TNT Express Genel Müdürü Turgut Yıldız, 200 ülkede faaliyet gösteren grupta en yüksek büyümeyi Türkiye operasyonunun gerçekleştirdiğini söyledi. Yüzde 26'lık büyüme oranıyla Çin'i bile geride bıraktıklarını kaydeden Yıldız, "Dünyadaki en yüksek büyüme hızı bizde. Çin’i geçtik. Bu yüzden de Belçika’da ödül aldık. Hindistan ve Rusya da Çin’den sonra TNT’nin en hızlı büyüdüğü ülkeler oldu" dedi.
TNT Express 200 ülkede faaliyet gösteren, 83 bin çalışanı, 50 kargo uçağı, 30 binin üzerinde kara aracı olan dünyanın önde gelen kargo şirketlerinden biri. TNT Express Türkiye 2011 yılında 200 ülke arasında büyüme oranıyla en yakın rakibi Çin’i geride bırakarak birinci oldu. TNT Express’in başında 26 yıldır TNT’de çalışan, 20 yıldır da TNT Express Genel Müdürlüğü’nü yapan Turgut Yıldız var. Bu başarının sırlarını Yıldız’dan dinledik. Yıldız ekonomik krziler konusunda da çok tecrübeli bir isim. Türkiye’nin ihracat nabzını en iyi tutan kişilerden biri. Aynı zamanda da Yıldız TÜSİAD’ta küresel iklim değişikliğiyle ilgili Çevre Komitesi’nde ve İklim Değişikliği Liderler Grubu’nda çalışıyor..
- Sektörünüz Türkiye’de geçen yıl yüzde 7’lik bir büyüme oranına ulaşmış. Kargo ve taşımacılık sektörü büyümüş. Siz ise TNT Express Türkiye olarak yüzde 26 büyüme oranına ulaştınız, bu nasıl oldu?
Biz en çok Avrupa’yla iş yapıyoruz ve Avrupa’da kriz var. Kriz olsa dahi en üst sıralarda Avrupa’yla iş yapıyor olmamız geçen yıl da değişmedi. Biz ihracata dayalıyız. Türk ihracatına numune gönderenler ve Türkiye’deki üreticilerin üretimlerini taşıyoruz büyük oranda.
- İhracatçının işi bize bağlı diyorsunuz aynı zamanda…
Evet. Biz işimizi aksatırsak ihracatçı rekabet gücünü kaybeder. Titiz olmalıyız. Ülkeler krizden üretimle çıkar, ürettiğini de dışarıda satmak gerekiyor. Büyüme oranımız şaşırtıyor, haklısınız. Çünkü Avrupa’yla iş yapanların hiç tadı yoktu, bir süre de olmayacak. Fakat Avrupa’da kriz çıkınca bizim ihracatçılarımız yön değiştirdi.
- Siz de dolayısıyla yön değiştirdiniz…
Yaptığımız işe devam etmeye ama yeni yerlere de daha hızla girmeye başladık. Birleşik Arap Emirlikleri, Bahreyn’e kargolarımız çok arttı.
Yüzde 40 artış oldu
- Ne kadarlık bir artış oldu tam olarak?
Körfez ülkelerine yüzde 40 arttı gönderilerimiz. Yavaş yavaş artıyordu ancak geçen yıl hızla büyüme oldu. Arap Baharı’ndan önce Kuzey Afrika’da da artış başlamıştı.
- Libya’da şu andaki durum nasıl?
Libya daha yüksek, daha iyi duruma geçilecek. Riskli dönemden yeniden yapılanmaya geçiyoruz. Bizim büyümemizin nedenlerinden biri ihracatçılarımızın yeni pazarlar arayışı. Gönderi trafiği bizi büyüttü.
- En çok hangi sektörlere hizmet veriyorsunuz?
Tekstil birincidir bizde. Otomotiv geliyor ardından, otomotiv de hızla büyüyor. Moda, tekstil, e-ticaret alanlarında çok gönderi var.
- Hep ihracattan söz ettik, ithalatta birinci sıradaki ülke Çin mi? Bakan Zafer Çağlayan’ın açıkladığı rapora göre öyle olmalı…
Evet, ithalatta Çin bir numaraya oturdu. Hızla yükseldi Çin. Çin’den yalnızca elektrik elektronik değil her şey geliyor. Ama bizdeki elektrik elektronik sektöründe de ihracat var. Otomotiv sektöründe yedek parça gönderiyoruz. Mercedes’in tüm fabrikaları için kauçuk aksanı Türkiye’de yapılıyor. Biz Brezilya’ya da Almanya’ya da Mercedes için kauçuk taşıyoruz.
- Türkiye ekonomisinin en önemli sorunlarından birisi cari açık. Bakan Çağlayan’ın işaret ettiği noktalar oldu. Siz iki tarafı da en yakından takip edenlerdensiniz. Türkiye’de üretilen bir çok ürünü de yurtdışından alıyoruz. Özellikle lüks tüketim giriyor bunun içine. Siz de önemli markaları taşıyorsunuz…
Zafer Çağlayan’ın raporuna iyi bakmak lazım. İthalat-ihracat arasında ciddi fark var. Cari açığı ithalatı azaltarak kapatabiliriz. Bakan da bunu anlatmış. Evet taşıyoruz biz. Ben de Türkiye’de üretilen ürünlerin yurtdışından ithal edilmesini anlamıyorum. İthalatta cam bardak ve cam işleri çok üst sıralarda. Paşabahçe gibi dünya çapında bir markamız var. Ayrıca çok sayıda başarılı markamız var bu alanda…Son zamanlarda çok kullanıyoruz. Tüketim çılgınlığı yaşanıyor. Bunları önlemeliyiz. Kimseyi kısıtlayamayız ama 11 ayda bir cep telefonu değiştirmeyi de gerçekten düşünmeliyiz. Çok önemli noktalar da var. Otomotiv sektöründeki üretimin yüzde 51’i ithalata bağlı. Ayrıca Bakan ithalatımızla ilgili bir şeyden bahsetmemiş. Biz en çok enerji ithal ediyoruz. Bunu azaltsak çok önemli bir yol alırız. Ama bunu üretmiyoruz. Enerji almak zorundayız. O zaman 239 milyar ithalat yapmışız. Bunların 40 milyarı Türkiye’de üretilen mallar almasına rağmen 40 milyar daha aynı mallardan getirmişiz. O malları getirtmeyi zorlaştırılabiliriz. Dediğiniz gibi lüks mallara giriyor burası. Buna kısıtlama gelebilir, diye düşünüyorum.
- Yeni ülkelere ağırlık verme dışında ne yaptınız?
Biz Türkiye’de kriz ortamında ihracatı teşvik etmek için ek hizmetler sunmaya başladık. Uçağımız Türkiye’ye gelip Dubai’ye gidiyordu. Ortadoğu’ya giden uçağımız önce Türkiye’den Avrupa’ya sonra yine İstanbul’dan Dubai’ye gidiyordu.
- Hep ilk önce Avrupa’ya gidiyordu diye anladım…
Evet. Operasyon merkezi Avrupa’da olduğu için böyleydi. Biz uçağımızı hem büyüttük, 32 tondan 52 ton kargo kapasitesine çıkardık. Geçen sene hergün kalktı bu uçak. Müşteri Avrupa’ya göndermek yerine önce bize gönderdi. Dubai’de de karayolu network’ümüz var, oradan her yere hızlı dağıtım sağladık. Avrupa’da da yeni uygulamalar yaptık. İstanbul’dan Avrupa’ya dağıtılan sistemimiz vardı. Uçakla Belçika’ya gidiyor kargolar, oradan karayoluna veriyoruz, tüm Avrupa’ya dağılıyor. Tamamıyla karayolu olunca 3-4 gün sürüyordu. Uçakla bir gün. Bu seçenek de var. Biz orta seçenek de sunduk 2-3 gün. Uçakla Belçika’ya getirip buradan dağıtım sağladık. Bunlar avantaj sağladı. Buna benzer çalışmalar bize artılar gettrdi.
- TNT neredeyse her ülkede var değil mi? Siz her yere ulaşabiliyorsunuz…
Her ülkede var. Bir kısmında çok küçük. Dünyadaki en yüksek büyüme hızı bizde. Çin’i geçtik. Bu yüzden de Belçika’da ödül aldık. Çin bizden sonrada kaldı. Hindistan ve Rusya da Çin’den sonra TNT’nin en hızlı büyüdüğü ülkeler.
4 milyon 750 bin adet kitap topladık
- Çok büyük bir kitap kampanyanız oldu, ihtiyacı olanlar için kitap topladınız. Kaç kitap toplandı sizin kampanyanızla?
4 milyon 750 bin kitap topladık. Çok güzel bir kampanya oldu. Kitap kampanyası dışında da ‘İşte Benim Öyküm’ yarışması yapıyoruz. Burs veriyoruz başarılı olan çocuklara. Bunu yapıyoruz. Topladığımız kitapları da kütüphanelere ve okullara dağıttık.
Toplam 2 bin okula kitap dağıttık.
Türkiye'nin bu yıl yüzde 4 büyümesini bekliyoruz
- 2012 beklentilerinizi öğrenebilir miyim? Bu yüzde 4’lük büyüme beklentisi var. Bu büyüme oranı gerçekleşirse siz ne kadar büyümeyi öngörüyorsunuz şirketiniz için?
Türkiye’de daha karamsar düşünenler var ama ben de Türkiye’de 2012 büyüme oranını yüzde 4 bekliyorum. Geçen sene iyi büyüdük ülke olarak, bu kadar büyümeden sonra düşük gibi ama yine de bu çok kötü bir oran değil. Çok büyük bir orandan gelmenin kötü yanı şu. Türkiye dinamik bir ülke olmak zorunda, bu tip düşüşler dinamizmi etkiliyor. Bir Avrupa ekonomisi için yüzde 4 büyüme oranı inanılmaz bir büyüme. Almanya yüzde 1’lik büyüme bekliyor, İspanya eksi koydu, biz yüzde 4 koyduk. IMF yüzde 2.2 dedi Türkiye için. Biz yüzde 10’luk büyürüz diye düşünüyorum şirket olarak. Bu da bizim için iyi bir büyüme.
GERÇEK TANGOYU BİLMİYORMUŞUM
- İş stresini nasıl atarsınız?
Çok sık seyahat ederim, iş seyahatlerini saymıyorum ailemle gezmeyi severim. Son olarak Brezilya ve Arjantin’e gittik. Tangoyu bilirdim ama gerçek tangoyu bilmiyormuşum. Arjantin’de fotoğraf makinesi alınmayan turistik olmayan bir yere yerel rehber götürdü çok etkilendim. Hindistan, Kamboçya ve Vietnam’a gitmeyi planlıyorum.
- Başka meraklarınız var mı?
Bilgisayar oyunlarını severim. Uçaklardan çok etkilendiğim için uçak similasyon oyunlarını çok oynarım. Bahçeyle de uğraşırım. Kızım burada, oğlum Londra’da master yapıyor. Ailemle olmak stresimi alıyor…
- Çalışanlarınızla iletişiminiz de farklı...
26 yıldır şirketteyim hiç işten çıkartma yaşamadık. Biz insan kaynakları açısından iyiyiz. Her yıl ortalama 50-100 kişi işe alıyoruz. Bütçelediğimizin hep üzerinde istihdam yarattık. Takım ruhumuz kuvvetli bizim. Çalışanlar maaş dışında da tatmin bekliyor. Şeffaflık, yönetimin iletişimi çok önemli. Bizde iş başvurusu yapan kişi öncelikle ağaç dikmeli. Ağaç diktiğini belgeleyip geliyor bize.
En büyük elektrikli araç filosu bizde
- Siz Türkiye’de şirket olarak en büyük elektrikli araç filosuna sahipsiniz. Kaç artacınız oldu?
10 olacak yakında. Toplamda 380 aracımız var. Bu kadar araç içinde az gibi görünüyor ama adım adım oluyor her şey.
- Ne kadar yakıt tasarrufu sağladınız? Sizce gelecekte elektrikli araç kullanan şirket sayısı artacak mı?
Şimdilik şirketlerin ilgisi var ama hayata geçirmeleri zor. Biz elektrikli araç kullanmak için milyarlar harcamadık, ilk yaptığımız için araçlardan indirim aldık, yüzde 20 elektrikten indirim aldık. Bunu özellikle vurgulamak isterim.
- Siz şirketinizdeki araçları nerede şarj ediyorsunuz? Elektrikli araçların şarjı nasıl yapılıyor?
İki yol var. Gece takıyorsunuz elektriğe sabaha kadar şarj ediyor, 8 saat sürüyor bu. 8 saat süren istasyon evlerimizden farklı değil. Bizdeki istasyonda 20 dakikada doluyor bir araç. Arabaların altında pil. Elektrikli sistem tamamen araba altında. O büyük pilin şarj etmesi için 8 saat gerekiyor normal ev sisteminde. 20 dakikalık şarj için farklı bir cihaz, istasyon oluyor. Biz onu kurduk.
- Ne kadarlık bir tasarruf sağladığınızı sormuştum…
Elektrikli araçta benzinli harcamanın 10’da birinden daha az. Biz ortalama 7 bin 500 euro harcarken elektrikli araçta 1.000 euro harcadık. Dizellerde aynı tür araçlarda 0.40 kuruş yakarken, elektrikte 0.10 kuruş yakılıyor. Arabanız elektrikli olunca evinizden şarj edecekseniz yüksek elektrik faturası ödersiniz ama bunu benzinle karşılaştırınca yine karlı olursunuz.
- Hibrit araçları da denediniz. O araçlardan verim alamadınız mı?
Hibrit araçları da denedik. Biz 2 araçtan ileri gitmedik, sebebi şu. Hem elektrik hem benzinle çalışıyor hibrit araçlar. Hıza ulaşınca hibrite geçiyor, durunca benzin. İstanbul’da o kadar çok dur kalk yapıyorsunuz ki verimli olmuyor hibrit araçlar.
TNT Türkiye, Çin’i geride bıraktı, büyümede birinci oldu
Haberin Devamı