Yakında 12 ülkeye açılacağız, Enmoda ile üretime gireceğiz

Haberin Devamı

Türkiye’nin ilk alışveriş sitelerinden Markafoni’nin kurucularından olan Tolga Tatari, şirketin yüzde 70’inin Güney Afrikalı Naspers’e satılmasının yurt dışına açılma şansı sağladığını söylüyor. Tatari, “Yakında 12 ülkeye açılacağız. Zizigo’yu açtık, MissPera’yı yarattık, Enmoda’yı aldık. Enmoda ile üretime de gireceğiz” diyor.

İşte size başarılı bir girişimci. 1978 doğumlu Tolga Tatari. Bir girişimci için en önemli şey ‘hevestir’ diyor. İlk işini 18 yaşında kurmuş Tolga Tatari. Okul hayatını anlatırken de, ‘Başarısızdım, çok okul değiştirdim. Beni o zamanlardan tanıyanlar şaşırıyordur herhalde’ diye anlatıyor.

Yakında 12 ülkeye açılacağız, Enmoda ile üretime gireceğiz Markafoni Türkiye’nin ilk alışveriş sitelerinden. İlk onlar internetten elbise, gömlek sattı. Şimdi ise çok büyüdüler. 3 ortaklı şirketlerinin yüzde 70’i 2011’de Güney Afrikalı Naspers tarafından alındı. Tolga Tatari, Markofoni’nin kurucularından. 5 kişiyle çıktıkları yolda şimdilerde emin adımlarla ilerliyor. Markafoni de büyümeye kardeş şirketlerle devam ediyor. Zizigo da onların, en son www.enmoda.com’u da aldılar. Yurtdışında da girişimleri var.

Girişimcilik genlerinizde mi var?

Sanırım öyle. Babam, annem ve dedem de kendi işlerini kurmuş. Ben de 18 yaşında bilgisayar malzemeleri satmaya başladım. Kötü bir öğrenciydim, neredeyse her okuldan atıldım. Üniversitede bankacılık finans okuyordum ama oradan da atıldım. 1996’da Bilkent Üniversitesi’nde başlayan üniversite hayatım, 2005’te Bilgi Üniversitesi’nde bitti.

Ne oldu o ilk şirketiniz?

Yürümedi. Ama insan o yaşta bunu başarısızlık olarak algılamıyor. Ankara’daydım, İstanbul’a geldim. HIP Prodüksiyon’a ortak oldum. 1999 depreminde o işi de batırdık. Ben o işten sonra bir odada ‘Ben internet işlerine gireceğim’ dedim. Internet’e fırsatlar dünyası diye bakıyordum. Amazon, Google patlamıştı.

İlk ne yaptınız?

‘Evlilik’ sitesi kurdum. www.evlilik.com. Orayı da daha sonra bir e-ticaret şirketine sattım. Daha sonra internet siteleri ve yazılımlar yapmak için. Akinon Desing Studio diye bir şirket kurdum. 20 çalışanım oldu. Vodafone gibi büyük müşterilerim oldu. Büyük yazılımlar yaptık. Bir parça büyüyünce bir arkadaşımla konuştum. Ben para yönetmeyi bilmiyordum, çocukluk arkadaşlarımdan biriyle ortak oldum. Zaten şu anda da Markafoni’deki yöneticilerin çalışma arkadaşlarımın çoğu arkadaşım.

Yakın arkadaşla ortak olunmaz derler...

Aksine, günde 20 saat çalışıyorsun. İyi ve kötü günlerin oluyor. Çok şey paylaşıyorsun. Arkadaşların olunca daha konforlu bir ortam oluyor. O dönemde üçüncü ortağımız Sina Afra’yla şans eseri çalıştık. Biz e-ticaret işine girmek istiyorduk. O deneyimliydi gittigidiyor.com’dan. Baktık, inceledik ve sonuçta hazırgiyime karar verdik. Bana başta kolay geldi, alıyorsun satıyorsun ama perakende sektörünü bilmiyorduk, lojistik işleri ve depoları hesap etmemiştik başta.

5 kişiyle başladık

2008 yılıydı değil mi?


Evet. O dönemde internette alışveriş yapanların yüzde 80’i erkekti. Biz kadınlara yönelik çıktık ve üyelik kapalıydı. Zor bir modelle girmemize rağmen başardık. Şu anda yüzlerce kıyafet satan site var, kadınlara hitap eden çok iste oldu. 5 kişilik bir ekiple, 100 metrekarelik bir yerde başladık. Markaları ikna etmek en zoruydu. Adidas’a gidiyoruz, başta bize ‘internetten ayakkabı mı satılır?’ dediler. Çok kısa zamanda 1milyon üyeye ulaştık.

Yurt dışına da açıldınız...

1 senenin sonunda bir fırsat çıktı, Avusturalya’ya giden bir arkadaş vardı ve biz Avustralya’ya açıldık. Avustralya’nın nüfusu düşük ama internete çok meraklılar. Orada da 200’den fazla çalışanımız var. Büyük bir şirket olduk, orada da başarı hikayesi olduk. Güney Kore, Yunanistan, Polonya ve Ukrayna’da da açtık. Yunanistan kötü gidiyor. Ukrayna iyi gidiyor.

Türkiye’deki son durum nedir? Kaç üyeniz oldu, artık çok rakibiniz var...

Türkiye’de işler çok iyi gitti. Rekabet fırladı. 5 milyondan fazla üyemiz var. Ama bunun önemi yok artık. Markafoni’ye çevremizde üye olmayan kalmadı. Markafoni Black diye bir servisimiz var. Belli rakamlar üzerine çıkınca kargo bedava, telefon açtığınızda direkt bağlanıyorsunuz. Zizigo da Markafoni’nin şirketi.

4 kişiyle başladınız şimdi kaç çalışanınız var?

575 çalışanımız var yalnızca Markafoni’de. Zizigo, Avustralya filan dahil değil. Yaş ortalamamız 24.5. Çok genç bir ekibiz. Günde ortalama 35 bin paket çıkarıyoruz. Salı ve Perşembe en güzel günlerimiz. Paket göndermediğimiz sokak kalmadı Türkiye’de. Günde 35 bin paket çok iyi bir rakam. Ayda 650 bin pakete ulaşıyoruz. Ortalama ayda 600 bin paket diyebiliriz. Haftasonları rakamlar düşüyor. Askerlik şubesine de gönderiyoruz, her kesimden müşterimiz oldu.

Şirketin yüzde 70’ini sattınız...

Yüzde 70’ini Güney Afrikalı bir şirkete sattık. Onlarla yurt dışına açılma açısından şans elde ettik. 139 internet şirketleri var. Dünyanın en çok internet şirketi sahibi olan oluşumlardan biri. Yakında 12 ülkeye açılacağız. Ortaklarımız deneyimli, onlarla stratejik ortaklık yaptık.

Farklı siteleriniz de oldu? Yeni yatırımlar da gelecek mi?

Sadece ayakkabı ve kozmetik satan sitelerde boşluk vardı. Biz o alanı da değerlendirdik. Zizigo’yu açtık, sonra MissPera’yı yarattık, Enmodayı aldık...

Doğuş Grubu’ndan...

Evet. Enmoda’yla üretime gireceğiz. Enmoda’yı Türkiye’nin en büyük moda sitesi yapacağız. Biz kim ne alıyor biliyoruz, ne talep edildiğini biliyoruz.

Lüks ürünlerin satışı nasıl internet ortamında?

Lüks tüketim artıyor deniliyor. Internette satış fiyatları yüksek ürünlerde başarı sağlanamadı. Uygun fiyatlı ürünlere kayılıyor, fırsatlara da değil. Lüks tüketimle ilgilenen sayısı ortada Türkiye’de. Biz Gucci ve Coach çanta da satıyoruz. 1500 çanta satıyoruz günde bazen bu tip markalardan ama Koton ve LCW günde 50 bin parça ürün satabiliyor.

2012’de ne kadar büyüyeceksiniz?

Geçen sene yüzde 300 büyüdük, bu sene yüzde 150 büyürüz.

Çok fazla site kuruldu çoğu zamanla kapanır birleşmeler yaşanır

Internet kullanıcılarının ne kadarı internetten alışveriş yapıyor?


Gelişmiş ülkelerde kullanıcıların yarısı yapıyor. Türkiye’de 40 milyon kullanıcı var ama internetten alışveriş yapan 6-7 milyon. Pazar büyüyecek. e-ticaretin gelişmesi için Türkiye avantajlı. Herkesin kredi kartı var ayrıca da lojistik şirketleri başarılı.

Çok fazla özellikle de hazırgiyimde kadınlara yönelik çok fazla site kuruldu. Bu kadar çok site yaşayabilir mi?

Çok site kapanır. Çok iyi gittiğini sanmıyorum. 5-6 site bile bence iddialı rakam. Bu yıl bu sitelerin zararına satanları satılmaya çalışılıyor ya da birleşecekler.

Rekabet reklamlara da yansıdı...

10 milyon ciro yapanlar geçen sene tv kanalarına 5 milyon reklam bütçesi ayırdı. Bu bana garip geliyor. Biz tv reklamı yapmıyoruz şu anda. Balon oluştu bizim bu işlerde... Arkalarında holdingler var bazı sitelerin. Holdingler güçlerine güveniyor gibi geliyor bana.

İnternet alışverişinde bir kerede 9 bin 706 lira harcandı

Markafoni’de bir kerede en çok alışverişi yapma rekoru 50 parça ve 9 bin 706 liralık alışverişle adı açıklanmayan birinde. Bugüne kadar en çok alışverişi yapan ise toplam 91 bin 305 lira harcamış. Markafoni’yi ayda 19.5 milyon kişi ziyaret ediyor, site 1200 markayla çalışıyor.

DİĞER YENİ YAZILAR