Sabancı Vakfı ‘Uçurtmayı vurmasınlar’ dedi, cezaevlerinde annelerinin yanında kalan çocuklara el uzattı

Haberin Devamı

Bilmem hatırlar mısınız, geçen yıl Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı; Sabancı Vakfı tarafından ‘çocuk gelinler’ projesine hibe vererek bu konuyu gündeme taşımıştı. Çocuk yaşta evlendirilen kızlar konusu milletvekili Güldal Akşit’in de sayesinde Meclis koridorlarına taşınmıştı. Değişen bir şey var mı?

Bu konularda yorum yapmak zor. Ancak şu bir gerçek ki bu gibi projelerle bilinç artıyor, farkındalık dediğimiz şey uyanıveriyor. Kuşkusuz değişim zaman alıyor.

Önceki akşam Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı’nın davetiyle buluşup, Sabancı Vakfı’nın 2011’de destekleyeceği 9 projeyi dinledik.

Bu projelere geçmeden önce Güler Hanım’ın bizlerle paylaştığı bir noktayı aktarmak isterim.
Güler Hanım, bu değerlendirmeyi geçtiğimiz hafta Amerika’da hayırseverlikle ilgili katıldığı bir toplantıda dinlemiş. Bize şöyle aktardı:



1.1 milyon TL hibe

“Hayırseverlik konuları konuşulurken artık insanların kendi ayakları üzerinde durmasından, hak aramasından, haklarının bilincinde olmasından, konuşmasından söz ediliyor. Yalnızca direkt yardımlardan konuşulmuyor. Bu da biraz çiftçiliğe benziyor. Çiftçilikle avcılık arasında fark var. Avcılıkta hedefe kilitlenilir, odaklanılır. Hedef vurulur, gidilir, alınır. Oysa çiftçilikte önce toprak dinendirilir, ürün seçilir, mevsimlere göre ürüne bakılır, en sonunda verilen tüm emeklerin karşılığında mahsül alınır. Sabancı Vakfı’nın 2009’dan bu yana hibe vererek desteklediği projeler de emek verilen projeler. Yani çiftçiliğe benziyor”

Sabancı Vakfı bu hibe programlarıyla bugüne kadar 70 ilde 50 bin gence, kadına ve engelliye dokunmuş. Vakıf, bu yıl da Toplumsal Gelişme Hibe Programı kapsamında 9 yeni projeye toplam 1.1 milyon lira hibe verecek. Vakfın, 2007 yılından bu yana verdiği tüm hibelerin toplam tutarı 5 milyon lira.

Güler Sabancı, sohbet sırasında Türkiye’nin Dünya İnsani Gelişmişlik Endeksinde 169 ülke arasında 83’üncü sırada olduğunu hatırlattı ve 2023 yılında dünyanın en büyük 10 ekonomisinden biri olmayı hedefleyen Türkiye’nin kadınlarını, gençlerini ve engellilerini topluma kazandırması gerektiğini söyledi. Sabancı Vakfı Başkanı Hüznü Paçacı, Başkan Yardımcısı Zerrin Koyunsağan ve Programlar Koordinatörü Filiz Bikmen Bugay projelerin ayrıntılarını bizlerle paylaştılar.

Uçurtmayı vurmasınlar!

Projelerden bazılarını burada kısaca özetleyeceğim. Biri beni çok etkiledi. Çünkü bu proje kader mahkumu çocukların hayatına dokunuyor. Türkiye Çocuklara Yeniden Özgürlük Vakfı ‘Küçük Adımlarla Büyük Oyunlar’ adlı projeyle cezaevlerinde kalan kadın mahkumlara ve çocuklara yönelik bir eğitim çalışması yapacak. Adana, Ankara, Denizli, Eskişehir ve İstanbul’daki cezaevlerinde anneleriyle birlikte kalan 0-6 yaş grubu çocukların hayatlarına dokunulacak. Sabancı Vakfı bu projeye 130 bin lirayla destek oluyor.

Diğer projelere gelirsek; Kadın Dayanışma Vakfı’nın ‘engelli kadınlarla’ ilgili bir projesi 189 bin lirayla desteklenecek. Trabzon Yaşam Kadın Merkezi Derneği ‘Bilinçli Genç Mutlu Genç Projesi’yle kız çocuklarının maruz kaldığı aile içi ve okuldaki şiddet, cinsel istismar konularında bilinçlendirme ve yönlendirme yapacak. Güler Hanım, bu projenin ileride Milli Eğitim Bakanlığı’nın yapacağı çalışmalarda bir model olabileceğini de söyledi.

Projelerle ilgili ayrıntılı bilgi almak için www.sabancivakfı.org adresine bakabilirsiniz.

SABANCI Vakfı Programlar Sorumlusu Hilal Baykara ve Hanzade Germiyanoğlu, Sabancı Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı, Programlar Yöneticisi Filiz Bikmen Bugay, Sabancı Vakfı Genel Müdürü Hüsnü Paçacıoğlu, Kurumsal İletişimden Emrah Uslu ve Kenan Gökduman, Genel Müdür Yardımcısı Zerrin Koyunsağan yeni projelerin anlatıldığı toplantıya evsahipliği yaptı.

DİĞER YENİ YAZILAR