TEB’in Tv ekranlarında sıkça izlediğimiz reklamı ilgimi çekiyordu. O reklamda bir işadamı, bir KOBİ’nin kurucusu, ‘Dil bilmezken nasıl ihracat yapacağım. KOBİ danışmanım bana yol gösterdi’ diyor, hatırlarsınız.
Geçenlerde IFC’ TEB’i KOBİ Bankacılığı’nda örnek banka olarak gösterdi. Haberleri bilmem dikkatinizi çekti mi? İşte bu vesileyle TEB Genel Müdürü Varol Ciliv’in davetinde buluşup sohbet ettik.
TEB KOBİ’lere yalnızca kredi vermekle kalmadı, KOBİ’lerin önünü açtı, diyebiliriz. TEB’in KOBİ Danışmanları kadrosu KOBİ’lerin üretimden pazarlama aşamalarına kadar yol haritalarını çiziyor. TEB’in girişimi ve ücretsiz üye olunan KOBİ-Tv sayesinde anında Çince tercümeyle Çin’le iş yapar hale geliyor KOBİ’ler.
Varol Ciliv, TEB’in bir strateji değişikliğiyle KOBİ’lere yöneldiğini ve 2005 yılında 20 bin olan KOBİ müşteri sayılarını 7 yılda 700 bine çıkardıklarını anlatıyor ve ‘KOBİ’lere yalnızca kredi vermekle kalmadık, onlara danışmanlık hizmeti veriyoruz. KOBİ kredileri bankamızın toplam kredileri içinde yüzde 43’lük paya ulaştı‘ diyor.
TEB Genel Müdür Yardımcısı Turgut Boz, KOBİ’lere verdikleri hizmetlerle ilgili bir sunum da yaptı görüşmemizde. 2005 yılında TEB, KOBİ Akademi’yi kuruyor ve bu akademi sayesinde bugüne kadar 33 ilde 12 bin KOBİ’ye ulaşılıyor. Bu akademide KOBİ’lerin kurucuları KOBi yönetimi, iş geliştirme, dış ticaret gibi konularda eğitim alıyorlar. TEB KOBİ TV projesi ise bence attıkları en önemli adımlardan biri. TEB KOBİ TV, öncelikle KOBİ’lere yönelik ilk internet tv’si. www.tebkobitv.com adresinden ulaşılıyor, bugüne kadar 11 milyonu aşan izleyiciye ulaşılmış. KOBİ’lerin sordukları her sorunun yanıtı KOBİ TV’de var.
TEB’in ayrıca bir de KOBİ Kulübü var. Buraya üye olan KOBİ’ler bilgisayar, ofis malzemeleri, akaryakıt gibi harcamalarda yüzde 50’ye kadar indirim alabiliyorlar.
Önce zoruma gitti ama...
TEB’in yaptıklarını ise bana kalırsa en güzel Mersinli Yılmaz Demirci, özetledi. Yılmaz Demirci, Star Yem’in sahibi. Yem sanayi konusunda 20 yıllık bir deneyimi var. 2001 krizinden sonra kendi işini kurmaya karar vermiş. Sıfır sermayeyle işini kurmuş. Mersin’den Urfa’ya malzeme almaya giderken radyoda TEB’in reklamını duymuş ve o güne kadar kapısından içeri girmediği TEB’e gitmiş. Yılmaz Demirci, şöyle anlatıyor:
‘Bana KOBi danışmanlığı dediklerinde zoruma gitti. Ben her şeyi biliyorum. İşimi biliyorum. Hayatında simit bile satmmaış kişilerden ne öğreneceğim diye düşündüm. Ama sonuçta KOBİ danışmanları bizi bir süre izledi ve bir gün bana ‘Siz niye kalyak kullanıyorsunuz, neden kömür kullanmıyorsunuz?’ diye sordular. Hesaplamışlar. Kömür kullansam yılda 90 bin lira kazancım olacakmış. Son 2 yılda cirom 11 milyon liradan 18 milyon liraya çıktı. Türkiye’nin ilk pişmiş yemini ürettim. Şimdi İtalya’ya ihracat yapıyorum. Yeni yatırımla günlük 300 bin tonluk üretim kapasitesine ulaşacağım’
IFC, 1.5 yıl TEB’i izledi
IFC TEB’i 1.5 yıl izledi ve daha sonrasında TEB’in Türkiye’de elde ettiği başarıyı da yaymaya karar verdi. Bu amaçla TEB’in profesyonelelri müşteri yönetim modellerini yaymak için farklı ülkelerde bankacılarla buluşuyorlar. Bugüne kadar Pakistan, Cezayir, Lübnan’da tolantılar yapılmış. Yakında Tunus’ta da bir toplantıları var.
TEB, KOBİ’lere çıta atlattı
Haberin Devamı