Türkiye’ye gelen Interfaceflor yüzde 100 geri dönüşümlü malzemeyle halı üretecek

Haberin Devamı

Interfaceflor, dünyanın en çevreci karo halı markası olarak nitelendiriliyor. 1 milyar doların üzerinde cirosu, 8 ülkede fabrikası olan şirket, 25 yıl distribütör vasıtasıyla bulunduğu Türkiye’de kendi ofisini açtı. Türkiye ofisinin başında olan Ufuk Usta, “Bu yıl 2010 yılına göre yüzde 100 büyüdük. Türkiye’de amacımız pazarı büyütmek” dedi. Şirketin, 2020 yılı hedefi ise yüzde 100 geri dönüşümlü malzemeyle halı üretmek.

Interfaceflor karo halı markası, dünyanın en çevreci halılarını üreten marka. 25 yıldır Türkiye’de distributör aracılığıyla olan marka artık Türkiye’de ofis açtı. Interfaceflor’un başında da Ufuk Usta var. Ufuk Usta ile buluşmak üzere Nişantaşı’ndaki ofislerine gittim. Çevreci halıların üretim teknolojilerini, Türkiye’deki karo halı sektörünü konuştuk. İlginç hikayeler de dinledim. Tahmin edeceğiniz gibi karo halıları iş yerleri tercih ediyor. Türkiye’ye gelen Interfaceflor yüzde 100 geri dönüşümlü malzemeyle halı üretecek Kadınların yoğun çalıştıkları iş yerleri için farklı halı önerileri olduğunu öğrendim. “Neden farklı halı tercih ediliyor” diye sordum doğal olarak, Ufuk Usta, “Topuk sesleri” dedi. Bu tabii ki detay ve Interfaceflor her detayı düşünüyor. Bu yüzden de dünyanın en önde gelen şirketleri onu tercih ediyor.

Karo halıyı bulan firma mısınızor?

Evet. Merkezi Atlanta’da. 55 yıl önce başlamış bu iş. Farklı bir üretim. Firma karo halının mucidi. Amerika’da başlamış, satın almalarla büyümüş bir firma. Firmanın iş yapısı tamamen kaliteli ürün ve çevreci ürün odaklı. Tüm çalışmalarını çevresel olumsuz atıkların minimalize edilmesi üzerine kuran bir CEO’su markayı bu noktaya taşımış.

Halılar çevreci...

Yalnızca onlar değil. Her şey. Burada gördüğünüz kağıtlar, tüm malzemeler de çevreci. Ofiste kullandığımız boyalar sürdürülebilirlik çok önemli Interfaceflor için.

2020 Mission Zero hedefi

2020 yılı hedefiniz var değil mi?


Evet bu çok önemli bizim için. Üretim yapılan her yerde atık halılar toplanıyor. ‘Mission Zero’ hedefimiz var. Çevreye sıfır olumsuz etki fikriyle 2020’ye kadar tüm ürünlerimizi yüzde 100 geri dönüşümlü malzemeyle üreteceğiz.

Şu anda durum nasıl? Gerçekten eski halıları topluyor musunuz?

Her yıl yüzdemiz artıyor. 2020’de tüm malzeme eski halılardan, ipliklerden oluşacak. Evet eski halıları topluyoruz. Balıkçı ağlarından da halı üretiyoruz.

Hangi ülkelerde üretim var?

Üretim 8 yerde. 2 Amerika, 2 Avrupa, Çin, Tayland’ta var. Türkiye tüm fabrikalardan mal alıyor. Konum olarak elverişli.

Kaç ülkede satılıyor?

Tam anlamıyla uluslararası bir şirket. Her yerde var Interfaceflor. Amerika’dan dünyaya yayılmış bir şirket. Amerika’da pazar lideri. Avrupa’da da bazı ülkelerde pazar lideri.

Gelişmiş ülkeler desek daha doğru olmaz mı?

Evet. Ama şu da var. İnanın dünyanın her yerinde. Uluslararası şirketlerin tercihiyiz. Yeşil binaların tümü Interfaceflor Amerika’da. Türkiye’de de artsa bu üretim burada da böyle olmak zorunda.

Ne tür özellikleri var?

Yanmıyor, kir tutmuyor, ses ve renk özellikleri var. Çok güneş alacak yere farklı, çok gürültülü yere farklı halı öneriliyor. Ayakkabıyla gezilen yerlerde farklı halı kullanılmalı. Bizim uzmanlığımız ticari alan ama Amerika’da yalnızca Flor markasıyla ev halıları da üretiyoruz. Bu halılar antibakteriyel.

Bu aralar her halı antibakteriyel oldu... Doğru mu bu?

Bugün evet halıların hepsi antibakteriyel ama önemli olan bu özelliğin hangi kimyasallarla sağlandığı. Antibakteriyel yapalım derken insan sağlığına başka zararlar da vermemek gerekiyor.

Ofislerin % 80’ini döşedik

Böyle mi oluyor?


Kimseyi bu şekilde kötülemek istemem ama antibakteriyel halı derken yanılmamak da lazım. O özellik nasıl sağlanmış, hangi maddelerle bun da bakmak lazım.

Ofisler, şirketler ve oteller sizi tercih ediyor değil mi?

Evet oteller bizi tercih ediyor. Karo halı çok kullanışlı. Bir yerde bir aksilik olunca bir parçayı değiştirebiliyorsunuz. Türkiye’de ofislerin yüzde 80’nini döşedik. Büyük ofisler. Yapı Kredi Plaza, Doğuş Power Center, Turkcell, İş Bankası ilk aklıma gelenler...

Cironuz ne kadar?

1 milyar doların üzerinde cirosu, 5 binin üzerinde de çalışanı var Interfaceflor’un.

Türkiye’deki hedefiniz nedir?

Türkiye’de amacımız pazarı büyütmek. Sert zemin yapılan yerlerde karo halı kullanılır. Bazı mimarlar bu işi çok iyi biliyor ama bazıları malzemeyi tanımıyor. Ofis yapanlar karo halının performansını tercih eder. Ofislerde herkesin altından elektrik, kablo geçiyor, bu bile karo halı seçmek için önemli neden. Türkiye’de büyüme potansiyelimiz var.

Ben konutta ısrarcıyım ama şirketin hedefi ofisler

2011’de Türkiye’de ne kadar büyüdünüz?

Biz 2010’a göre yüzde 100 büyüdük. 220 bin metrekareye yakın mal sattık. Türkiye’deki mimarlık ofisleri artık daha renkli yapıyor. İlk başlarda gri ve tonları yapılıyordu, şimdi çok renkli yapılıyor.

Konut büyüyor, girmeyecek misiniz bu alana?

En önemli hedefim benim bu. Ben konutta ısrarcıyım ama şirketin ana hedefi ofisler. Aslında şirket yöneticilerimiz de Türkiye’deki gelişimin farkında. Türkiye’nin özellikle de İstanbul’un gelişimi dikkatlerini çekiyor. Altı ayda bir geliyorlar, her geldiklerinde yeni yerler oluyor.

MARKAYI BİLMEDEN İŞİ KABUL ETTİM

Sizin hikayenizi de merak ettim. Nerelisiniz, nasıl başladınız işe?

1972 yılında Zonguldak’ta doğdum. TED Koleji’nde okudum. İşletme Fakültesi mezunuyum. İlk iş deneyimim de Marshall Boya. 18 yaşına kadar Zonguldak’tan çıkmadım. Marshall Boya’da 2001 yılı başında daralma yaşandı. Kriz nedeniyle birçok sektör daralma yaşamıştı. O dönemde şirket beni yurtdışında görevlendirdi. 3 arkadaş Rusya, Kazakistan ve Ukrayna’ya gönderildik. Ukrayna’da 4 yıl kaldım. Orada kendi markamız yoktu. 4 yıl içinde pazar lideri olduk. Şu anda orada kendi fabrikasında üretiliyor. Başarı hikayeleri yazdık.

Dönünce ne yaptınız?

Şirkete döndüm ama yurtdışındaki kadar aktif iş hayatım olmadı. Ben sonra Viko’ya geçtim. Viko da pazar lideri alanında. Hem de açık ara önde. Orada da ihracat yöneticisiydim. Yurtdışı ofisleri açtım. Sonra Interfaceflor’dan teklif geldi bana.

Tanıyor muydunuz markayı?

Hayır. Halı sektörüyle ilgili bilgim yoktu. Karo halı işini bilmiyordum. Kısa zamanda öğrendim. Interfaceflor hem Türkiye’de hem de Doğu Avrupa’da büyümek istiyordu. Güzel oldu benim için de.

DİĞER YENİ YAZILAR