Mey İçki’nin CEO’su Galip Yorgancıoğlu, “Şarapçılıkta hedefimiz hacim değil, biz Türkiye’nin şaraplarının tanıtımını yapmak istiyoruz” dedi. Öncelikle hedeflerinin Michelin yıldızlı restoranların şarap mönülerinde yer almak olduğunu kaydeden Yorgancıoğlu, çok önemsedikleri Amerika’ya da 7 eyalete gireceklerini vurguladı.
Şarköy’de Kayra’nın bağlarına gittik önceki gün. Mey İçki’nin CEO’su Galip Yorgancıoğlu, Kayra Şarap Kategori Bölüm Müdürü Gözdem Gürbüzatik ve Kayra şaraplarının önoloğu Daniel O’Donell’le birlikte bağları gezdik. Şarap tadımı yaptık.
Kayra şaraplarının henüz 6 yıllık bir geçmişi var ama iddiaları büyük. Kayra yola çıktıktan hemen sonra işini ‘anlaşmalı bağçılıkla’ sınırlamayıp kendi bağlarını da devreye soktu. Şarköy’deki bağlar Kayra’nın özenle geleceğe hazırladığı bağlar.
Ve önceki gün ilk kez bu bağlardan elde edilen üzümlerle yapılmış şarapları gördük.
Galip Yorgancıoğlu, “Kayra Imperial’i Londra’da ve başta Fat Duck olmak üzere birkaç ünlü restoranın listesine soktuk. Paris’te de Joel Robuchon’un şarap mönüsüne girdik. Hedefimiz Amerika’da da Michelin yıldızlı restoranlara girmek. Kayra şarapları dünyalı olacak” diye anlatmaya başladı. Gözdem Gürbüzatik Amerika’da FDA onayıyla yol alındığı hatırlatarak, 7 eyaletten izin aldıklarını söyledi.
Galip Yorgancıoğlu, “Şarapçılıkta hedefimiz hacim değil, biz Türkiye’nin şaraplarının tanıtımını yapmak istiyoruz. Bizim için Amerika çok önemli. Çünkü Amerikalılar değişime açık, yenilikleri değerlendirmek, tatmak istiyorlar” diyor.
Malum ‘Türk şarabı’ denildiğinde ne yazık ki kötü bir algı oluşuyor yabancıların zihninde. Türkiye’de tatil köylerinde, otellerde ‘ucuz şarap’ deneyimi yaşayanlar Türkiye’den çıkmış bir şarap markasını denemek istemiyor. Galip Yorgancıoğlu işte bu algıyı değiştirmeyi hedeflediklerini anlatıyor.
Şarapçılığa destek oluyor
Bunun için de öncelikle hedefleri Michelin yıldızlı restoranların şarap mönülerinde yer almak.
Fransa’da ünlü Sommelier Philippe Faubrac’ın yaptırdığı kör tadımlarda çok iyi sonuçlar aldıklarını anlatan Galip Yorgancıoğlu, “Şişeyi görmeyince daha özgür karar veriyorlar, şişeyi görünce psikolojik olarak bir etkilenme de olabiliyor. Biz bu işi Türk şarapçılığına destek için yapıyoruz” diye konuşuyor.
Mey İçki’nin şarapçılıktaki serüveni Mey İçki’nin Diageo’ya satıştan da olumlu etkilenmiş görünüyor. Diageo’nun lüks segment içkiler için ayrı bir satış kanalı var. Mey İçki Kayra’nın özel üretim şarapları için bu kanalı kullanmaya başlayacak.
Ezcümle Yorgancıoğlu yurtdışında şarap satmak dediklerinde Almanya’da yaşayan gurbetçilere şarap satmayı söylemediklerini dikkatle vurguluyor. Bizim Şarköy’de denediğimiz Kayra Versus’lar da kısa süre sonra görücüye çıkacaklar. Hedef Kayra Versus’ları da Diageo’nun lüks içkiler için kullandığı farklı satış kanalında ünlü lüks restoranların şarap mönülerine sokmak. Gelelim Şarköy Dedeçeşme Bağı’nda Kayra Versus’lara...
Öncelikle yazmak isterim; Daniel O’Donell Kayra’nın şarap bağlarının başındaki isim. İşin sırrını anlatırken çok mütevazı davranıyor: “Bizim işin yüzde 95’i bağdaki üzümdür” diyor. Bağ çok muntazam. Her sıra numaralandırılmış. Farklı üzümleri ve farklı zamanlarda toplanmış üzümleri tadıyoruz önce. Sonra da farklı sıralardan toplanmış üzümlerle yapılmış örnekleri deniyoruz. İşte o noktada Daniel O’Donell’in yaptığı işin önemini anlıyoruz. Şarap uzmanı değilim, bu konuyu uzmanlarına bırakayım ama şunu söylemeliyim Daniel O’Donell ve ekip arkadaşlarının işlerine olan aşklarına hayran kaldım.
Karbon ayak izimiz için ağaç dikildi
ÖNCEKİ hafta Unilever’in Knorr markasının Almanya’daki merkezine gitmiştik. Sürdürülebilir Yaşam programı kapsamında Knorr’un aldığı yolu ve Türkiye’deki çiftçilerle bundan sonra nasıl yol alınacağını dinlemiştik. Knorr bu yolculukta oluşan ‘karbon ayak izimizi’ silmek için İzmir Urla Hatıra Ormanı’na katılan kişiler adına 5’er ağaç dikti. TEMA Ormanı’nda kızılçam, yalancı akasya, selvi ağaçlarımız oldu.
Paris ve Londra’ya girdi
KAYRA’NIN Şarköy’de beyaz ve kırmızı olmak üzere iki bağı var. Sauvignon Blanc, Chardonnay, Viogner, Misket beyaz bağda, kırmızı bağda ise Syrah, Merlot, Cabernet Franc üzümleri var. Bu bağlarda yetişen Cabernet Franc üzümleriyle apılan Cabernet Franc monosepaj şarabı oldu.
Kayra Imperial, Kayra Vintage ve Buzbağ Rezerv şaraplarıyla Londra’da Fat Duck, L’etranger ve Hakkasan’da, Paris’te ise La Table de Joel Rebouchon, Bistrot du Sommelier ce La Ceva de Joel Rebouchon’un mönülerine girmişti.
‘Şaraplarımızı Michelin yıldızlı restoranlara sokmayı hedefliyoruz’
Haberin Devamı