Türkiye’de otomobil üretim kapasitesi 2.5 milyona çıkar

Haberin Devamı

Kış sonunda dünyada 2 yılda bir düzenlenen Küresel İlkeler Sözleşmesi’nin (Global Reporting Initiative-GRI) Amsterdam’daki toplantısına Doğuş Otomotiv’in CEO’su Aclan Acar ile birlikte katılmıştık. Nedir bu GRI? diyenlere kısaca hatırlatalım. BM 11 yıl önce GRI’yi gündeme getirdi, Türkiye’de de şirketler bu sözleşmeyi imzaladı. Dünyada sürdürülebilir büyümeyi gerçekleştirebilmek için çevre ve sosyal konularda da yol haritaları çıkarılıyor. Doğuş Grubu da Doğuş Otomotiv de bu sözleşmeyi imzalayanlar arasında.

Bu sözleşmeyi imzalamak yetmiyor. Şirketler insana ve çevreye saygılı olduklarını, etik kurallara uyduklarını, sürdürülebilir kalkınmayı sağlamak için yaptıklarını da hazırladıkları raporlarla ortaya koyuyor. Doğuş Otomotiv, Türkiye’de Kurumsal Sosyal Sorumluluk Raporu’nu açıklayan ilk otomotiv şirketi oldu.

Bu gelişmeyi paylaşmak üzere Doğuş Otomotiv CEO’su Aclan Acar’ın davetiyle Ortaköy’deki Bentley Showroom’da buluştuk. Benim ilk merakım Bentley satışları oldu. Bu yıl 15 Bentley satılmış. Alıcılardan birinin Ali Ağaoğlu olduğunu biliyoruz. Bugatti de Doğuş Otomotiv’in Türkiye’ye getirdiği lüks otomobil markalarından. Henüz satış olmamış. Gelelim gündemimizdeki konuya. Aclan Acar bir bir yaptıklarını anlattı.



Doğuş Otomotiv öncelikle ofisini Maslak’tan Gebze’ye taşıdı. Ofis dikey değil yatay ofis. Asansör kullanılmıyor.

Gebze şehir merkezine uzak olduğu için de çalışma saatleri değiştirilmiş. Erken işe başlayıp, erken işten çıkıyorlar.

Porsche kırmızıda duruyormuş!

‘İnsana ve çevreye saygılı olacağız’ diye yola çıktıklarından beri ilk anda baktığınızda çok küçükmüş gibi görünen değişiklikler büyük tasarruflara neden olmuş. Doğuş Otomotiv, 1 yılda elektrik tüketiminde yüzde 13’lük tasarruf etmiş, atıkları da toplamışlar ve toplam tasarrufları 33 milyon TL’yi bulmuş.

Aclan Bey, Amsterdam seyahatimizde de söylemişti. Bir kez daha vurguladı. Örneğin Almanya’daki ortakları Meiller’le yapılan toplantılar için kısa aralıklarla Almanya’ya gitmekten vazgeçmişler. 3 bin euroya kurulan bir sistemle video konferans sistemini kullanmaya başlamışlar. Şirketin yarattığı karbon salınımında düşüş elde edilmiş.

Mutluluğu ve tatmini hedeflemelerinin verimliliği de artırdığını anlatan Acar, toplantı günleri dışında giyim konusunda da esneklik sağladıklarını söyledi. Ezcümle Doğuş Otomotiv’de kravat zorunluluğu yok.

Aclan Acar’la sohbet sırasında Doğuş Otomotiv’in Türkiye’deki konumuyla ilgili de bilgiler aldık. Doğuş’un satışını üstlendiği marka sayısı 45. Audi, Polo, Golf, Bentley Skoda, Seat, Porsche...

Sohbetimiz sırasında Aclan Acar, Volkswagen Grubu’nun araçlarında ‘yeni teknoloji’ örneklerini bizle paylaştı.

Örneğin Porsche marka araçlar kırmızı araçta beklerken duruyormuş. Arabaların bu özelliğini bilmeyenler, ‘Motor kendi kendine duruyor’ diye şikayette bulunuyormuş, oysa bu Volkswagen’in Porsche’larda denemeye başladığı ve diğer marka araçlarında da uygulamayı planladığı bir yenilikmiş.

Aclan Acar, artık araçlardaki sistemin yüzde 60-65’inin bilgisayar kontrollü olduğunu da söylerken, Türkiye’de ‘yeni yetişen insan gücü’nün altını çiziyor.

Meslek Liseleri’ndeki ve üniversitelerdeki Mekatronik Bölümleri’nin artması gerektiğini de vurgulayan Acar, İstanbul’daki iki liseyi desteklediklerini de anlatıyor.

Doğuş Otomotiv 2010 yılını büyüme rakamlarıyla kapatıyor. Türkiye otomotiv pazarında Renault, Fiat ve Ford’dan sonra yüzde 12’lik pazar payı var.

Çin lider pazar oldu

Volkswagen Grubu’nun dünya genelinde en çok satan markası Audi. Yıllardır Almanya’da en çok satan Audi bu yıl ilk kez en çok Çin’de satılmış. Audi’nin lider pazarı Çin olmuş.

Çin’de Volkswagen’in 2, Audi’nin 3 fabrikası var. Ve bu fabrikaların tümü iç tüketim için araç üretiyor.

Türkiye’ye dönersek; Aclan Acar’ın verdiği bilgiye göre, Türkiye’de otomobil fabrikalarının yıllık üretim kapasiteleri 1 milyon 200 bin adet. Trafikteki 12 milyon binek otomobilin yüzde 50’sinin yaşı ise 15’in üzerinde.

Bundan 15 yıl önceki otomobil teknolojisi ile üretilen bir araç, bugün üretilene göre 15 kat fazla enerji harcıyor.

Acar, Türkiye’deki 1 milyon 200 bin adet otomobil üretim kapasitesinin rahatlıkla 2 milyon 500 bine çıkabileceğini, Türkiye’deki eski araçların yerlerini hızla yeni araçların alacağını söylüyor. Acar’a göre, Türkiye’de otomobil sektörü iç pazarda büyüdükçe dış pazarda da büyüyecek, otomobil sektöründe 3’üncü dalga geliyor...

DİĞER YENİ YAZILAR