Reçel Anneler, ne güzel isim değil mi? 20 kadın, hepsi arkadaş, biraraya gelip reçel yapıyorlar ve bu reçelleri satıp maddi zorluk çeken başarılı çocukları okutuyorlar. 1982’den beri birbirlerini tanıyorlar. 1992 yılında yarattıkları sinerji evlere sığmayınca Aylin Kültür ve Sanatevi’ni kurmuşlar. Öğrencilere ders vermekten, sosyal aktiviteler düzenlemeye ve çocuk okutmaya uzanan yolculuklarında maddi kaynak yaratmak için kadınlar kollarını sıvamış ve reçel yapmaya başlamışlar. Bu reçeller sayesinde de basın onlara Reçel Anneler adını vermiş.
Şimdilerde tam 46 çocuğu okutuyorlar. Aşağı yukarı ayda 6 bin YTL çocukların eğitim masraflarına gidiyor.
Reçelleri satmak ise hiç de kolay değil. Belediyelerin zaman zaman verdiği standlar yetmiyor Reçel Anneler’e, Internet ortamında yapılan satışlarla da olmuyor.
Reçel Anneler’in perakende desteğine ihtiyaçları var.
Böyle bir güçleri var mı? diye soruyorsanız, ‘evet var’ derim. Tam 22 çeşit butik reçelleri var. Uzun süreden beri de üretim yaptıkları için kendi içlerinde tutarlı bir üretimleri var. Reçel çeşitleri ise ‘büyükler’ tarafından taklit edilmek isteniliyor ama anne reçeli gibi olmuyor.
Son 2-3 yıldır sıkça duyuyorum, büyük şirketler sosyal sorumluluk projeleri arıyor, buradan belki bir vesile olur, bir büyük şirket gelirinin bir kısmını Reçel Anneler’e ayırır ve Reçel Anneler’in sattıkları reçel sayısıyla birlikte okuttukları öğrenci sayısı da artar.
Dipnot: Reçel Anneler’in reçelleri çok özel. Hımm, mesela kuru üzüm, kuru incir, Hindistan cevizi, erik şurubu karışımından oluşan adı da Arabesk Reçeli olan bir reçelleri var. Dilruba Reçeli, Yaz Reçeli, Kış Reçeli, Fındıklı Nar... Merak edenler, www.recelanneler.com adresine bir baksın.
Ethem Sancak Eczacıbaşı Ailesi’ne komşu oluyor
Sİz artık köşk mü dersiniz yoksa yol yalısı mı bilemem. Bülent Eczacıbaşı ailesinin ‘Hollandalılar Yalısı’ olarak bilinen köşkünün yanındaki köşke (yol yalısına) kısa bir süre sonra renkli kişiliğiyle tanınan işadamı Ethem Sancak taşınacak. Köşkün tadilatı uzun zamandır sürüyor. İç mimarı da Doğu-Batı sentezini en iyi yorumlayan mimarlardan, dünyada kazandığı ödüllerle de tanınan Zeynep Fadıllıoğlu. Köşkün arkasında Bizans duvarları var, hayli yüksek duvarlar bunlar. Duyduğuma göre Bizans sarnıcı yüzme havuzu olmuş bile...