Turkcell’den cepteki korsanla mücadele

Uzun zamandan beri neredeyse her taksiye binişimde dikkatimi çekiyor. Taksi şoförleri cep telefonuyla bütünleşmiş durumda. Yasak filan tanımıyorlar, sürekli konuşuyorlar

Haberin Devamı

Uzun zamandan beri neredeyse her taksiye binişimde dikkatimi çekiyor. Taksi şoförleri cep telefonuyla bütünleşmiş durumda. Yasak filan tanımıyorlar, sürekli konuşuyorlar.

Ve taksi şoförlerinin cep telefonlarının melodisinden o dönemde hangi dizinin tuttuğunu anlıyorum.

Bir ara herkes Polat Alemdar’dı, malum dizinin “içli” melodisi telefonlardaydı. Sonra herkes hırsız ve polisin aşkına tutuldu, “İmkânsız Aşk” sağda solda her yerde çalar oldu. Cep telefonunu tutkuyla açanlar çoğaldı!

Pazartesi akşamı Turkcell Genel Müdürlüğü’nde bir grup gazeteci, Turkcell yetkilileri ve müzik meslek birliklerinin temsilcileriyle bir aradaydık. Konumuz cep telefonlarına indirilen müzikler ve telif haklarıydı.

Doğrusu rakamları duyunca, şu güne kadar cep telefonuna bir şarkı bile indirmemiş olduğum için kendimi uzaylı gibi hissettim.

Turkcell, müzik meslek birlikleriyle bir buçuk yıldır masaya oturuyor. Yıllardır bazı konularda hiç uzlaşamayan müzik birlikleri Turkcell’in bu çabası karşısında güçbirliği içinde. Bir buçuk yıldır masaya oturup zil sesi olarak ya da dinlemek için internetten cep telefonuna indirilen eserlerin telif hakları konusu masaya yatırılıyor.

5 milyar dolar!
Turkcell Katma Değerli Servisler Genel Müdür Yardımcısı Cenk Serdar bu işin Turkcell’deki sorumlusu.

Cenk Serdar, dünya müzik pazarı ve Türkiye müzik pazarını karşılaştırdı. Dünyada tüm müzik pazarı 2000’de 37 milyar dolarken, 2005’te 33.5 milyar dolara gerilemiş. Çünkü yasal olmayan pazar her geçen gün büyüyor. Tüm dünyada internetten cebe ve PC’ye indirilen müzik pazarı 5 milyar dolar olmuş. Türkiye’de ise bu pazar 100 milyon dolar civarında.

Ve bu iş tutmuş gidiyor. “Çalarken dinlet” gibi yeni kanallar açılıyor. İş yalnızca melodiyle sınırlı değil. Eşiyle, sevgilisiyle, annesiyle, babasıyla, iş arkadaşlarıyla farklı fonlarla telefon görüşmesi yapmak isteyenler için yeni hizmetler geliştiriliyor.

MESAM Başkanı Ali Rıza Binboğa, MSG Başkanı Garo Mafyan, MÜYOBİR Başkanı Ali Kocatepe ve MÜYAP Başkanı Bülent Forta toplantıda telif hakları konusunda dertliydi. Turkcell’in dijital müzik pazarında korsan kullanımın önüne geçme konusundaki tutumu onları da gelecek adına umutlandırdı.

Cepte favori şarkılar
2006’da, cep telefonlarında en çok kullanılan şarkıları MESAM belirlemiş. İlk sırada “Ihlamurlar Altında” ve “Hırsız-Polis” adlı dizilerin müzikleri var. “Ihlamurlar Altında” birinci, “Hırsız-Polis” in “İmkânsız Aşk” ı ikinci. İntizar’ın “Sensiz Olamam” adlı bestesi bu listede 3’üncü sırada yer alıyor.

Cenk Serdar da bir liste açıkladı. Turkcell’in kayıtlarına göre de İntizar birinci sırada.

Favori diğer şarkılar ise “Sarı Laleler” ve “Doyamıyorum.”

DİĞER YENİ YAZILAR