Sabancı Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı, ‘Çocuk Gelinler’ projesine bu yıl da destek vereceklerini açıkladı. Sabancı Vakfı’nın kadınlar, engelliler ve gençlere yönelik projelere bu yıl ayırdığı kaynak ise 1.2 milyon lira oldu. Girls Not Bride platformunun çalışmaları hakkında da bilgi veren Sabancı bu platformu destekleyen vakıflar arasında Ford Vakfı ve Warren Buffett’ın vakfının olduğunu da belirtti.
Sabancı Vakfı, 4 yıldır kadınlar, engelliler ve gençlere yönelik hibe veriyor. Farklı illerden ve sivil toplum örgütlerinden gelen ‘toplumsal dönüşümü’ sağlayacak projeleri destekliyor. Geçen yıl üzerinde çok konuştuğumuz ve ne yazık ki Türkiye’nin önemli sorunlarından biri olan ‘Çocuk Gelinler’ projesi de Uçan Süpürge kadın örgütü tarafından yürütülen bir projeydi. Bu projeye Sabancı Vakfı da destek çıktı. ‘Çocuk Gelinler’ konusunu devlet de gündeme aldı. Kadından ve Aileden Sorumlu Bakan’ın da devreye girmesi sağlandı. Daha da önemlisi ‘Çocuk Gelinler’ konusunu Türkiye artık uluslararası platformlara da taşıyor. Çünkü ‘Çocuk Gelinler’ sorunu yalnızca Türkiye’de yok. Dünyanın farklı coğrafyalarında çocuk yaşta kızlar evlendiriliyor, satılıyor.
Önceki akşam Sabancı Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı’nın davetiyle bir araya geldik. Güler Sabancı, Sabancı Vakfı ekibiyle birlikte bizlere bu yıl destek vermeye başladıkları projeleri açıkladı. ‘Çocuk Gelinler’den söz ederek konuya girmemin nedeni de projenin bu yıl da desteklenmeye devam ediliyor olması.
Uluslararası destek de var
Kadın sorunlarına duyarlılığıyla bildiğimiz Güler Sabancı, bu sorunun peşini bırakmıyor. Sohbetimiz sırasında Girls Not Bride platformunun çalışmalarını da öğrendik. Bu platformu destekleyen vakıflar arasında Ford Vakfı ve Warren Buffett’ın Vakfı da var.
Güler Sabancı, dünyadaki vakıfçılık ve filantropi sektörünü yakından takip ediyor. Bildiğiniz gibi hem Sabancı Vakfı hem de Güler Sabancı bu özellikleriyle de çok sayıda önemli ödül de aldı.
Güler Sabancı, sohbetimiz sırasında kadınlara mikro kredi uygulamasını başlatan Nobel ödüllü profesör Muhammed Yunus’un ‘Çocuk Gelinler’le ilgili söylediklerini de anlattı. Girls Not Brides platformunda Yunus deneyimlerini şöyle aktarmış: “Çocuk yaşındaki kızlar Bangladeş’te de satılıyor. Evlendiriliyor. Ama ne zaman ki anneler mikro krediyle para kazanmaya başladılar, kız çocuklar da iş yapar ve para kazanabilir hale geldi ve anneler kız çocuklarının erken yaşta evlendirilmesine karşı çıktı. Anneler kız çocuklarını korudu.”
Anahtar, ekonomik çözüm
Güler Sabancı, bunu anlattıktan sonra, “Bu konular Davos’ta da gündemimizdeydi. Bazı ekonomik çözümler sosyal çözümlerin de anahtarı oluyor. Çocuk Gelinler,Afrika’da da var, Amerika’da da var. Nasıl başettikleriyle ilgili örnekleri biz de dinliyoruz. Çocuk Gelinler çarpan etkisi yaratıyor. Eğitim alamayan, çalışma yaşamından uzak hatta erken hayatını kaybeden genç kadınlar...” dedi. Gelelim diğer projelere... Sabancı Vakfı, 4 yıldır 20 projeye destek veriyor. Bu yıl da 8 projeye destek verecek. Bu yılki destek miktarı 8 proje için 1.2 milyon lira. 28 projenin aldığı toplam destek ise 6 milyon liraya ulaşmış oluyor.
Güler Sabancı’nın anlatımıyla, Sabancı Vakfı küresel çapta büyük vakıfların uyguladığı çarpan etkisiyle kendi kendini büyüten bir sosyal modeli olan hibe programlarını destekliyor. Türkiye’de bunu yapan ilk vakıf. Bunun da sanırım en iyi örneklerinden biri biraz önce yazdığımız Çocuk Gelinler projesi oldu.
60 bin kişinin hayatına dokunduk
SABANCI Vakfı, Toplumsal Gelişme Hibe Programı (TGHP) kapsamında 2012 yılında 8 sivil toplum kuruluşuna 1.2 milyon lira hibe verecek. Sabancı Vakfı Programlar ve Uluslararası İlişkiler Direktörü Filiz Bikmen, TGHP’ye dahil edilen projelere ilişkin bilgi verdi. Toplumsal Gelişme Hibe Programı’nda şimdiye kadar 71 ilde eşit fırsatlardan yararlanmayan ve topluma katılamayan, 60 binden fazla kadın, genç ve engellinin hayatında fark yarattıklarını kaydeden Bikmen, hibe programına seçilen projelerde en önemli şeyin şeffaflık, katılımcılık ve çok boyutlu bir değerlendirme olduğunun altını çizdi. Bikmen, aslında bir sosyal yatırım yaptıklarını belirtti. Türkiye’de 37.2 milyon kadın, 12.5 milyon genç ve 1.8 milyonu ortopedik görme, işitme konuşma ve zihinsel engelli olmak üzere 8.5 milyon engelli olduğuna dikkati çeken Bikmen, şunları söyledi: ”Öğrenim çağında olan kadınların yüzde 10’u, engellilerin yüzde 36’sı okuryazar değil. Yükseköğretim çağında olan gençlerin yüzde 67’si eğitimine devam edemiyor. Çalışma çağında olan kadınların yüzde 71’i, gençlerin yüzde 62’si, engellilerin yüzde 78’i işgücüne katılamıyor. Sivil toplum kuruluşlarını projelerinde ’genç kadın’, ’engelli genç’, ’engelli kadın’ örtüşme noktalarına odaklanmaları için teşvik ediyoruz.”
Farkındalık gelişti
Sabancı Vakfı Genel Müdürü Zerrin Koyunsağan ise “Kadınlar, gençler ve engellilerin toplumsal yaşamdaki sorunlarını yakından görebilen ve bunlar için çözümler geliştiren sivil toplum kuruluşlarının projelerine hibe veriyoruz. Bu projelere hibe verirken Türkiye’deki mevcut durumu, toplumun ihtiyaçlarını göz önünde bulunduruyoruz. 2009 yılında TGHP’ye 5 proje ile başlamıştık. Bu yıl ile birlikte toplam 28 projeyi programa dahil etmiş olduk. Hibe programı ile güçlü bir kıvılcım yakaladığımızı düşünüyoruz. Bu konuda bir farkındalık geliştiğini gözlemliyoruz” dedi. Toplantıya Sabancı Üniversitesi Rektörü Nihat Berker de katıldı. Üniversitedeki gençlerin okudukları sürece en az bir sosyal sorumluluk projesinde sorumluluk aldıklarını anlattı. Sabancı Ünivesitesi’nden bir grup genç Sultanbeyli’de ev kadınlarına bilgisayar kullanmayı öğretiyormuş.
Bu yıl hangi projeler desteklenecek?
- Muş Kadın Derneği “Erken Yaşta Evlilik Kaderimiz Olmasın” projesiyle resmi nikahsız evlenmenin yaygın olduğu Güneydoğu’da ‘çocuk gelinlere’ dikkat çekiyor.
- Engelli Kadın Derneği “Engelli Kadınların Hak Temelli Mücadele Adımları” projesi, Ankara, İzmir ve Samsun’da engelli kadınların haklarına odaklanıyor.
- S.S. Karabiga Kadın Çevre Kültür ve İşletme Kooperatifi “Karabiga Kadın ve Çocuk Merkezi” projesinde kadınların sosyal ya da ekonomik potansiyellerini geliştirmek için eğitimler düzenleyecek.
- K. Demirel Sevgi Eğitim Uygulama Okulu ve İş Eğitim Merkezi Gençlik ve Spor Derneği “Ereğli Down Cafe ve Özel Gençler Sanat Evi” projesi Konya Ereğli’deki zihinsel engelli gençlere eğitimler vermeyi ve kurulacak olan Down Cafe’de meslek edindirmeyi amaçlıyor.
- Toplum Gönüllüleri Vakfı “Genç Bank” projesinde, İstanbul, İzmir, Batman, Artvin, Samsun ve iki yeni ilde kurulan Genç Bank aracılığıyla gençlik konularındaki projelere destek verilecek.
- Uçan Süpürge Kadın İletişim ve Araştırma Derneği “Çocuk Gelinler” projesi devam edecek.
- Kadın Emeğini Değerlendirme Vakfı “Kırsal Kesimdeki Kadınların Güçlendirilmesi” projesi, Hatay ve Adıyaman’da üretim atölyelerinde kadınları girişimcilik için teşvik etmeyi hedefliyor.
- Anne Çocuk Eğitim Vakfı “Van Aile Danışma Merkezi, Travma Sonrası Psikolojik Destek ve Müdahale” projesiyle deprem sonrasında çocuk ve yetişkinlere terapi ve psikiyatrik hizmet götürmeyi amaçlıyor.
Sabancı, Ford ve Buffett ‘Çocuk Gelinler’i aynı platformda destekliyor
Haberin Devamı