"Patron kadın" oranında Almanlar'dan öndeyiz

Bugün Avrupa Parlamentosu'nda Türkiye'yi temsil eden kadınların topuk sesleri duyulacak. Çünkü bugün 8 Mart, Dünya Kadınlar Günü. Ve bu özel günde Ümit Boyner, Arzuhan Yalçındağ, Zeynep Göğüş ve Feryal Menemenli Türkiye'deki kadınları ve AB'ye bakışlarını anlatmak için Brüksel'de

Haberin Devamı

Bugün Avrupa Parlamentosu'nda Türkiye'yi temsil eden kadınların topuk sesleri duyulacak. Çünkü bugün 8 Mart, Dünya Kadınlar Günü. Ve bu özel günde Ümit Boyner, Arzuhan Yalçındağ, Zeynep Göğüş ve Feryal Menemenli Türkiye'deki kadınları ve AB'ye bakışlarını anlatmak için Brüksel'de.

"İlerleme ve Önümüzdeki Engeller" başlıklı toplantıda Türkiye'nin sesi olacaklar. Ümit Boyner'le seyahati öncesinde sohbet ettim. TÜSlAD'ın Yurtdışı Tamum Komisyonu Başkanı olan Boyner, Türkiye'nin AB'nin bir parçası olabileceğini kanıtlamak için bir yıldır çalışıyor. Deyim yerindeyse iğneyle kuyu kazıyor. Avrupa'deki yerel gazetelerden tutun da en bildik gazetelere kadar hepsini taramış. Genel yayın yönetmenlerinden randevu kovalanıyor. Tüm kampanya patronların katkısıyla oluşturulan 1.5 euroluk bütçeyle yapılıyor.

İstanbul AB'de, ya Anadolu?
Boyner ilk önce işe Fransa ve Almanya'dan başladı. Hatırlarsınız, Fransa'da geçen yıl "Anayasa'ya hayır" diyenlerin yüzde 6'sı "hayır" oyunun nedeni olarak 'Türkiye'nin üye olmasını istememeleri"ni göstermişlerdi. (Eurobarometer -2005 araştırması.) Ezcümle, Avrupa kamuoyu hakkımızda iyi düşünmüyor...

Boyner, kısa bir süre sonra Le Figaro'da Türkiye'deki kültür ve sanat hayatıyla ilgili 4-5 sayfalık haber yapılacağını, bir Alman gazetecinin ise Türkiye'deki otomotiv sektörünü inceleyerek özel bir yazı dizisi hazırladığını anlattı.

Boyner'e son zamanlarda konuştuğu basın mensupları şöyle diyorlarmış: "Tamam İstanbul'un AB'de olduğunu anladık, biz Anadolu'yu görmek istiyoruz."

Ümit Boyner bu yüzden Türkiye'ye davet ettikleri gazetecileri yalnızca İstanbul'da ağırlamadıklarını söylüyor.

Boyner'in yürüttüğü bu kampanya kapsamında önümüzdeki yıl Berlin, Brüksel ve Paris'te Türk haftası düzenlenecek.

Ve 8 Mart...
Eşitsizlik, ayrımcılık, kadına yönelik şiddet, siyasette temsil... Bu konular her 8 Mart'ta masaya yatırılıyor, tartışılıyor. Avrupa Parlamentosu'nda da 8 Mart vesilesiyle toplantılar var, işte o toplantılarda Türk iş kadınları Türkiye'nin AB'ye bakışını ve Türk kadınlarının durumunu anlatacak.

Ümit Boyner bugün Avrupa Parlamentosu'nda yapacağı konuşmada Türkiye'den bazı rakamlar verecek. Örneğin Türkiye'de kendi işinin sahibi kadın oranı yüzde 14, Almanya'da ise bu oran yüzde 7. Yani her konuda geride değiliz. Üstelik genç nüfuslu Türkiye'de kadınlar atakta. Bunun en belirgin göstergesi nitelikli iş gücünde kadın istihdamıyla ilgili veriler: Türkiye'de akademisyenlerin yüzde 36'sı, mimarların yüzde 33'ü, ekonomistlerin yüzde 32'si, avukatların yüzde 29'u, diş hekimlerinin yüzde 39'u kadın

AB ülkelerinde 15 yaş üstü çalışan nüfusun yüzde 51.90'ı, istihdam edilen nüfusun yüzde 43.60'ı, işsiz nüfusun yüzde 51.30'u ve iş gücüne dahil olmayan nüfusun yüzde 61.70'i kadın. Türkiye'de ise 15 yaş üstü nüfus yüzde 50.40. Bu nüfusun yüzde 27.90'ı istihdam edilen; yüzde 26.60'ı işsiz; yüzde 71.60'ı ise iş gücüne dahil değil.

Sayılar uzar gider, bazıları iç sıkar, bazıları umut verir. Bu vesileyse buradan tüm kadınların Dünya Kadınlar Günü'nü kutlarım.

DİĞER YENİ YAZILAR