Kızım Ela’yı sabahları okula götürüyorum. Mayıs’ta 3 yaşında olacak, her sabah hevesle okula gidiyor. Beraber arabaya biniyoruz, müzik dinleyerek keyifli bir yolculuk yapıyoruz. Ela, yol boyunca hiç susmuyor. Şarkı söylüyor, bahar dallarını soruyor, yanımızdan geçen her taşıtı, özellikle de büyük araçları merak ediyor, her zaman soracak onlarca sorusu var. Pinokyo Işıl Anaokulu Levent’te, biz de Baltalimanı’ndan gidiyoruz. Baltalimanı-Levent bağlantısını kullanıyorum, trafiğe takılmıyoruz. Ama sık sık kazalara rastlıyoruz. Sanırım yol boş olduğu için sürücüler virajlara hızla giriyorlar ve olur olmadık yerlerde kaza yapıyorlar. Dün de kaza vardı. Ela da şahit oldu ve ‘anne neden önünü görmemiş abi’ diye sordu. ‘Dikkatsizlik etmiş herhalde, hızlı gitmiş de olabilir’ dedim. Ela da bana ‘Woosh’u dinlememiş’ dedi. İtiraf edeyim önce ne dediğini anlamadım. Ela ısrarla içinde Woosh geçen trafik kuralları anlatınca, duruma hakim oldum.
Geçenlerde Renault’un çocuklara eğitim amaçlı çıkardığı DVD’yi Ela’yla birlikte baştan sona izlemiştim.
Woosh uzaydan gelen bir yaratık. Çocuklara trafik dersi veriyor. Bir kız, bir erkek bisiklete biniyorlar, Woosh hep aralarında.
Woosh’la Renault’un Sokakta İlk Adımlar projesi sayesinde tanışmış olduk.
Renault’nun geliştirdiği, Total ve Türkiye Trafik Kazalarını Önleme Derneği’nin desteklediği projede çocuklara erken yaşta trafik eğitimi verilmesi amaçlanıyor.
Proje 8 yıl önce başlatılmış. Avrupa’da da buna benzer bir proje uygulatılıyormuş. Bu proje aynı zamanda Türkiye’de sürdürülen en uzun soluklu yol güvenliği projesi.
İlköğretim okullarına gönderilen bir eğitim seti aracılığıyla bu proje yürütülüyor.
Projeden 2009-2010 döneminin bitiminde 500 bin öğrenci yararlanmış olacak. Sokakta İlk Adımlar’ın 2012 sonunda ulaşmak istediği öğrenci sayısı bir milyon.
Ela’nın Woosh ilgisi sayesinde projeyi inceledim. Eğitim Seti’nin bir bölümü anaokularında da uygulanabilir. Malum 0-6 yaş arasında çocuklar sünger gibi, her şeyi çok çabuk öğreniyorlar. Ve bu yaşlarda taşıtlar çok ilgilerini çekiyor.
Renault’un bu proje kapsamındaki çalışmalarındaki verilere göre Türkiye, trafikte çocuk ölümlerinin erişkin ölümlerine göre en yüksek oranda olduğu ülkelerden biri. Bunun başlıca nedenleri arasında; kuralsız kentleşmenin bir sonucu olan oyun parklarının azlığı, kent ulaşım mimarisindeki çarpıklıklar, çocuklara erken yaşta yol güvenliği eğitiminin ve bilincinin verilmemesi ile aşırı hız, dikkatsizlik gibi trafik kuralı ihlalleri yer alıyor.
Umarım Renault bu projedeki hedeflerine ulaşır ve çok daha fazla sayıda çocuk bu eğitimleri alır.
Dipnot
Trafik kazalarında yaşamını yitirenlerin çoğu 0-30 yaş arasında
Türkİye Trafik Kazalarını Önleme Derneği Başkanı Hitay Güner’in verdiği verilere göre; Türkiye’de her yıl 1 milyon trafik kazası oluyor. Türkiye’de her yıl kazaların olduğu yerde hemen o an yaklaşık 5 bin kişi, yaralandıktan sonra hastanelerde ya da evlerinde ölenleri de katınca yaklaşık 10 bin kişi yaşamını yitiriyor. Üstelik yaşamını yitiren ya da yaralanan ve sakat kalanlarımızın çoğunluğunu ise 0-30 yaş grubu genç nüfus oluşturuyor. Türkiye’de her yıl 200 bin kişi trafik kazalarında yaralanıyor ve bunların bir kısmı yaşamları boyunca sakat kalıyor. Trafik kazaları sonrasında sadece insan kaybı değil, ülkenin ekonomik kaynakları da ciddi manada zarar görüyor. 2008 yılındaki 929 bin 304 trafik kazası sonucu 1 milyar 625 milyon Türk Lirası hasar, yani ulusal varlık kaybı oldu. Bu, yaklaşık bin yeni okul demek.
Renault uzaylı Woosh’la çocuklara trafik kurallarını öğretiyor
Haberin Devamı