Nar Taneleri projesine katılan 39 kadının 27’si iş sahibi oldu

Haberin Devamı

YURTTA BÜYÜYEN KIZLARI HAYATA HAZIRLAYAN ‘NAR TANELERİ’ 1 YAŞINDA

Yetiştirme yurdundaki genç kadınların güçlenmeleri ve istihdama katılımlarını amaçlayan ’Nar Taneleri: Güçlü Genç Kadınlar, Mutlu Yarınlar’ projesine katılan 39 kadından 27’si işe yerleşti. Projeye destek veren Boyner Holding’in Yönetim Kurulu Üyesi Ümit Boyner, “Nar Taneleri’nin Türkiye’nin en temel sorunlarından olan kadınların ve gençlerin istihdama katılımı ve sosyal dışlanması konusunda bir çözüm örneği olmasını umuyoruz” dedi

Bundan bir yıl önce Boyner Şirketler Topluluğu, yetiştirme yurtlarında büyüyen genç kızların hayata tutunmalarını sağlayacak ‘Nar Taneleri: Güçlü Genç Kadınlar Mutlu Yarınlar’ adlı projeyi başlatmıştı.

Dün projenin ilk yılının değerlendirme toplantısındaydık. Yetiştirme yurtlarında büyüyen gençlerin en büyük sorunlarından biri, kendilerini 18 yaşına kadar büyüten Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu’nun (SHÇEK) 18 yaşından sonra bu gençler için yapacaklarının bitmiş olmasıdır. Bu yüzden de Boyner Şirketler Topluluğu’nun başlattığı Nar Taneleri projesi, genç kızların hayata katılmaları, iş sahibi olmaları için bir umut.

Boyner’in önderliğinde, BM Nüfus Fonu, SHÇEK, Türkiye Personel Yönetimi Derneği (PERYÖN) ve Milli Eğitim Bakanlığı işbirliğiyle yürütülen projede bir yıl içinde 7 ilde 39 genç kadından 27’si kamu, diğerleri de özel sektörde istihdama katıldı. Bu yıl da proje 24 ilde yürütülecek ve bu projeden yararlanan genç kız sayısı artacak.

2013 yılına kadar sürecek

Ümit Boyner ve Boyner Şirketler Topluluğu’ndaki kadınlar bu projeye gönülden bağlılar. Ümit Boyner toplantıda yaptığı değerlendirmede, Türkiye’nin son 10 yılda Avrupa Birliği sürecinin ivmelendirici etkisiyle köklü reformları hayata geçirdiğini ve bunlardan en önemlisinin de cinsiyetler arası eşitliğin sağlanması ile ilgili Anayasanın 10’uncu ve 90’ıncı maddelerinde yapılan değişiklik ile Türk Ceza Kanunu, Medeni Kanun ve İş Kanunu’ndaki değişiklikler olduğunu hatırlatırken, Türkiye’de kadınların ve gençlerin temsil ve istihdama katılımının çok düşük olduğunu da vurguladı.

‘Nar Taneleri’nin Türkiye’nin en temel sorunlarından olan, kadınların ve gençlerin istihdama katılımı ve sosyal dışlanması konusunda bir çözüm örneği olmasını umuyoruz’ diyen Ümit Boyner, projenin 2013 yılına kadar süreceğini de söyledi.

Boyner Büyük Mağazacılık Genel Müdürü Aslı Karadeniz’le bundan 8 ay kadar önce Elele Dergisi için bir röportaj yapmıştım. O röportaj sırasında Aslı Karadeniz, kadın çalışanların genç kızlara deneyim aktarmakta çok istekli olduklarını anlatmıştı. Nar Taneleri projesi kapsamında 40 genç kadına 40 deneyimli kadın da mentorluk veriyor. Genç kızlara hayat deneyimlerini anlatıyorlar, onların sorunlarını dinliyorlar. Haftada bir kez genç kızlar mentorlarıyla görüşüyor.

Binde 1’lik kota var

Aslı Karadeniz genç kızların eğitim durumlarıyla ilgili kısa bir sunum da yaptı bize...

* Kızların yüzde 54’ü meslek lisesi mezunu. Üniversiteye devam oranı çok düşük.

* Kızların çoğunun eğitim alanına bakıldığında ağırlıklı olarak kadın yoğun iş alanlarının tercih edildiği görülüyor.

* 3413 sayılı Kanun ile SHÇEK koruması altındaki gençlere kamu kesiminde işe alımlarda binde 1’lik kota uygulaması var. Bundan dolayı genç kadınların iş arama süreçlerine katılımı ‘devletten iş bekleme’ şeklinde. Kamuda istihdamın daralması ile bu gruptaki yoğun işsizliğin çözümü için alternatif politikalara ihtiyaç var. Proje kapsamında Nar Taneleri’nin yüzde 69’u istihdama katıldı.



*****




ÖZGÜVEN KAZANDIRMA AÇISINDAN ÖNEMLİ


Toplantıya SHÇEK Genel Müdürü İsmail Barış, UNFPA Türkiye Temsilcisi Tunga Tüzer, PERYÖN Nar Taneleri Eğitmeni Berrin Tavman, PERYÖN Mentoru Saide Kuzeyli, PERYÖN Yönetim Kurulu Başkanı Yiğit Oğuz Duman katıldı. Katılımcılar bu tip projelerin genç kızlara özgüven kazandırmakta çok önemli olduğunu vurguladı.



DİĞER YENİ YAZILAR