Teknik olarak Türkiye’nin otomobil üretebilir durumda olduğunu söyleyen Doğuş Otomotiv Yönetim Kurulu Başkanı Aclan Acar, “F16 üreten Türkiye neden otomobil yapamasın? Bu doğru fiyatlamayla olur. Eğer Türkiye dünyanın ilk 10 ekonomisi arasına girecekse otomobil üretmeli. Hemen bir grubun çıkıp ‘Biz yapacağız’ dememesini de anlıyorum. Çünkü en az 1.5 milyar dolarlık bir yatırım gerektiriyor” dedi.
Doğuş Otomotiv, Türkiye’den Birleşmiş Milletler Küresel İlkeler Sözleşmesi’ni Global Compact’ı imzalayan ilk otomotiv şirketi. İki yıldır da GRI (Global Reporting Iniative) çercevesinde raporlama yapıyorlar. Bu cümlelerden ne yaptıklarını anlamanın bu konuyla ilgilenenler dışında zor olduğunu biliyorum. En kısa ve öz anlatımla, tasarruflu ve verimli bir çalışma prensibi üzerinden hareket ediyorlar. Sürdürülebilir bir dünya için şirket olarak ne yapabileceklerse onu yapıyorlar. Her konuda silkelenmiş durumdalar.
Kullandıkları kağıtlardan, ürettikleri atıklara, çalıştıkları binalara kadar her şey bu kapsamda zaman içinde değişiyor. Doğuş Otomotiv Yönetim Kurulu Başkanı Aclan Acar, bu konudaki son gelişmeleri bizlerle paylaşmak için bir gazeteci grubuna yeni raporlarıyla ilgili bir sunum yaptı. Bu rapora göre, Doğuş Otomotiv 2010’da araç başı su tüketimini yüzde 34, araç başı karbon emisyonunu da yüzde 4 oranında azalttı. Doğuş Otomotiv geçen yılda böyle bir ‘sürdürülebilirlik’ raporu yayınladı. O raporda 10 alan vardı, bu kez dokundukları alan 63’e çıktı ve raporlama seviyesi olarak da C’den B’ye yükseldiler. Doğuş Otomotiv tüm çalışanlarını da dinliyor. Bilgi Üniversitesi’nden bayileri, Sabancı Üniversitesi’nden de şirketin çalışmaları eğitimler alıyor. Acar, “Geri hizmette servislerde çalışanlardan 570 öneri geldi. Tüm önerileri topladık, aldığımız önlemlerle 185 bin liralık tasarruf sağladık” diyor.
Doğuş Otomotiv 2010’u bir önceki yıla göre yüzde 17 daha tasarruflu geçiriyor. Bu sohbetimiz sırasında Doğuş Otomotiv’in distribütörlüğünde Türkiye’ye gelen araçlarla ilgili bilgiler de alıyoruz. Örneğin Audi A8’in hibrit araçlar kadar çevreye duyarlı bir teknolojiyle üretildiğini anlatıyor Acar. Kırmızı ışıkta kendi kendine stop eden teknolojiyle havayı daha az kirleten araç modellerinin artık Türkiye’de de tercih edildiğini öğreniyoruz. Şirketin bayi ağına verdiği eğitim seminerleri hakkında da bilgi aldık. Bayilerin birinci kuşaklarına ayrı ikinci kuşaklarına ayrı eğitim seminerleri düzenliyorlar. Aclan Acar bir gözlemini paylaşıyor: “İkinci nesil bayilerde kız patron sayısı artıyor. Babalar işlerini kızlarına devrediyorlar. İkinci nesilde erkekler de başarılı ama kızlar da çok başarılı. Erzurum Bayimizin kızıyla tanıştım. Çok modern genç bir kız. Erzurum’da çok başarılıyız.” Doğuş Otomotiv’in Türkiye’de üretimi yok ama otomotiv sektörünün önemli oyuncularından biri olan ve çatısı altında çok sayıda markayı barındıran Doğuş Otomotiv’in Başkanı Aclan Acar’a, Başbakan’ın sektöre önerdiği konuyu sorduk. “Türkiye kendi otomobilini yapacak mı? Ve nasıl yapacak?” Acar’ın bu konudaki düşüncelerini özetlemek isterim:
“Teknik olarak Türkiye otomobil üretir. F16 üreten Türkiye neden otomobil yapamasın? Bu doğru fiyatlamayla olur. Türkiye’de bu alanın ekosistemi de var. Eğer Türkiye 2050 yılında dünyanın ilk 10 ekonomisi arasına girecekse otomobil üretmeli. Avrupa’da otomobil üreten ülkelere bakın. Almanya, İtalya, Fransa, İspanya... Türkiye kütlelere hitap eden araç üretmeli. 15 bin liraya satılabilecek bir araçtan söz ediyorum. Kim yapar, kimler yapar bilemiyorum. Ama hemen bir grubun çıkıp da ‘Biz yapacağız’ dememesini de anlıyorum. Çünkü en az 1.5 milyar dolarlık bir yatırım gerektiriyor. Bir araya gelelim yapalım da denilebilir. Sonuçta bir şekilde Türkiye kendi otomobilini yapmalı, ilk 10 ekonomi hedefine ulaşmak için bunu yapmalı.”
Otomobil üretmiyorsan ilk 10’a zor girersin
Haberin Devamı