Dünyada en çok çay tüketen toplumuz. 80 yıldır bu topraklarda genci yaşlısı, Doğulusu Batılısı çay tüketiyor. Biz çay denildiğinde siyah çayı biliyor, ince belli bardakta da demleme çay tüketiyoruz. Çayın onlarca, hatta yüzlerce çeşidi var ama biz siyah demleme çaydan da asla vazgeçmeyen bir toplumuz.
Günde ortalama kişi başına düşen çay tüketimi 3.8 bardak ve Türkiye’de çay tüketimi artmaya devam ediyor.
Geçenlerde Lipton’un Ürün Müdürü Leyal Eskin Yılmaz’la çay içip sohbet ettik.
Lipton 150 ülkede faaliyet gösteriyor. Türkiye’de Çaykur dökme çay pazarında tartışmasız lider, Lipton da demlik ve bardak poşette en çok satan marka. Lipton’un pazar payı yüzde 17.
Leyal Eskin Yılmaz’la konuşana kadar Çin’in en çok çay tüketen toplum olduğunu düşünüyordum, oysa Türklerin kişi başına tüketimi Çinlilerden de fazlaymış. 2009 yılında Türkiye’de çay tüketimi de yüzde 15 artmış.
Lipton’un Londra’da bir Çay Enstitüsü var. Burada çay üzerine araştırmalar yapılıyor. Çayın tarladan bardağa gidene kadar yaşadığı tüm aşamalar burada değerlendiriliyor. Seralarda dünyanın farklı yerlerinden gelen çay örnekleri ve yağmur suları kullanılarak çalışmalar yapılıyor. 50 uzman, çayın fiziksel ve zihinsel etkileri üzerine çalışıyor.
Çayda teanin denilen bir madde var. Bu madde zihni açıyor, zindelik veriyor.
Leyal Eskin Yılmaz, “Teanini önümüzdeki yıllarda daha çok duyacağız. Çünkü herkes daha sağlıklı yaşamak istiyor, sağlığına eskisinden çok daha fazla dikkat ediyor. Yapılan araştırmalar çay tüketiminin kalp hastalıkları ve felç riskini düşürdüğünü gösteriyor” diyor.
Son yıllarda siyah çay dışında bitki ve meyve çaylarının yararlarıyla da ilgili bilgi bombardımanı altındayız.
Bitki ve meyve çayı çeşitleri sayısı da katlanarak büyüyor. Lipton da bu alanda öncülük eden bir marka.
Veriler de bunu destekliyor.
POŞET ÇAYDA HEDEF GENÇLER
Geçen yıl Türkiye’de çay tüketimi yüzde 15 artarken, yeşil çay tüketimi yüzde 60 artmış.
Leyal Eskin Yılmaz, “Çok sayıda uzman yeşil çayın yararlarını anlattı. Yeşil çayın içinde bulunan bir madde, özellikle bel çevresindeki yağlarda etkili deniliyor, bu yüzden de yeşil çayı kadın-erkek tüketen sayısı hızla artıyor. Aslına bakarsanız Türk halkı çay çeşitlerini çok tanımıyor. Yalnızca siyah çayı tanıyor. Dünyanın hiçbir yerinde çift katlı demlikle yapılmıyor çay. Bizim çayımız 20-25 dakika demlemeden renk vermiyor. Sri Lanka çayı tam tersi, çok hızlı aromasını veriyor. Türk halkı siyah çayın aromasına düşkün, ama çok kaynatılan bir çay da yararlı olmuyor” diye anlatıyor.
Lipton Türkiye’de bardak poşet ve demleme poşet alışkanlığını yaymak için gençleri hedef alıyor. Malum demleme çay tüketenler için bardak poşet hem sunum hem de damak tadı açısından tatmin edici değildir. Bu yüzden de Lipton yeni tüketicileri hedefliyor. Sanal ortamda da çok çalışıyor. Geçen yllarda www.herşeyibilenkadin.com adlı bir web siteleri vardı, halen de var bu site. Bir nesne tutuyorsunuz, 20 soruda bu nesnenin ne olduğunu ‘herşeyibilenkadin’ çay yudumlayarak biliyor! Lipton’un sanal dünyadaki bu çalışmaları sürüyor. Yeni web siteleri www.hadikaynatalim.com. Burada da bir çay robotu sizinle chatleşiyor.
Lipton’un işi ‘siyah demleme çay ülkesinde’ hiç de kolay değil, en sevdiği içecekle arasına ‘poşet’ sokmak istemeyenlere karşı genç nüfusu kapmak için Lipton daha çok yenilik peşinde koşacak gibi görünüyor...
Yağı erittiği ortaya çıktı, yeşil çay tüketimi % 60 arttı
Haberin Devamı