Ödüllü vali Okutan iddialı projelere imza atıyor

Haberin Devamı

Şanlıurfa’da ilk kez kızların okullaşma oranı erkekleri geçti

Şanlıurfa’da birçok ilimizde olduğu gibi ’eğitim’ sorunu var. Kız çocuklarının okullaşma oranı düşük. Sınıflar çok kalabalık. Öğretmen açığı var. Çarşamba akşamı Vehbi Koç Vakfı Ödül Töreni’nde Şanlıurfa valisi Nuri Okutan da vardı. Okutan 2006 yılında Vehbi Koç Vakfı’nın ödülünü almıştı. Her atandığı ilde eğitim atağı yapan bir vali Okutan. “Bu kez işiniz çok zor olmalı. Şanlıurfa’da çok sorun var” dedim.

Okutan’ın Siirt, Sakarya ve Trabzon’da gerçekleştirdiği eğitim projelerini takip etmiştim. Bunların ne kadarını Şanlıurfa’da yapabileceğini merak ediyordum.

1.200 ek derslik açtı

Valinin Şanlıurfa’da yaptıklarına geçmeden önce diğer illerde gerçekleştirdiği değişimi özetlemek de yarar var. Örneğin Siirt’te... Okutan Siirt Valiliği döneminde yüzde 4 olan okul öncesi eğitim oranını 4 yılda yüzde 62.99’a çıkarmıştı. Sakarya Valiliği döneminde de 3 yılda yüzde 7’den yüzde 72’ye çıkmıştı okul öncesi eğitim oranları. Ve Okutan bu başarılı çalışmalarıyla almıştı Vehbi Koç Vakfı Ödülü’nü.

Daha sonra atandığı Trabzon’da ise yaptığı çalışmalar sonucunda Trabzon okul öncesi eğitimde Türkiye birincisi oldu. Okul öncesi eğitim konusunda Türkiye’de ilk kapsamlı çalışmaları başlatan ve “7 Çok Geç” kampanyasıyla bu konuda bilinç uyandıran AÇEV’in kurucusu Ayşen Özyeğin de her fırsatta söylüyor. Yerel yönetimlerin katkıları çok önemli. AÇEV’in bir toplantısında Ayşen Özyeğin ve AÇEV Koordinatörü Ayla Göksel’le sohbet etmiştik. Trabzon’un birinciliğinin okul öncesi eğitimin yarattığı değişime gönülden inanan vali Okutan sayesinde kısa sürede değişim yarattığını görmemek mümkün değildi.

Okutan, şimdilerde Şanlıurfa’da buna benzer bir değişim yaratıyor. Okutan sorunları saptarken, “Okul, derslik ve lojman sorunumuz var” diye başladı anlatmaya. 1.200 yeni derslik açtığını söyledi. Köylerde derslik yapmak için imece yöntemini kullandığını anlattı. Taştan ve kerpiçten derslikler yapılmış Şanlıurfa’da, bir günde 7 okul açılmış. Dersliklerin işçiliğini köylüler yapmış. Maliyetler de düşmüş. Malum, sorunlar ortada, en büyük sorun da kaynak.

“Bir derslik, bir lojman neredeyse 200 bin liraya mal edilmiş daha önceden, biz bunu imece usulünü kullanarak 18 bin liraya düşürdük. Malzemeleri biz aldık, Kerpiçten bir derslik 8 bin liraya yapıldı” diye anlatıyor Okutan. Şanlıurfa’da okul öncesi eğitim de Okutan göreve geldiğinde yüzde 23 oranındayken, şu anda yüzde 69’a yükseldi. Şanlıurfa’da sınıflar çok kalabalık. 4 bin 800 mevcutlu ilköğretim okulu var. Vali; köylülerle, öğretmenlerle elele verip derslikler yaptırıyor, ama öğretmen sıkıntısı hâlâ çözülmüş değil.

Arsel de gidecek

Kız çocuklarının okullaşma oranını soruyorum. İstatistiklere göre Şanlıurfa’da okuma yazma bilmeyen kadın oranı yüzde 47. İlk defa bu öğretim döneminde kız çocuklarının okullaşma oranı erkek çocuklarınınkini geçmiş. Kız çocuklarının okullaşma oranı ilköğretimde yüzde 96’ya, ortaöğretimde yüzde 25’e çıkmış. Vehbi Koç Vakfı Yönetim Kurulu başkanı Semahat Arsel de valinin çalışmalarını uzun zamandır takip ediyor. Semahat Arsel de Şanlıurfa’daki bu sevindirici gelişmeleri duyunca, valiye Şanlıurfa’ya gitme sözü verdi.

DİĞER YENİ YAZILAR