri vakfı ayakta tutuyor. Son zamanlarda cenaze ve mutlu gün bağışlarında da artış olduğunu öğreniyoruz. Bu arada son 3-4 yılda TEV bugüne kadarki büyüklüğünün 2 katına çıkmış bağışçıların bağışları sayesinde. Vasiyetler, gayrimenkul bağışları ve nakdi yardımlarla TEV bugüne kadar 183 bin öğrenciyi okutmuş. Turgut Bey, vasiyetçilerin emanetlerinin fon gibi yönetildiğini anlatıyor. ‘Vakıf içinde vakıf’ tanımlamasını yapıyor. Türkan Sedefoğlu adlı bağışçının yarattığı değerden bugüne kadar 11 bin öğrenci yararlanmış. Çok etkileyici değil mi? Zeki Müren’in de TEV bağışçılarından olduğunu hatırlıyoruz. Müren’in bağışından da bugüne kadar 1.100 öğrenci burs almış.
Ezcümle, TEV bağışçılarını ölümsüz kılan bir vakıf. Adnan İğnebekçili yeni projelerini heyecanla paylaşıyor. TEV yalnızca burs vermekle kalmıyor. Yurt ve okullar da yapıyor. 45’inci yıllarında da kendilerine yeni bir misyon yüklemişler. Yurtiçinde kız öğrenci yurtları açmaya başlamışlar. Trabzon’da bu yıl inşaatı bitecek bir kız yurdu açacaklar. İzmir’de de önümüzdeki yıl bir kız yurdunu devreye sokacaklar. TEV’in bir süredir uyguladığı farklı bir burs da üstün başarı bursu. Bugüne kadar 166 öğrenci üstün başarı bursu almış. Bunların 10’u üniversite sınavlarında ilk 100’e girmiş.
Bilmem biliyor musunuz? Türkiye’nin tek üstün yetenekli öğrenci okulu TEVİTÖL de TEV tarafından yönetiliyor. Okul merhum Sezai Türkeş tarafından eşi İnanç Türkeş adına kurulmuştu. Bir süredir TEV yönetiminde. TEV yöneticileri, Türkiye’de yüzde 2 oranında üstün yetenekli öğrenci olduğunu, bunların keşfedilip özel eğitim alması gerektiğini anlatıyorlar. TEVİTÖL bunu yapıyor. Ben de birkaç kez bu okulu ziyaret ettim. Türkiye’de en etkilendiğim okullardan biri olduğunu söyleyebilirim. Türkiye’nin farklı köşelerinden gelen parlak öğrencilerle sohbet doyumsuz olmuştu benim için. Zaman içinde onların başarılarını da takip ettim. Köy çocuklarının Harvard, Yale, Duke gibi dünyanın önde gelen üniversitelerine olan yolculuğuna şahit oldum.
Gençlere eğitim bursu veren güvenilir ve sürdürülebilir bir sistemin işleyişiyle ilgili bilgilenirken, Türkiye’de çok daha fazla bağışçının olması gerektiğini düşünüyor insan.
Zeki Müren’in bağışıyla 1.100 öğrenci okudu
Haberin Devamı