TÜSİAD International’ın toplantısındaydım dün. Girişimcilerden, yatırımcılardan defalarca dinlediğim bir ‘dersi’ bir kez daha dinledim. Yaşanmış bir olaydır. Türkiye’deki iş dünyasının yeni hedeflerini dinlerken birlikte hatırladık. Afrika coğrafyasındaki ülkelerden Gabon’a gider yatırımcılar. Gabon’da insanlar yalın ayak gezmektedir. Yatırımcılar araştırır. Hava çok sıcak olduğu için bu fakir ülkede kimsenin ayakkabı giymediğine inanır bir kısmı. Birileri de ‘Burada terlik satmam gerekir, adamlar ayaklarına giyecek bir şey bulamıyor’ der. Tahmin edeceğiniz gibi terlik satan kazanır.
İhtiyacı görmek, yerinde yatırım yapmak, farklı coğrafyalardan ürkmemek, kendi sınırları içinde kalmamak... Kısacası akıllı yatırım yapmak... TÜSİAD International’in Başkanı Osman Boyner, toplantıda ilk sözü alan oldu.
Boyner, ‘İş geliştirmek için daha fazla dışarı çıkmalıyız. Smart investment peşindeyiz’ dedi. ‘Akıllı, işini bilen yatırım’ diyebiliriz buna. 2001 yılında yabancı ülkelere yatırım ve ticari ilişkileri geliştirmek için kurulan TÜSİAD International son yıllarda bazı ülkelere ve alanlara fokuslandı.
Osman Boyner’in verdiği bilgilere göre, TÜSİAD International 3’lü bir strateji izliyor. Birinci stratejik alan Rusya, Brezilya, Çin ve Hindistan gibi ülkeler. Türkiye’den iş dünyası bu ülkelerde ne yapabilir? Bu araştırılıyor. Malum bu ülkelerle sorun ortada. Rusya’dan enerji alıyoruz, cari açığımız büyüyor. Hindistan ve Çin ucuz emek gücüyle Türkiye’ye her şeyi satıyor.
Belirlenen ikinci alan komşu ülkeler... Türkiye komşu ülkelerle nasıl bir yol izlemeli? OECD verilerine göre Türkiye komşularıyla en az iş yapan ülkelerden biri.
Üçüncü alan ise gelişmiş ülkelerle stratejik ortaklar bularak Türkiye’de veya başka coğrafyalarda yatırım yapmak nasıl mümkün olur? TÜSİAD bunlara bakıyor.
İtalya’nın TÜSİAD’ı geliyor
Öncelikle yazmak isterim. Örneğin bu üçüncü ayakta, gelişmiş ülkelerle izlenen stratejide yol alınmış görünüyor. Örneğin, KOBİ zengini İtalya hedefe alınmış. Türkiye’nin de önemli bir gerçeği KOBİ’ler. Fakat KOBİ’lerin KOBİ olmaktan çıkması ve büyümesi için yapılacak çok şey var. İtalya’da TÜSİAD’ın eş kuruluşu CONFINDUSTRIA ile görüşmeler, işbirlikleri yürütüyor TÜSİAD. Bu konuda İtalya’yla ilişkileri yürüten Selçuk Saraçoğlu bilgi veriyor. ‘Türkiye’nin İtalya’ya yatırım olarak girme şansları var. İspanya, Portekiz ve İtalya sıkıştı. Bu ülkelerde fırsatlar var. Mayıs’ta İstanbul’da düzenlenecek toplantıya CONFINDUSTRIA üyeleri, DEİK ve MÜSİAD da katılacak. Bakanlık düzeyinde de katılımlar olacak’ diyor.
Adnan Has, Amerika’yla ticari ilişkileri ele alıyor. ABD ile işlevsel ve stratejik projeler oluşturulması gerektiğine işaret ediyor. ABD ve Türkiye’nin bölgede ortak yatırımlara ağırlık vermesi gerektiğini vurguluyor. Bu noktada Irak stratejileri devreye giriyor. ABD’li firmalar malum nedenlerle Türkiye’den ortaklarla Irak’ta iş yapmaya daha sıcak bakıyor.
TÜSİAD’ın hedefinde yeni coğrafyalar da var Afrika gibi. Kenya şu anda odaklandıkları ülke. Ama Kenya’nın ötesinde THY’nin Afrika’da uçuş yaptığı her nokta da mercekleri altında.
Rusya’nın Davos’u
Rusya özelinde İpek Ilıcak’tan alıyoruz bilgileri. Rönesans Holding’in başardığını neden diğer şirketler de başaramasın? Türkiye bu yıl 21-23 Haziran tarihleri arasında yapılacak Rusya’nın DAVOS’una da katılacak.
İsrailli işadamları hedef
İsrail-Türkiye ticari ilişkileri de TÜSİAD’ın merceği altında. Osman Boyner İsraille temaslarında en çok Türkiye’de okumuş, yaşamış İsrail dışında farklı ülkelerde yatırımları olan ama Türkiye’de yatırım yapmayan işadamlarının dikkatlerini çektiğini anlatıyor. Doğrusu bu konuda sanırım bizim de dönüp kendimize bakmamız gerekiyor. TÜSİAD bu iş adamlarıyla da ortak iş geliştirme hamleleri planlıyor.
Ezcümle, Osman Boyner’in deyimiyle TÜSİAD Türkiye’ye fayda sağlacak iş geliştirme projelerini kovalıyor. Kuşkusuz bunu yalnızca TÜSİAD yapmıyor Türkiye’de. TÜSİAD International farklı olarak sektörlere, stk’lara odaklanarak yurtdışından yatırım çekmenin, yurtdışına yatırım yapmanın, yabancı şirketlerle ortaklık kurarak birlikte yurtdışına açılmanın peşinde.
TÜSİAD Rusya’dan Afrika’ya ‘akıllı yatırım’ peşinde
Haberin Devamı