Andrea Bortolamiol 3 ay önce Türkiye “Luxottica Grup” un Direktörü olarak İstanbul’a geldi. Luxottica Group, 25 markası ile Türkiye’deki gözlük vitrinlerinin hemen hemen hepsinde yer buluyor.
Ray-Ban, Vogue, Persol, Versace, Moschino, Channel, Arnette, Bvlgari, Genny, Salvatore Ferragamo, Byblos gibi markalar Luxottica Group’un çatısı altında toplanmış durumda.
Bu Bortolamiol’un ilk Türkiye’ye gelişi. Türkiye görevi kendisine verildiğinde internette araştırma yaptıktan sonra “güzel ve farklı bir ülkeye gidiyorum” diye düşünmüş. “Bir İtalyan olarak Türkiye’de asla yabancılık çekmedim” diyen Bortolamiol Luxottica Grup bünyesinde bulunan 26 markanın 18’inin Türkiye pazarında olduğunu anlatıyor.
Dünyada hangi gözlük modaysa bir ay içinde Türkiye’de de o gözlüklükler moda oluyor. Bunu Bortolamiol de doğruluyor: “Türk insanı gözlük seçerken stil, marka ve rengine göre seçim yapıyor. Akdeniz insanı olmasından dolayı Türkler meraklı ve yeniliklere açık, trendleri takip eden, kendi ayağına gelmeden bilgiye ulaşmak isteyen bir yapıya sahip”
“Ayağına gelmeden bilgiye ulaşmak” deyince doğrusu şaşırıyorum. “Araştırmacı ve yaratıcı kimlikler” denildiğinde Türk insanı pek akla gelmez.
Ama iş alışveriş konusuna gelince iş değişiyormuş.
Türkiye, Luxottica sitesini ziyaret eden ülke sıralamasında dünyada sekizinciymiş. Ray-Ban’ın web sayfasında ise beşinci sıradaymışız.
Bortolamiol’un deyimiyle bu “Türklerin alışveriş konusunda hayli hevesli olduğunun bir göstergesi.”
Türkiye’de tezgâhlarda adım başı ünlü markaların taklidi gözlükleri görünce ne düşündüğünü soruyorum, gerçi aynı durum İtalya için de geçerli.
Bortolamiol de bu durumu garipsemediğini anlatıyor: “Ray-Ban, Vogue yada Channel müşterisi ne istediğini bildiği için mağazadan orijinalini almayı tercih ediyor. Dünyanın birçok ülkesinde taklit ürünler var”
Türkiye’de en çok satan marka Ray-Ban’miş. Dünyada da böyle.
Bortolamiol Türkiye’de özellikle Marmara ve Ege Bölgesi’ndeki her gözlükçüde markalarının satıldığını anlatırken, hedeflerinin kısa süre içinde satış noktalarını da artırmak olduğunu söylüyor.
TÜSİAD gerilen AB ilişkilerini yumuşatacak
Bir süredir gerek Türkiye’de AB hakkında, gerek Avrupa’da Türkiye hakkında olumsuz bir eğilim var. Eurobarometre’nin Türkiye’deki son araştırmasında Türkiye’nin AB üyeliğine istek ve inancında ciddi bir gerileme olduğu ortaya çıktı.
Türkiye de son günlerde AB’de 301’inci maddeden kaynaklanan davalarla gündeme geliyordu. Türkiye’nin limanlarını Güney Kıbrıs’a açmayacağını açıklaması da AB ile müzareke sürecinde soru işaretlerinin oluşmasına neden oldu. Hatta müzakerelerin belirli başlıklarda dondurulması veya müzakerelerin askıya alınması bile gündemde.
Türkiye’nin AB’ye üyelik müzakerelerinin açılmasının yıldönümü 3-5 Ekim tarihleri öncesinde gerilen ortamda esen sert rüzgârları yumuşatma görevi de TÜSİAD’a düştü gibi görünüyor.
AB kamuoyunun Türkiye hakkında doğru bilgilendirilmesi için çalışmalar sürdüren TÜSİAD Brüksel, Paris ve Berlin’de düzenleyeceği Türkiye Haftası etkinliklerinde siyasetçileri, iş dünyası temsilcilerini ve sanatçıları buluşturacak.