Turizme 20 milyon $ yatıracağız, Berlin’e de Dedeman açacağız

Haberin Devamı

2010-2011 yıllarında otelciliğe 20 milyon dolar, madenciliğe ise 37 milyon dolarlık yatırım yapmayı hedefleyen Dedeman Grubu 1.000 kişiye yeni istihdam yaratacak. Kriz yılı 2009’da 4 otel açtıklarını ve yeni maden sahaları aldıklarını söyleyen grup CEO’su Murat Eroğlu, 2011’de Bostancı’daki otellerini açacaklarını Berlin’de de yatırım planladıklarını söyledi

Dedeman Grubu Türkiye’nin en eski gruplarından. Kurucusu Mehmet Kemal Dedeman şirketin temelini 1918 yılında Kayseri’de atmış. 1933 yılında Mustafa Kemal Atatürk’ün 10’uncu yıl nutkunu okuduğu platformu Mehmet Kemal Dedeman’ın küçük inşaat şirketi yapmış. Türkiye’nin ilk özel maden şirketi de Dedeman Madencilik... Madencilikten otelciliğe, turizm sektörüne giriş ise 1966’da gerçekleşmiş... Ve o günlerden bugünlere Dedeman Holding’in ana alanı turizm ve madencilik. Şimdilerde turizme gayrimenkul, madenciliğe de enerji sektörlerini ekleyen Dedeman Holding bir toparlanma süreci geçirdikten sonra yeni hamlelerle büyümeye devam ediyor.

Geçen hafta Dedeman Holding’te grubun CEO’su Murat Eroğlu’yla buluştuk. Ankara Siyasal Bilgiler Fakültesi’ni bitiren ve 2005 yılından bu yana Dedeman Grubu’nda çalışan Eroğlu, 2007’den beri de CEO’luk görevini yürütüyor...

* 92 yıllık bir şirket Dedeman Holding... Türkiye’de bu kadar uzun süre ayakta duran şirket sayısı çok az. Bir aile şirketi. Kurumsallaşma adına önemli adımlar attı...
Dedeman Grubu Türkiye’nin en eski şirketlerinden. 100 yıllık bir şirket diyebiliriz. 3 ana sektörde faaliyet gösteriyor. Madencilik, otel işletmeciliği ve gayrimenkul.

* Kaç çalışanınız var?
Toplam çalışan sayısı 3 bin 800.

* Kaç otel oldu?
21 otel var. Bunların 7’si yurtdışında. 9 otelin işletmesi bizde.

* Yeni oteller de açılacak...
Evet, hem Türkiye’de hem de yurtdışında açılacak olan otellerimiz var. Otelcilikte en büyük zinciriz Türkiye’de.

* Madencilikteki büyüklüğünüz?
Ana faaliyet konumuz krom üreticiliği. Kurşun, çinko ve bakır üretimiyle de ilgiliyiz. Türkiye’nin en eski özel şirketi Dedeman Madencilik. Krom üretiminde Türkiye’de ikinciyiz.

* Gayrimenkul sektörüne girmek kaçınılmaz mı oldu sizin için?
Sahibi olduğumuz oteller İstanbul, Ankara, Kapadokya, Antalya’da ve bazı iş merkezlerimiz var. Bazı arazilerimiz de var, arazilerimizi de geliştirme planları yapıyoruz. Turizmin bu kadar içinde olunca gayrimenkule de giriyorsunuz. Bu alanda da yeni adımlar atacağız. Biz holding olarak son yıllarda uzmanı olduğumuz alanlara fokuslandık. Bunlar da madencilik ve otelcilik, aynı zamanda gayrimenkul. Bunlara son dönemde enerji de eklendi. Ancak otelcilik ve madencilikte ciddi büyüme hedeflerimiz var.

* Global krizde hızla büyümüş görünüyorsunuz. Otel sayınız artmış. Bunu nasıl başardınız?
Biz krizin geldiğini öngörmüştük. Pembe bir tablo vardı, bu tablonun böyle devam etmeyeceğini gördük. Ancak kriz çıktığında stratejik karar değişikliği yapmadık. Çünkü hazırlıklıydık. Madencilik ve otelcilikteki hedeflerimizi koruduk. Krizde 3’ü Suriye’de biri de Gaziantep’te 4 otel açtık. Madencilikte yeni sahalar aldık. 2008 sonuna kadar ortalama yıllık büyümemiz yüzde 30 civarındaydı. 2009’da büyüme hızımız düştü ama yeni işlere girmeye devam ettik. 2009 yılını kârlı kapadık. Madencilikte üretim kapasitemiz büyüdü, otel sayımız da arttı.

* Kriz sonrasının olumsuz etkileri geçti mi, İstanbul’a yabancı yatırımcılar geliyor mu?
Evet, biz bunu çok rahat gözlemliyoruz. İstanbul Türkiye’nin en önemli şehri, büyümeden önemli pay alacak. İstanbul’da 10-15 yıl sürecek otel eksikliği. Çünkü her yıl talep artacak. Yeni yatırımlar da yapılacak. Dünyada yeni cazibe merkezleri doğuyor, İstanbul da bunlardan biri. Hem iş dünyası hem de komşular Türkiye’ye geliyor.

* Eksiklerimiz neler otelcilikte?
Türkiye misafirperver bir ülke ama hizmet anlamında eksiklerimiz çok. Hızlı, kaliteli servis isteyen yabancılar bizi orta seviyede buluyor. Pozitif yapımızı bozmadan daha kaliteli hizmet vermeliyiz.

* Pozitif yapı derken ne anlatmak istiyorsunuz?İnsanlarımız güler yüzlü, sıcak kanlı. Buraya gelen insanları misafirleri gibi görüyorlar, ancak bunlar yetmez. Yeme-içmeden servise, ulaşıma kadar kalitemizi yükseltmemiz gerekiyor.

* Siz grup olarak ne yapıyorsunuz?
Kendi içimizde değişim yapıyoruz. Çok uzun yıllardan beri kullanılan otellerimizi çağdaş, yeni trendlere uygun olarak düzenliyoruz.

* Onarmak yenisini yapmaktan zor derler...
Kesinlikle. Fonlarımız olmasına rağmen zor oluyor. Ayrıca Dedeman Akademi’yi de kurduk. Eğitim kalitesi yüksek bir akademi oldu. Biz bir süre önce konseptimizde neleri değiştirebileceğimizi masaya yatırdık. Rekabetten çok fazla etkilenmedik şu günlere kadar. Ama biliyoruz ki ciddi rekabete hazırlıklı olmalıyız.

* Anadolu Yakası’ndaki oteliniz ne zaman açılacak?
2011’de Bostancı otelimizi açmayı planlıyoruz. Bakü ve Shiraz’da (İran’da) inşaatları devam eden otellerimiz var. Onlar da 1-2 yıl içinde hizmete girecek.

* Irak’ta da otel açacak mısınız?
Biz Irak’ta da bakıyoruz projelere. Bulgaristan’da da 2 otelimiz var. Çok iyi işleyen bir örnek. Romanya’ya bakıyoruz. Ayrıca Berlin’de otel açacağız. Polonya ve Ukrayna’da da otel girişiminde bulunabiliriz.

KONGRE TURİZMİ DEVLET DESTEKLİ OLMALI

* Kongre turizmi konusunda bir çalışma yapıyor musunuz?
Kongre turizmi devlet destekli olmalı. Büyük kongre merkezleriniz olmalı. Hem devlet hem de özel sektor büyük kongreler düzenlemeli. Eğer bu tip organizasyonlar yapılıyor olsa tüm oteller döner kongre turizmine.

* Kapadokya oteliniz Japonların gözdesi...
Evet. Kapadokya’ya gelen Japon Prensi de bizde kaldı. Farklı ülke turistlerinin gözdesi, Japonlar da çok geliyor.

BULUŞ VE FİKİRLERİ DESTEKLİYORUZ

* Sosyal sorumluluk projeleriniz var mı?
Her yıl yaptığımız Mehmet Kemal Dedeman Araştırma ve Geliştirme Proje yarışmasıyla yeni buluş ve fikirleri destekliyoruz. Bir çok ilde liseler, okullar, laboratuarlar, spor salonları, hastaneler ve camiler inşa ettik. Şahinur Dedeman Kemik İliği Nakil Ve Kök Hücre Araştırma Merkezi’ni yaptık.


DİĞER YENİ YAZILAR