ToyotaSa Genel Müdürü İbrahim Orhon otomobil yazarı gazeteciler yerine çevre konusuna duyarlı 4 kadın gazeteciyle Toyota’nın çevre politikalarını paylaşmak istemiş. Kuruçeşme’deki Les Ottoman’da buluştuk. Sohbet ‘küresel ısınma’dan başladı, İstanbul trafiğine uzadı.
Orhon’un Türkiye özelinde değişmesini önerdiği bir konu var: “Motorlu Taşıt Vergisi sistemimiz değişmeli. Avrupa ülkelerindeki gibi olmalı. Yaşlanan araçlardan daha fazla vergi alınsın. İleri ülkelerde çevreye zarar verme oranı düştükçe, oto vergisi düşer” diyor.
Ayrıca Türkiye’de yakıt türlerine göre de ayrım yapılması gerektiğini söylüyor.
Gelelim hibrid araçlara. Toyota, hibrid araç satış lideri. Toyota Prius dünyanın en çok satılan hibrid aracı.Toyota, 2007 yılı sonu itibariyle 1 milyon 295 bin hibrid araç sattı. Amerika’da ve Avrupa’nın bazı ülkelerinde hibrid araçlar için sıra var.
5000 euro fark var
Türkiye’de durum ne?
Orhon, “Türkiye’de bu konuda daha bilinç oluşmadı. Şu andaki hibrid araçlar akülü. Düşük hızda giderken bu akü devrede oluyor, yüksek viteste benzinli motor devreye giriyor. Benzinli araçlarla fiyat farkı 5000 euro kadar” diyor.
Keman çalan robot
Orhon, Toyota’nın yeni teknoloji konusundaki iddiasını anlatırken farklı örnekler de verdi.
Toyota tamamen yaşlılara hizmet vermek için robotlar üretmiş. Japonya’da bir yaşlı bakım merkezinde bu robotlar kullanılıyormuş. Trombet ve keman çalan robotlar da üretmişler. Sohbetimiz örneklerle uzadı... Arabama bindim, radyoyu açtım, türban tartışmaları...
Eller bilimle, ileri teknolojiyle meşgul, biz ise bir bez parçasıyla...
Üniversiteli Kardelen sayısı 1400’ü geçti
Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği ve Turkcell’in Kardelen’ler projesi yeni bir adım attı. Türkiye’nin farklı bölgelerinden gelen 160 üniversiteli Kardelen’le, gazeteci, iş kadını 160 yönder eşleşti.
Bu projeyle ilgili benim de bir hikayem var.
Mavili... 4 yıl önce tanıştım bu proje ve Mavili’yle. 10 çocuklu Diyarbakırlı bir ailenin kızı Mavili üniversiteyi bitirdi, Diyarbakır’ın Kuyu Köyü’nde öğretmenlik yapıyor. Onun yönderi oldum.
Mavili mezun olunca yönderliğim noktalandı. Bana, “Devam etmek ister misin?” diye sorduklarında, “Evet” dedim. Yeni eşleşme yapıldı. 19 yaşında adaşım Mardinli Elif Abukan’ın yönderi oldum. Elif (Diyarbakır’da) Dicle Hukuk Fakültesi’nde okuyor. “Ailemde okuyan ilk kızım, ben başarılı olunca benden sonra gelen kızları okutmaya başladılar” dedi bu projeyle ilgili konuşurken. Mavili, Elif ve ben yeni bir yola çıktık. Hayat bizlere neler getirecek bilemeyiz ama şunu biliyoruz, hayatımız boyunca birbirimizin yanında olacağımıza duyduğumuz inanç bizim sevgimizi büyütecek, yolumuzu açacak.
18 bin 400 Kardelen
Kardelenler Projesi dahilinde bugüne kadar 18 bin 400 öğrenciye burs verildi.
Öğrencilerden 7 bin 380’i liseden mezun oldu, 1.400’ü üniversiteyi kazandı ve 170 öğrenci de üniversiteden başarıyla mezun oldu.