Toplumsal dönüşüm için örnek çalışmalar yapıyor Sabancı Vakfı. Bir süredir ben de bu çalışmaları izliyorum. Önceki gün de Güler Sabancı’nın davetiyle Feriye Lokantası Feyyaz Tokar Salonu’ndaydık. 2010 yılında Sabancı Vakfı’nın hibe programı kapsamında destekleyeceği projeleri dinledik.
“‘Neler öğrendik neler’ diye başlasam mı?” diye düşündüm doğrusu.
Örneğin Türkiye’de 400 bin işitme engelli olduğunu biliyordum ama Türkiye’nin bu vatandaşlarımız için kabul ettiği bir işaret dili olmadığını bilmiyordum. Yani işitme engellilerin aralarında anlaştığı yasal olarak kabul edilen bir dil yok. TRT’de gördüğümüz dil yasal olarak kabul görmüş değil. Ayrıca uluslararası kabul edilen işaret dilini de Türkiye’de bilen yalnızca 2 kişi varmış. Bu nedir sizce? “Gerikalmışlık işte budur!” desek, abartmış mı oluruz. Bence hayır.
Erken yaşta evlilik sorunu
Ayrıca, Güneydoğu’da kadınların yüzde 68’i erken yaşta evleniyormuş. Bu orana şaşırdığımı söyleyemem. Ama büyük şehirlerde de bu oranın yüzde 37 olması beni şaşırttı. Güler Sabancı, erken yaşta evliliklerle ilgili, “Bu konunun ekonomik boyutları da var” değerlendirmesinde bulundu. Bu saptama da acı bir gerçeğin altını çiziyor ne yazık ki. Batman’da, Urfa’da, Güneydoğu’daki farklı yerlerde genç kızların “Koyun gibi satılmak istemiyoruz” dediğini duymayan yok ama onları çocuk yaşta evliliğe sürükleyen kapalı toplum yapısını dönüştürecek zemini oluşturacak bir irade de ortada yok.
Hatırlarsınız bir ay kadar önce Yemen parlamentosu, evlilik yaşı alt sınırının 17 olarak belirlenmesini öngören bir yasayı geçirdi. Ve aşırı İslamcılar sokaklara döküldü. Yemen’in başkenti Sanaa’da yasal evlilik yaşının 17’ye çıkarılması, aşırı muhafazakar kesim tarafından düzenlenen yürüyüşle protesto edildi. Örnekleri çoğaltabiliriz...
Aktardıklarımdan da anlaşılacağı gibi Sabancı Vakfı kadın, genç ve engellilere odaklandı bir süre önce. Bu stratejik bir karardı. 30 küsur yıllık vakıf 4 sene önce Adana’dan İstanbul’a gelip yenilendi. Güler Sabancı bunu “Yeni yol tarifine ihtiyacımız vardı” diye anlatıyor.
Hayat değiştiriyor
Hem hibe programlarıyla hem de BM’le birlikte yürüttüğü projelerde bu yeni yol tarifinin yarattığı farklılık artık çok net biçimde kendini gösteriyor. Vakıf insanların hayatına dokunuyor. İnsanların hayatını değiştiriyor. Toplumsal duyarlılıkların artmasını sağlayacak kanalları açıyor. Yine Güler Sabancı’nın deyimiyle, “Toplumsal duyarlılık yaratmak yapmaktan daha önemli”...
Ve zaten bu çalışmalardaki farklılık da Güler Sabancı’ya insanların hayatında fark yaratan kişilere verilen Raymand Georis Yenilikçi Flantropist Ödülü’nü getirdi, hatırlarsınız. Bu ödülü alan ilk Türk Güler Sabancı oldu.
Önceki günkü toplantıya dönersek... Geçen sene 5 projeye 1 milyon lira hibe veren vakıf bu sene yine 5 projeye 1.2 milyon lira hibe veriyor. Bu yıl hibe programına 48 ilden 168 kuruluş başvurmuş. İlk elemede, ön değerlendirmeyi 122 proje geçmiş. Değerlendirme kurulu 15 projeden 7 projeye karar kılmış, 7 projenin sahipleriyle yüzyüze yapılan görüşmeler sonucunda 5 proje hibe almaya hak kazanmış.
Herkesin dahil olduğu bir anayasa değişikliği yapılmalı
GÜLER Sabancı, anayasa değişikliğiyle ilgili bir değerlendirme de bulundu: “Türkiye’nin anayasa değişikliğine ihtiyacı var. Bir konsensus sağlanarak, herkesin dahil olduğu, hep birlikte oluşturulan bir değişiklik
olmalı. Siyasetçilerin görevi çözüm üretmektir. Ben maddeleri okumadım. Biliyorsunuz, heyecanlı bir ülkeyiz. bunu hepimiz kabul edelim. Sonuçta herkesin içine dahil olduğu bir değişiklik olmalı”
UZUN ÇENE SABANCI DEMEK!
GÜLER SABANCI, işaret diliyle ilgili konuşurken Sabancı Vakfı’nı işaret dilinde anlattı. Sabancı’nın işaret dilindeki karşılığı ’uzun çene’ hareketi. Vakıf ise ellerin her iki kulağa da aynı anda avuç açık şekilde götürülmesiyle anlatılıyor.
FARK YARATMAYA ODAKLANDIK
SABANCI Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı, Sabancı Vakfı olarak toplumda ve insanların hayatında fark yaratmaya odaklandıklarını, bunu da dünyada önemli işler başaran vakıfların standartlarını dikkate alarak yapmayı hedeflediklerini söyledi. Türkiye’de vakıfçılık anlayışını “toplumsal gelişmede daha etkin, daha stratejik ve daha katılımcı bir model” olarak geliştirdiklerini ifade eden Sabancı, dünyanın önde gelen vakıflarının hibe programlarına ağırlık veren vakıfçılık yaklaşımını Türkiye’ye uyarladıklarını açıkladı.
2010 YILINDA HANGİ PROJELER DESTEKLENECEK?
Yasal evlilik yaşı 18 olsun diye imza toplanacak
Projenin adı: Çocuk Gelinler. Uygulayıcısı Uçan Süpürge Kadın İletişim ve Araştırma Derneği. 18 ay sürecek projeye 268 bin lira hibe verildi. Erken evlilikler hakkında 54 ilde farkındalık yaratılacak, imza kampanyası ve durum analizi gerçekleştirilecek, 20 bin kadına çocuk gelinler hakkında film gösterilecek. En önemlisi de bu proje kapsamında yasal evlenme yaşının 18 olması için 54 bin kişiden imza toplanacak. Konunun TBMM’de gündeme gelmesi sağlanacak.
6 YAŞA EĞİTİM
Projenin adı: Erken Çocukluk Özel Eğitim Hizmetlerinin Yaygınlaştırılması. 18 ay sürecek projeye 176 bin lira hibe verilmiş. Bu projeyi Güneydoğu Özel Eğitim Kurumları Derneği Gaziantep, Mardin ve Şanlıurfa’da uygulayacak. Bölgede okul öncesi eğitim oranı çok düşük. Çocukların yüzde 70’i 0-6 yaş arasında okul öncesi eğitim almıyor. Bu proje kapsamında Meslek Lisesi mezunu 180 kız öğrenci de eğitim alacak.
KENT KONSEYİ
Projenin adı: Toplumsal Hayata Etkin Katılım İçin Yerel Demokrasi Akademileri. 15 ay sürecek bu proje, uygulayıcısı Habitat İçin Gençlik Derneği. 8 ilde Kent Konseylerinde Kadın, Genç ve Engelli Meclislerinin kapasitesini geliştirilecek. 279 bin lira hibe verildi.
KAYNAŞMA EĞİTİMİ
Projenin adı: Kaynaştırma/Bü-tünleştirmenin Etkililiğini Artırmak İçin Politika Ve Uygulama Önerileri Projesi. 18 ay sürecek, 240 bin lira hibe verildi. Projenin uygulayıcısı TOHUM Türkiye Otizm Erken Tanı ve Eğitim Vakfı.
12 ilde 150 ilkokul öğretmeni eğitilecek, eğitimler ailelerle paylaşılacak.
3 bin öğrenciye kaynaşmalı eğitim siistemi anlatılacak. Malum, farklı olanı dışlayan bir sistem var ve ne yazık ki bazen öğretmenler de veliler de bunun parçası oluyor. Bu proje de bu açıdan çok önemli.
İŞARET DİLİ EĞİTİMİ VERİLECEK
Projenin adı: Katılımda Engel
Yok. 15 ay sürecek. 237 bin lira hibe verildi. 12 ilde işaret dili eğitimleri verilecek, uzmanlara ve işitme engellilere eğitim verilecek. Uygulayıcı Türkiye Gençlik Federasyonu.
45 projeye 5.7 milyon lira
TOPLANTIDA Sabancı Vakfı Genel Müdürü Hüsnü Paçacıoğlu, 2007’den bu yana tüm hibe programları kapsamında Türkiye’nin 69 ilinde 45 projeye toplam 5.7 milyon lira hibe verdiklerini açıkladı. Paçacıoğlu, Hibe Programları’nın, kısa bir sürede toplumsal duyarlılığın yayılması ve toplumsal gelişme için önemli bir araç haline geldiğini belirterek: “Kadın, genç ve engelli alanlarında ve bu alanları birlikte ele alan projelerle her yıl biraz daha fazla insana dokunuyor ve hayatlarında iyileşme sağlıyoruz” dedi. Sabancı Vakfı Genel Müdür Yardımcısı Zerrin Koyunsağan da 2010 yılı hibe programı için 168 projeyi incelediklerini, 2 bin 520 sayfa proje okuduklarını, 2 bin 252 km yol katettiklerini söyledi. Koyunsağan, bu yıl “toplumsal katılım” konusunda çok fazla başvuru aldıklarına değinerek, Marmara, İç Anadolu, Güneydoğu ve Doğu Anadolu Bölgeleri’nden gelen başvuruların yoğunluğuna dikkat çekti.
Sabancı Vakfı kadınlar, çocuklar ve engelliler için 1.2 milyon lira hibe verecek
Haberin Devamı