Kayalar Kimya, vernik üretiminde ilk 5’te olduğu Avrupa’da artık liderliği hedefliyor. İspanya’da yatırım yapan firma dünya otomobil devleri için de sanayi boyası üretiyor.
Kayalar Kimya’nın 2012 yılının Ağustos ayında yaşadığı yangın Türkiye’deki sanayi tesisi yangınlarının en büyüğüydü. Yangının tek tesellisi can kaybının olmamış olmasıydı. Tuzla Kimyacılar Sitesi’de Düfa Boyaları, Noroo sanayi boyaları, Genç vernikleri ve birçok kimyasal üreten Kayalar Kimya, o dönemde Türkiye’nin ilk 500 sanayi kuruluşundan biriydi.
Geçen hafta Kayalar Kimya’nın yaralarını hızla sardığını, hem yurt dışında hem de yurt içinde atağa kalktığını gördük. Kayalar Kimya’nın İspanya’da Malaga yakınlarındaki Lucenca’daki fabrikasını gezdik.
İspanya’daki fabrikada hem Gralsa markalı ürünler var hem de Genç. Gralsa İspanya’nın 6’incı, Güney İspanya’nın ise 2’inci büyük markası. Kayalar Kimya, 2012 yılında 10 milyon euroluk yatırımla İspanya fabrikasını devreye soktu.
Dünyaya ihracat yapıyor
2012 yangınından 8 ay sonra Tuzla’da yeniden üretime başlayan Kayalar Kimya, dünyaya ihracat da yapıyor. Kayalar’ın 74 milyon euroluk sigortası yangın döneminde can simidi olmuş. Yangından sonra bu rakamın yarısından fazlasını sigortadan alan Kayalar, 55 milyar liraya yeni fabrikasını kurmuş. Yakında İspanya’daki tesislerinden de ihracat başlayacak.
Kayalar Kimya’nın Yönetim Kurulu Başkanı Ersin Kayalar, şirketin ikinci kuşak temsilcisi. Kayalar ‘ın kurucusu Ersin Kayalar’ın babası Yılmaz Kayalar, şirketin Onursal Başkanı. Kayalar Kimya’nın yüzde 35’ini Amerikalı fon Bancroft 2012’de aldı.
Sigorta can simidi oldu
Kayalar, “2012 yılında ataktayken sanki nazar değdi, yangın oldu” diyor. 2012’de şirketin cirosu 140 milyon dolarken, 2013’te yangının etkisiyle 100 milyon dolara gerilemiş. Fabrikanın üretim dışı kaldığı sürede 3 farklı yerde üretime devam eden şirket, bu yıl 140 milyon doları hedefliyor. Kayalar, “Önümüzdeki 5 yıl her yılda yüzde 20 büyümeyi hedefliyoruz. İspanya’da kendi sektörümüzde ilk şirket alan Türk şirketiz” diye konuşuyor.
Ersin Kayalar, Avrupa’da büyüme stratejilerini şöyle anlatıyor: “Bütün Avrupalı firmalar Avrupa dışına çıktı krizden sonra. Asıl amacımız Avrupa. Avrupa 540 tonluk bir pazar. Türkiye 90 bin tonluk pazar. Avrupa’da olmak ve güçlenmek hedefimiz. İtalya pahalı, Almanya su bazlı ürünleri tercih ediyor, Fransa’da ise pazar küçük. İspanya’da nakliye ucuz. Yakında İspanya’dan Avrupa’ya ve Afrika’ya ihracat yapacağız.”
57 ülkeye ihracat yapıyor
Kayalar Kimya, vernik satışlarında yüzde 28’le Türkiye’de pazar lideri. 57 ülkeye ihracat yapıyor. Rusya, Azerbaycan ve Cezayir en büyük pazarları. Ersin Kayalar, şöyle anlatıyor: ‘Vernikte Türkiye lideriyiz ve bu iddialıyız. Mobilya pazarı yüzde 7 büyüyor Türkiye’de. Bizim için yeterli değil. Biz de ihracatçı firmalara yatırım yaptık. İhracat pazarı yüzde 20 büyüyor. Teknolojide Avrupa’dan iyi hale geldik. 57 ülkede ürün satıyoruz. Her ülkenin ihtiyacına göre ürün geliştiriyoruz. Cironun yüzde 6’sı Ar-Ge’ye ayrılıyor. Ar-Ge’de 65 kişi çalışıyor.
Hyundai i30’un bütün boyası Kayalar’dan
- Düfa, Kayalar Kimya’nın inşaat boyaları markası. 2005 ’de Alman Meffert ile birlikte kurulan Düfa’nın 20 ayrı ülkedeki tüm hakları Kayalar Kimya’da bulunuyor. Düfa Türkiye’de de ilk 5 boya markası içinde. Ersin Kayalar, ‘“İnşaat boylarında ilk 3’e girme gibi bir hedefimiz yok’ diyor.
- Güney Koreli Noroo markasıyla da 2012 yılında ortaklık kurdu Kayalar Kimya. Sanayi boyları alanında iddialı olan Noroo, Hyundai ve Kia otomobillerinin de boyalarını üretiyor. Hyundai’nin i30 modellerinin tüm boylarını Kayalar Kimya verecek.
Sırada Afrika ve Hindistan var
‘Latin Amerika’ya da ihracat yapacağız. 2 ay sonra hedefimiz Peru’ya ihracat yapmak’ diyen Ersin Kayalar’ın şöyle devam ediyor: “2014 hedefimiz 2019’da vernikte Avrupa’da bir numara olmak için hızla büyümek. Şu anda ilk 5’teyiz vernikte... İlk 3’te İtalyan şirketler var. İspanya’daki üretimimiz 10 bin ton olacak 2 yılda. 2015 yılının ortasına kadar Hintli firmayla görüşmelerimizi tamamlayacağımızı tahmin ediyorum. Yeni markamız da GençX olacak. Ambalajlar hazırlanıyor. Tuzla’dan Hindistan’a göndereceğiz. Bir yıl sonra da Hindistan’da da fabrika kuracağız. Afrika 2017’de gireceğiz. Orta Afrika’da da fabrika kuracağız. Hindistan ve Afrika’da 20 milyon euroluk yatırım yapacağız. Bütün bu hedeflere ulaşırsak 5 yıl sonra da Amerika’da üretim tesisi kuracağız.“