‘Nar Taneleri’ iş sahibi oluyor

Haberin Devamı

‘Öğrendiğim bir şey var, daha doğrusu öğrendiklerimden kendime uyarladığım... Kadınım ve çok değerliyim. Yarın güneş benim için daha parlak doğacak ve ışık sokmadığım siyah dünyam daha aydınlık olacak.’ ‘Kendine karşı gelme, razı gel... Kendini sev ve sen önemlisin ve senden bir tane daha yok.’

Bu sözler Nar Taneleri’nden alındı. Boyner Holding’in SHÇEK, PERYÖN ve UNFPA işbirliğiyle 2009 yılından bu yana yürüttüğü Güçlü Genç Kadınlar, Mutlu Yarınlar: Nar Taneleri projesiyle ilgili bilgilendirilmek üzere Ümit Boyner’in davetiyle buluştuk. SHÇEK Genel Müdürü İsmail Barış’ın da katıldığı toplantıda sosyolog Nihan Bozok Nar Taneleri’yle görüşerek derlediği ‘Ben Değerliyim’ raporunu bizlerle paylaştı.

Nar Taneleri projesinde yetiştirme yurtlarında büyüyen 18-24 yaş arası en az lise mezunu genç kadınlar hedefleniyor.

Bu genç kadınlara cinsel ayrımcılıktan, iş bulma becerileri kazanmalarına kadar farklı alanlarda destekleyici eğitim veriliyor. Aynı zamanda mentorler de devreye giriyor ve bu genç kadınlar sorunlarını mentor ablalarıyla da görüşebiliyor.

İtiraf etmeliyim, bu toplantıdaki konuşmaları ve raporu dinlerken boğazım düğümlendi, göğsüme yumruk yemiş gibi hissettim kendimi. Kızların sözlerini defalarca okudum. Yetiştirme Yurdu’nda kalıyor olmak, kimsesiz olmak demek değil, biliyorsunuz değil mi? Bu çocukların, yurtlarda kalanların büyük çoğunluğunun anne babası var. Çoğu geçim sıkıntısı nedeniyle bırakıyor çocuklarını ‘devlet baba’ya.

Ve yurtlarını ev bilen, aile şefkatinden uzak büyüyen çocukların en büyük sorunu da sevgisizlik oluyor.

Yetiştirme yurtlarında büyüyen kız çocuk olmak da zor erkek çocuk olmak da... Aile parçalanmışlığı, cinsel istismar ve yoksulluk nedeniyle yurtlara bırakılan bu çocukların kaderinde sanki hep yokusulluk, eğitimsizlik, istismar var gibi... İşin en acı olan yanı da bu. Çünkü onlar daha 6 yaşındayken belki de çok daha küçükken tanışıyorlar ayrımcılıkla... Öğretmenleri ev adreslerini sorduğunda yurdun adresini vermekten çekiniyorlar, onları bir gün bile anneleri ya da babaları okuldan almıyor, kendilerine ait bir oyuncakları olamıyor... Sancılı büyüyorlar...

Yurtlar kapanıyor!

Nar Taneleri projesiyle yetiştirme yurtlarındaki kızlara el uzatılıyor. Onların hayatlarında ufacık bir değişiklik yaratmanın hayatlarını değiştireceği düşünülüyor. En önemlisi de öncelikle kendilerini değerli hissetmeleri amaçlanıyor... Yukarıda alıntı yaptığım sözler Nar Taneleri projesine katılan kızların.

Projenin kızların hayatını nasıl değiştirdiğini özetlemek gerekirse; 2009 yılında kızların yüzde 82 iş bulmuş. Yüzde 15’i eğitimlerine devam kararı almışlar.

Toplantıda SHÇEK Genel Müdürü İsmail Barış uzun bir konuşma yaptı. En çok dikkatimi çeken nokta, SHÇEK’te yaşanan değişimdi. Barış, ‘Artık yurtlar olmayacak. 5 yıl içinde yurtlar kapanacak. 330 çocuk evi açtık, her evde 5-6 kişi kalıyor. Her evde kalan bir sosyal hizmet uzmanı var. Amacımız çocukları ev ortamında büyütmek’ dedi. Evet ilk bakışta yurt ortamından daha sıcak bir ortam olacağı kesin ama iş bir çatı sağlamakla bitmiyor olsa gerek.

Bu çocukların çok büyük bir bölümünün anne ve babası var...

Toplumsal bir bilinç yükselmesine ihtiyacımız var. Herkes bakabileceği kadar çocuk yapmalı.

Eğitimsizliğin ve cahilliğin faturaları çok ağır oluyor...

DİĞER YENİ YAZILAR